Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Αυξήσεις στους μισθούς και βελτιωμένους όρους δουλειάς φέρνει η υπογραφή τοπικής ΣΣΕ

Αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων όσον αφορά το ωράριο, τα επιδόματα και άλλες παροχές πέτυχαν οι εργαζόμενοι στις επισιτιστικές και εμπορικές επιχειρήσεις στη Σαντορίνη, με τη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν.

Πιο συγκεκριμένα, η τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε χτες από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων επαρχίας Θήρας νομού Κυκλάδων και τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Θήρας περιλαμβάνει σημαντικές κατακτήσεις όσον αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα επισιτιστικά αλλά και στα εμπορικά καταστήματα του νησιού.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά καταστήματα, οι μισθοί που προβλέπει η Σύμβαση ξεκινούν από 780 και φτάνουν έως τα 1.110 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα. Οι μισθοί της τοπικής Σύμβασης αντιπροσωπεύουν σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με τις αποδοχές που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στην Εστίαση που πρόσφατα κηρύχθηκε υποχρεωτική. Είναι ενδεικτικό ότι στην κλαδική ΣΣΕ οι αποδοχές σε μια σειρά από ειδικότητες έχουν μείνει πίσω ακόμα και από τον βασικό μισθό των 713 ευρώ, ενώ με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προβλέφθηκε ότι η «αύξηση» στα επίπεδα του κατώτατου μισθού θα αφορά τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή το άθροισμα μισθού και επιδομάτων.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η τοπική ΣΣΕ κατοχυρώνει μια σειρά επιδόματα για τους εργαζόμενους: Πολυετούς υπηρεσίας (5% με τη συμπλήρωση κάθε τριετίας και μέχρι τη συμπλήρωση έξι τριετιών), γάμου (10%), εποχιακής απασχόλησης (10%), τουριστικής εκπαίδευσης (στους πτυχιούχους τουριστικών σχολών), ανθυγιεινής εργασίας (10% σε μάγειρες, βοηθούς μαγείρων, εργαζόμενους εντός του χώρου της κουζίνας, σερβιτόρους και βοηθούς σερβιτόρους) και ταμειακό επίδομα (5% σε όλους τους ταμίες).

Επιπλέον, στους εργαζόμενους επιχειρήσεων στις οποίες λειτουργεί τμήμα εστιατορίου παρέχεται υποχρεωτικά γεύμα ή δείπνο.

Οσον αφορά το ωράριο, η Σύμβαση προβλέπει 5 μέρες και 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας. Μέσα στο 8ωρο οι εργαζόμενοι δικαιούνται διάλειμμα 20 λεπτών. Από 1η Απρίλη μέχρι 31 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εργαστούν την έκτη μέρα της βδομάδας, λαμβάνοντας ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%.

Οι ρυθμίσεις αυτές εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους ασπίδα προστασίας από την εντατικοποίηση που επιβάλλει η εργοδοσία μέσα στην τουριστική σεζόν, αλλά και από τις προβλέψεις της κλαδικής ΣΣΕ, που ορίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν σε μέρες ανάπαυσης «λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων», λαμβάνοντας «αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν», δηλαδή παίρνοντας το συνηθισμένο μεροκάματό τους.

Μια ακόμα σημαντική ρύθμιση, σε ένα νησί όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι εποχικοί, είναι η υποχρέωση των επιχειρήσεων να προχωρούν στις επαναπροσλήψεις από τις 2 Μάη.

Η Σύμβαση περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις εμπορικές επιχειρήσεις (εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.). Για αυτούς προβλέπει μισθούς 770 έως 900 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα, και αντίστοιχα επιδόματα.

Βελτιωμένους όρους αμοιβής και εργασίας φέρνει η Σύμβαση και για τους διανομείς. Μεγάλη σημασία για την προστασία των εργαζομένων από την εντατικοποίηση και τα «ατυχήματα» έχει η πρόβλεψη για πενθήμερη και επτάωρη εργασία. Ο βασικός μισθός ορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ επιπρόσθετα σε αυτόν δικαιούνται επιδόματα γάμου (10%), τριετιών (10% μέχρι τη συμπλήρωση τριών τριετιών), ιδιαιτέρων συνθηκών (επικίνδυνης εργασίας - 10%) και ταμειακό επίδομα (5%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ