Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «κουλτούρα» συστάσεων και ατομικής ευθύνης η αντιμετώπιση του κορονοϊού

Πάνω από 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια βδομάδα, χιλιάδες τα κρούσματα και οι επαναλοιμώξεις

Μετάθεση της ευθύνης για την προστασία της υγείας των εργαζομένων από το κράτος στους ίδιους τους εργαζόμενους, με μόνη έννοια τη στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Υγεία και μόνο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας την ελπίδα, πορεύεται η κυβέρνηση. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές και όσα παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».

Παραδέχθηκε ότι το καλοκαίρι «είχαμε ένα κύμα και ένα έντονο μάλιστα κύμα», αλλά ανακουφισμένος διαπίστωσε ότι δεν εκτοξεύθηκαν οι διασωληνωμένοι και, όπως είπε, «ελπίζουμε να μείνει έτσι στο κομμάτι των μονάδων εντατικής θεραπείας»!

Στην ίδια λογική είπε ότι προσανατολίζονται πώς «θα αναπτυχθούν κλίνες χωρίς να περιοριστούν χειρουργεία αυτή τη φορά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. (...) Αρα, έχουμε το πλάνο της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για απλές κλίνες, την ανάπτυξη κλινών». Ουσιαστικά διαφήμισε ξανά τη λειτουργία του κράτους ως μεσάζοντα για τη μετατροπή των ασθενών σε πελάτες των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο - όπως η ανάπτυξη κλινών στα δημόσια νοσοκομεία - για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Υστερα από όλα αυτά, είναι «απόλυτα φυσιολογικό» να διατυπώσει τη θέση ότι σε περίπτωση ενός νέου κύματος η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα, αφού τα όποια μέτρα «θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό» και το μόνο που θα γίνει, εάν χρειαστεί, είναι η επέκταση της χρήσης μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους και τους χειμερινούς μήνες.

Οπως είπε, η «νέα κουλτούρα» για την αντιμετώπιση του ιού θα περιορίζεται σε συστάσεις και σε γνωστοποίηση για το ποιοι και πού κινδυνεύουν περισσότερο, ώστε ο καθένας με δική του ευθύνη να πάρει τα μέτρα του...

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, με τη λογική ότι πέρσι ήταν όλα καλώς καμωμένα και επιτυχημένα, παρά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές κάθε μήνα, ο Θ. Πλεύρης είπε ότι «η λογική μας και στα σχολεία θα είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς». Ενώ επικαλέστηκε το διάστημα των τριών βδομάδων που απομένει μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς για τις συζητήσεις που θα γίνουν με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς για τους όρους του ανοίγματος.

Αυξητικές ξανά οι τάσεις, πιθανή νέα έξαρση

Στο μεταξύ, στο πιθανό ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού το επόμενο διάστημα αναφέρεται σε χτεσινό δελτίο Τύπου ο ΕΟΔΥ. Με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται, διασωληνώνονται ή και χάνουν τη ζωή τους από τον ιό να κινείται σε τριψήφια νούμερα εβδομαδιαία μέσα στο καλοκαίρι, η πιθανότητα ενός νέου κύματος απειλεί να διογκώσει τα ήδη μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και συνολικά τις δημόσιες δομές Υγείας.

«Ενα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή - χειμερινή περίοδο στη χώρα μας», διαπιστώνει ο Οργανισμός, αναφερόμενος στην πιθανή πορεία της πανδημίας κατά την περίοδο του επερχόμενου φθινοπώρου, τη συνεισφορά της παραλλαγής Ομικρον (ΒΑ.5) και της υποπαραλλαγής «κένταυρος» (ΒΑ.2.75).

Η μολυσματικότητα του ιού αναμένεται να αυξηθεί λόγω των κλιματολογικών συνθηκών του φθινοπώρου και του χειμώνα, που ευνοούν την παραμονή σε κλειστούς χώρους. Επιπλέον, η ενδεχόμενη ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού μπορεί να αυξήσουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα δηλαδή να μολύνει άτομα με ανοσία.

Στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για τη βδομάδα 15 έως 21 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ καταγράφει 258 θανάτους ασθενών COVID-19 (-11% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 132 (με διάμεση ηλικία τα 70 έτη). Το ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τους 1.527 ασθενείς (-22% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανήλθε σε 1.474 ασθενείς (-29% εβδομαδιαία μεταβολή).

Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.335 θάνατοι και ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων ανέρχεται σε 4.712.025.

Τη βδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 55.769 κρούσματα, εκ των οποίων το 22% αφορούν επαναλοιμώξεις.

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+135%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στα Χανιά (+29%) και στην Αττική (+15%). Καθαρά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-53%), ενώ οριακά πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν στον Βόλο (-29%) και στη Θεσσαλονίκη (-19%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ