Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Νέα αναλογία στην αγορά συναλλάγματος

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε και επίσημα από χτες τη νέα αναλογία του εθνικού νομίσματος πέσο με τα ξένα νομίσματα, μέτρο που τις προηγούμενες μέρες είχε τεθεί σε εφαρμογή δοκιμαστικά. Ετσι, η αναλογία στην οποία αγοράζει το κράτος από τους πολίτες το αμερικανικό δολάριο γίνεται 1 προς 120 πέσος, από 1 προς 24 μέχρι σήμερα. Η νέα αναλογία ωστόσο είναι αυτή που ήδη κυριαρχούσε στην άτυπη αγορά, όπου προσέφευγαν οι κάτοχοι δολαρίων και άλλου συναλλάγματος: Συνήθως όσοι λαμβάνουν από συγγενείς τους στο εξωτερικό εμβάσματα, αλλά και εργαζόμενοι στον τομέα του Τουρισμού, ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι, τομέας που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Κούβα, στο πλαίσιο του «σοσιαλισμού με αγορά».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Σχεδιασμού και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλεχάντρο Χιλ Φερνάντες, «η νέα ανταλλαγή νομισμάτων στη χώρα θα δώσει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στο πέσο της Κούβας». Το κίνητρο για την ανταλλαγή, πρόσθεσε, είναι «η αύξηση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών σε κουβανέζικα πέσος, ένα θέμα που δεν έχει ακόμη εδραιωθεί, αλλά προχωρά σταδιακά» και «η επανάκτηση της αγοράς συναλλάγματος από το κράτος».

Η Μάρτα Σαμπίνα Γουίλσον Γκονζάλες, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας, δήλωσε με τη σειρά της ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών έχει αγοραστεί από το κράτος δέκα φορές περισσότερο ξένο νόμισμα από άτομα που λαμβάνουν εμβάσματα και έχουν ζητήσει να κατατεθούν στους λογαριασμούς τους σε εθνικό νόμισμα, καθώς επίσης από άλλους που λαμβάνουν κι αυτοί εμβάσματα και έχουν ζητήσει από την τράπεζα να αγοράσει το νόμισμα από αυτούς. Ενημέρωσε ότι θα υπάρχουν 37 ανταλλακτήρια συναλλάγματος σε όλη τη χώρα, ενώ η διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης είναι στα περιθώρια που εφαρμόζουν οι τράπεζες. Σημείωσε ακόμα ότι ως όριο πώλησης ορίζονται κάθε φορά τα 100 δολάρια ή αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα.

Το μέτρο προς το παρόν ισχύει μόνο για τους ιδιώτες και δεν αφορά τους οικονομικούς παράγοντες, ούτε τις επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγές λόγω του πολύμορφου εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ. Αιτιολογείται δε ως μέτρο που θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, εν μέσω όξυνσης του αποκλεισμού αλλά και των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ