Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίκαιος ο αγώνας των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα»

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις απολύσεις και τις ΣΣΕ

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μαζικές απολύσεις των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», που πραγματοποιήθηκαν με όχημα το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ως βάση τις αντεργατικές Οδηγίες της ΕΕ, κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης του ΚΚΕ στον πολυήμερο αγώνα των απεργών.

Στην Ερώτηση γίνεται αναφορά στον πολυήμερο μαχητικό αγώνα των απεργών για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), την άμεση επαναπρόσληψη των 15 άδικα απολυμένων συναδέλφων τους, ενάντια στις βλαπτικές μεταβολές του καθεστώτος εργασίας τους με ατομικές συμβάσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, μέσα από τις οποίες η επιχείρηση ενισχύει τα κέρδη της.

Και σημειώνεται: «Αυτός ο οργανωμένος αγώνας έριξε στο κενό τις προσπάθειες των εργοδοτών να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό με εργαζόμενους - "ομήρους" που προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να αντικαταστήσουν τους απολυμένους εργάτες. Μάλιστα η καθολική λαϊκή αλληλεγγύη που έλαβαν οι συλληφθέντες συνδικαλιστές συνέβαλε τελικά στην απελευθέρωσή τους σπάζοντας την επιχείρηση εκφοβισμού των απεργών από την εργοδοσία, που έχει ενθαρρυνθεί μετά και τους νόμους ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αγώνας των εργαζομένων είναι δίκαιος και απαιτεί διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για να μην προχωρήσει η εργοδοσία σε πρόσθετες απολύσεις και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται:

- Στο γεγονός ότι η εργοδοσία της «Μαλαματίνας» επιχειρεί τη μαζική απόλυση εργαζομένων με συγκροτημένα εργασιακά και συλλογικά δικαιώματα για να προωθήσει εργασιακή γαλέρα προσλαμβάνοντας στη θέση τους εργαζομένους με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ατομικές συμβάσεις και μισθούς πείνας, επικαλούμενη τον νόμο Χατζηδάκη της ΝΔ, ο οποίος έχει ως βάση του τον αντιδραστικό λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» και τις αντεργατικές Οδηγίες της ΕΕ (βλ. 2003/88 και 2019/1158).

- Στο ότι ακριβώς με όπλο τη νομοθεσία της ΕΕ οι κυβερνήσεις (τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ) και η εργοδοσία γενικεύουν τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, αυξάνοντας τον απλήρωτο χρόνο εργασίας, επιβάλλοντας την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ