Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Κλιμακώνουν τον αγώνα, αντλούν δύναμη από το δίκιο και την αλληλεγγύη

Συναυλία αλληλεγγύης μπροστά στην πύλη του εργοστασίου στις 30 Αυγούστου, συμμετοχή στη σύσκεψη των Εργατικών Σωματείων της 1ης Σεπτέμβρη και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Από τη χτεσινή επίσκεψη αλληλεγγύης στην πύλη του εργοστασίου
Από τη χτεσινή επίσκεψη αλληλεγγύης στην πύλη του εργοστασίου
Με συναυλία αλληλεγγύης στις 30 Αυγούστου μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, με συμμετοχή στη σύσκεψη των Εργατικών Σωματείων την 1η Σεπτέμβρη και στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους για την ανάκληση των 15 απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ.

Εχουν αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και τις 31 Αυγούστου, ενώ με τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης που καθημερινά θεριεύει και με φωτεινούς φάρους τους νικηφόρους αγώνες άλλων κλάδων, στέκονται ανυποχώρητοι μπροστά στην τρομοκρατία, στις διώξεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και του κράτους και δηλώνουν αποφασισμένοι να νικήσουν.

Χτες το πρωί, στο πλαίσιο της καθημερινής περιφρούρησης της απεργίας τους, στο «οχυρό» της μάχης που έχουν στήσει έξω από το εργοστάσιο στο Καλοχώρι, πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου και ενημέρωση των δεκάδων εκπροσώπων εργατικών σωματείων και άλλων φορέων που παραβρέθηκαν, για την εξέλιξη του αγώνα τους. Το «παρών» έδωσαν επίσης τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Αβραμόπουλος και Θανάσης Χρηστίδης.

Ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, ευχαρίστησε για την πολύμορφη αλληλεγγύη που εκφράζεται από την εργατική τάξη και την οικονομική βοήθεια που συγκεντρώνεται από το υστέρημα των εργαζομένων και δίνεται για τη στήριξη των απεργών. Χαιρέτισε τη νίκη των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, που μετά από 6 χρόνια αγώνες και συγκρούσεις με την εργοδοσία, το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, δικαιώθηκαν από το δικαστήριο το οποίο έκρινε άκυρες τις ομαδικές απολύσεις τους.

Απάντησε στις προσπάθειες της εργοδοσίας της «Μαλαματίνα» να συκοφαντήσει τον αγώνα τους και τη μαζικότητά του και κατήγγειλε ότι με τις διαγραφές, τις ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών και νέες άτοκες δανειοδοτήσεις, το κράτος ουσιαστικά χάρισε την εταιρεία στη νέα ιδιοκτησία, η οποία με το καλημέρα επιδιώκει την αύξηση της ήδη εξασφαλισμένης κερδοφορίας της, τσακίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ανέδειξε ότι η εργοδοσία υπονόμευσε τη διαδικασία για την υπογραφή ΣΣΕ, προχώρησε σε απολύσεις και κλείσιμο τμημάτων με στόχο να επιβάλει ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ουσιαστικά να καταργήσει κεκτημένα δικαιώματα και να τους μετατρέψει σε ομήρους, χτυπώντας παράλληλα το Σωματείο.

Απάντησε και στη δήθεν πρόταση της εργοδοσίας για επιστροφή στη συζήτηση για τη ΣΣΕ με λήξη της απεργίας, με ορισμένη (έναν μήνα) διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» και με την παρουσία «εγγυητριών» δυνάμεων τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων και τη ΓΣΕΕ.

Οπως είπε, «ας πάρει πίσω τις 15 απολύσεις και την ίδια μέρα η ΓΣ θα αποφασίσει αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μόλις τις πάρει πίσω θα καθίσουμε να συζητήσουμε για μια επιχειρησιακή ΣΣΕ, η οποία θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν μπορώ όμως να έχω εγγυητή τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ. Για μας η μπέσα και ο λόγος είναι πάνω από υπογραφές. Ομως αυτοί δεν ξέρουν τη λέξη. Γι' αυτό θέλουν παρατηρητές. Λες και είμαστε στον πόλεμο και πάει ο Ζελένσκι και ζητάει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν προτείνοντας για εγγυήτριες δυνάμεις το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Φραγγίδης ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους. Θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη και είναι σίγουροι ότι θα δικαιωθούν. Γιατί, όπως είπε, «αυτός ο αγώνας αφορά όλη την εργατική τάξη και έχουμε στο πλευρό μας όλους τους εργαζόμενους».

Ανακοίνωσε ότι το Σωματείο με τα χρήματα από τον λογαριασμό αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί και καθημερινά ενισχύουν από το υστέρημά τους σωματεία και φορείς, θα στηρίξει οικονομικά τους απεργούς και τις οικογένειές τους ώστε να μπορέσουν να καλύψουν επείγουσες ανάγκες.

Παρουσιάζοντας τις παραπέρα δράσεις τους, ανακοίνωσε τη διοργάνωση λαϊκής βραδιάς αλληλεγγύης την Τρίτη 30 Αυγούστου, σε συνεννόηση με το ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία και με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα κλιμακώσουν με συμμετοχή στην πλατιά σύσκεψη των Σωματείων που θα γίνει την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στο πάρκο των Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, για τον συντονισμό της πάλης των εργαζομένων και στο μεγάλο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 10 Σεπτέμβρη.

Επιπλέον γνωστοποίησε ότι το ΠΑΜΕ προτίθεται να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη συνέντευξη που δίνει στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στον χώρο όπου καθημερινά οι απεργοί δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.

Ο Λάζαρος Τσελεπής, γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη στους απεργούς. Δήλωσε ότι η Ομοσπονδία στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» με όλες τις δυνάμεις, μέχρι την τελική δικαίωση. «Εχουμε τεράστια εμπειρία με αγώνες, με μεγάλες εταιρείες, με πολυεθνικές, ας το λάβουν σοβαρά υπόψη οι νέοι ιδιοκτήτες της επιχείρησης».

Ο αγώνας μπορεί και πρέπει να δικαιωθεί

Ο Θανάσης Κουτσουράς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ, ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο εργοστάσιο της "Μαλαματίνα", από την παραγωγή, την αποθήκη, τη διανομή αλλά και από άλλα πόστα που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, δίνουν έναν δίκαιο απεργιακό αγώνα με παλικαρίσιο τρόπο ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο σωματείο τους».

Σημείωσε ότι αυτό που κυβέρνηση και εργοδοσία βαφτίσουν «εξυγίανση», «εμείς οι εργαζόμενοι το λέμε εκμετάλλευση». Και ανέδειξε ότι τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες «τον καρπώνονται μια χούφτα καπιταλιστές, παράσιτα διευθύνοντες σύμβουλοι και διευθυντικά στελέχη», που το μόνο που ξέρουν «είναι να ρουφάνε το αίμα των εργατών εφαρμόζοντας το γράμμα κάθε αντιλαϊκού και αντεργατικού νόμου αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έστρωσαν το χαλί της κατάργησης των ΣΣΕ, του σταθερού εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση των 3ετιών, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Νόμους ψήφισαν και για να αντιμετωπίσουν την αγωνιστική διάθεση και αντίδραση των εργαζομένων σαν αυτούς για τον περιορισμό των διαδηλώσεων των απεργιών και για τον έλεγχο των σωματείων, όχι πως δεν είχαν όπλα στη φαρέτρα τους, παράδειγμα ο νόμος 330 που κανείς τους δεν τον κατάργησε, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτόν τον νόμο περί παράνομης βίας μπουζούριασαν τους συναγωνιστές μας».

Κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης, με συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, τονίζοντας: «Συνεχίζουμε βήμα - βήμα την οργάνωση του αγώνα, καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να συμπαρασταθεί μαζί μας στον δίκαιο αγώνα των απεργών στη "Μαλαματίνα", καθημερινά στις πύλες του εργοστασίου, συνεχίζουμε αγωνιστικά. Γι' αυτό τώρα έχει σημασία ο συντονισμός των αγώνων, η διεκδίκηση αυξήσεων, ανθρώπινων όρων δουλειάς, υπογραφή ΣΣΕ. Αυτά θα συζητήσουμε στη μεγάλη σύσκεψη των σωματείων και συνδικαλιστών στη 1 του Σεπτέμβρη».

Με όλες τις δυνάμεις για να δυναμώσει ο συντονισμός της πάλης

Στην πολύτιμη πείρα που αντλούν οι εργαζόμενοι και από αυτόν τον μεγάλο αγώνα αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Η αστική τάξη έχει όλο το νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της "Μαλαματίνα". Αντιμετωπίζουν όλα τα όπλα τα οποία διατέθηκαν απλόχερα από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση, για να διαλύσουν και να καταργήσουν τις ΣΣΕ, να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις και να δέσουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους για να μην μπορούν να αντιδράσουν». Και πρόσθεσε πως «με όλες τους τις παρεμβάσεις τις προηγούμενες μέρες κατάφεραν να αποδείξουν στους εργάτες ότι με τα κουστούμια και τις γραβάτες, με τις αστυνομικές δυνάμεις και την καταστολή, τίποτα δεν μπορούν να καταφέρουν, τίποτα δεν μπορούν να παράγουν, τίποτα δεν μπορεί να τους γεμίζει τις τσέπες».

Αναφέρθηκε στις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων που δώσανε τα όπλα στην εργοδοσία για να τσακίζει τους εργάτες, αλλά και στις ευθύνες των συνδικαλιστικών δυνάμεων «που παίξανε το παιχνίδι της αντιλαϊκής πολιτικής καλλιεργώντας την αδράνεια και το κάλεσμα για στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές».

Σε ό,τι αφορά τον αγώνα των εργαζομένων τόνισε: «Φοβούνται γιατί εδώ χτίζεται ακόμα ένας πυλώνας αγώνα. Αυτό που ουσιαστικά τρέμουν είναι να μην αναπτυχθεί ενιαίο πανελλαδικό ταξικό κίνημα ενάντια σε όλη την αντιλαϊκή πολιτική, σε σύγκρουση με τις επιλογές της αστικής τάξης. Γιατί ξέρουν ότι ένα τέτοιο κίνημα δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Νάουσας

Νωρίτερα χτες το πρωί, έξω από το εργοστάσιο έφτασε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του Σωματείου Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος ΑΕ» και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας. Τα δύο Σωματεία σε μια συμβολική κίνηση παρέδωσαν στους απεργούς οικονομική ενίσχυση.

Ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, αντιπρόεδρος του ΕΚΝ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος ΑΕ», μιλώντας στους εργαζόμενους, ανέφερε ότι και οι τελευταίοι 150 κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας παλεύουν για τα δεδουλευμένα τους και για υπογραφή ΣΣΕ, έχοντας απέναντί τους σε ενιαίο μπλοκ την εργοδοσία, το κράτος και τους μηχανισμούς του. «Οσα συμβαίνουν εδώ, εμείς τα περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ομως η προηγούμενη διοίκηση του Σωματείου έβαλε πλάτη για να στηρίξει την εργοδοσία». Και τόνισε ότι απέναντι στον Αρμαγεδδώνα που έρχεται καταπάνω τους, «οι εργαζόμενοι έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε μέχρι τέλους για να μπορέσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα εργασιακό περιβάλλον όπου θα μπορούν να δουλεύουν ανθρώπινα».

Ο Γ. Φραγγίδης ευχαρίστησε για τη στήριξη και την οικονομική βοήθεια. «Δύναμη μας δίνουν η παρουσία όλων και το δίκιο μας», είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέρρευσαν στο δικαστήριο οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας για τις απολύσεις (2023-06-13 00:00:00.0)
Συνέλαβαν μάρτυρες υπεράσπισης των απολυμένων! (2023-03-18 00:00:00.0)
24ωρη απεργία στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών τη Δευτέρα (2022-10-01 00:00:00.0)
Το δίκιο των εργαζομένων πρέπει να λάμψει! (2022-09-17 00:00:00.0)
«Χωρίς εμάς, ούτε μπουκάλι έξω». Αγώνας μέχρι να δικαιωθούν! (2022-08-09 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στην τρομοκρατία από τους εργαζόμενους της «Μαλαματίνα» (2022-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ