Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Συνεχείς αναγγελίες ενίσχυσης της στρατιωτικής «συνεργασίας»

Παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής «συνεργασίας» τους, απέναντι στην Κίνα, αναγγέλλουν σταθερά οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν, καθώς η Ουάσιγκτον ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με το Πεκίνο.

Με φόντο τις σχεδόν καθημερινές επισκέψεις αμερικανικών αντιπροσωπειών, η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, απευθυνόμενη αυτήν τη φορά σε ομάδα επισκεπτών από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ανέφερε ότι η Ταϊβάν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ «για την ενίσχυση της άμυνάς της». «Καθώς η Ταϊβάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά του αυταρχικού επεκτατισμού, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αυτονομία της άμυνας μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ στο μέτωπο αυτό», ανέφερε.

Σημειωτέον, στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο Ματ Πότινγκερ, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος ασφαλείας στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τραμπ, καθώς τώρα είναι στέλεχος στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Η Τσάι είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «καμία απειλή δεν μπορεί να κλονίσει την αποφασιστικότητα του ταϊβανέζικου λαού να προστατεύσει τη χώρα του» και ότι «πρέπει να δείξουμε στον εχθρό πως η Ταϊβάν είναι αποφασισμένη και προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της», καταλήγοντας ότι «μια εισβολή στην Ταϊβάν ή μια απόπειρα για κάτι τέτοιο θα έχει υψηλό τίμημα και θα δεχτεί τη σφοδρή καταδίκη της διεθνούς κοινότητας».

Ρωσικά μαχητικά στη ζώνη αεράμυνας της Νότιας Κορέας

Στο μεταξύ, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ» μετέδωσε χτες ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας λήφθηκαν άμεσα «τακτικά μέτρα» ενάντια στις παραβιάσεις της ζώνης, ενώ δεν έγινε περαιτέρω σχόλιο. Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως αξιωματούχοι της Σεούλ απέδωσαν την κίνηση σε «προσπάθεια να προκληθούν ατυχήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ