Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απαιτούν κάλυψη όλων των αναγκών από την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Την ουσιαστική στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διεκδικεί η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Την κάλυψη όλων των αναγκών των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ζητά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Η Ομοσπονδία αναφέρεται στην εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 15 Ιούνη, με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την έγκριση παράλληλης στήριξης συνεκπαίδευσης, στήριξης από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή, μαθητών/τριών για το διδακτικό έτος 2022 - 2023, σημειώνοντας πως για μια ακόμα φορά το υπουργείο Παιδείας «συνεχίζει στη λογική του "εξορθολογισμού" του κόστους, με τον δημοσιονομικό κόφτη στην κυριολεξία να τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

Θυμίζει πως κατά το περσινό σχολικό έτος οι προσλήψεις στο σύνολο των δομών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ήταν μειωμένες κατά 1.445, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μειώθηκαν κατά 645, με αρνητικές συνέπειες για τους εκατοντάδες μαθητές που στερήθηκαν την αναγκαία επιστημονική βοήθεια εντός της τάξης, συσσωρεύοντας μαθησιακά και εκπαιδευτικά κενά.

«Και η φετινή εγκύκλιος, που αφορά στις προσλήψεις της Παράλληλης Στήριξης, επιβεβαιώνει ότι θα ακολουθηθεί η ίδια ανάλγητη πολιτική στάση», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων, παραθέτοντας πως προβλέπεται ότι «δεν εγκρίνονται αιτήματα που αφορούν στον/στην ίδιο/α μαθητή/τρια για περισσότερες στηρίξεις της μίας, της παρούσας εγκυκλίου, για το ίδιο σχολικό έτος». «Αυτό σημαίνει ότι ένας μαθητής που πάσχει από κάποια ασθένεια, για παράδειγμα Διαβήτη Τύπου 1, και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει συνθετότερες δυσκολίες κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή απαιτείται ταυτόχρονα τόσο η στήριξη από ειδικό παιδαγωγό όσο και νοσηλευτή, θα πρέπει να επιλέξει, φυσικά χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, ποια από τις δύο ειδικότητες θα αιτηθεί», τονίζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, απαιτώντας να ανακληθεί ο παραπάνω περιορισμός. Ακόμα, διεκδικεί προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με μόνιμους διορισμούς όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στα σχολεία, ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά και ολοκληρωμένα οι σύνθετες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Κάλυψη των αναγκών από την πρώτη μέρα

Παραμονές της έναρξης της σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούν για κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία από την πρώτη μέρα, καθώς κάθε κενό ισοδυναμεί με χτύπημα στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Εκπαιδευτικά σωματεία αναφέρονται στον σχεδιασμό του υπουργείου για τη νέα χρονιά, όπως αποτυπώνεται στην εγκύκλιο του γενικού γραμματέα που ζητούσε την καταχώρηση των λειτουργικών κενών των Σχολικών Μονάδων Γενικής Εκπαίδευσης, των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και των ΚΕΔΑΣΥ μέχρι τις 12 και τις 19 Αυγούστου αντίστοιχα, ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες για προσλήψεις αναπληρωτών, τη στιγμή που εκείνη την περίοδο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές, δεν έχουν υπολογιστεί οι άδειες των νεοδιόριστων, δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα τμήματα, ούτε έχουν καταγραφεί οι πραγματικές ανάγκες στα Ολοήμερα.

Επισημαίνουν παράλληλα την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία με συγκεκριμένα μέτρα για την πανδημία και να στηριχθούν ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί, ειδικά αυτοί που υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Να δώσουν λύση στο πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών μονίμων και αναπληρωτών, που υπηρετούν στα σχολεία της Ζακύνθου και προέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ζακύνθου. Οπως τονίζει, «το πρόβλημα της στέγης είναι εξαιρετικά οξυμένο φέτος, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός καταλυμάτων διατίθεται προς ενοικίαση σε τουρίστες. Η αδυναμία εύρεσης κατοικίας σε συνδυασμό με τα υψηλότατα ενοίκια και τον χαμηλό μισθό (ένας νεοδιόριστος παίρνει κάτω από 900 ευρώ) μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παραιτήσεις εκπαιδευτικών, όπως άλλωστε είδαμε να συμβαίνει τα προηγούμενα χρόνια σε νησιά του Αιγαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ