Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κάλυψη όλων των μορφωτικών αναγκών από την αρχή της χρονιάς

Την ανάγκη κάλυψης όλων των αναγκών των μαθητών και των σχολείων από την πρώτη μέρα, να παρθούν μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών και προστασίας της υγείας, τονίζουν εκπαιδευτικά σωματεία μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, παρά τους 8.487 μόνιμους διορισμούς που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, μετά από διαρκείς αγώνες, «τα κενά σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων παραμένουν τεράστια» και είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών, για να «καλυφθούν» στοιχειωδώς οι ανάγκες. Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τα κενά που δόθηκαν στους νεοδιόριστους, στην Ειδική Αγωγή για 16 κενά νηπιαγωγών υπήρξαν 14 διορισμοί, για 28 δασκάλων 10, για 5 ψυχολόγων 1, για 8 νοσηλευτών 3, για 5 φυσικοθεραπευτών 1. Οπως επισημαίνει το σωματείο, η παραπάνω εικόνα υπάρχει χωρίς να έχουν γίνει οι τοποθετήσεις τους, χωρίς τις νέες άδειες που θα προκύψουν μετά την 1η Σεπτέμβρη από όλους τους εκπαιδευτικούς και χωρίς τις αυξημένες ανάγκες.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να δοθούν όλα τα πραγματικά κενά πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να καλυφθούν σε μία φάση «χωρίς περικοπές και "μαγειρέματα"». Με γνώμονα τις ανάγκες και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών αλλά και τα δικαιώματα των αναπληρωτών, ζητούν επίσης:

  • «Να υπολογιστούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες, χωρίς τον απαράδεκτο διαχωρισμό σε βασικές και δευτερεύουσες, σε όλες τις ειδικότητες, σε τμήματα ΖΕΠ, στην παράλληλη στήριξη. Να λειτουργήσουν παντού όλα τα τμήματα ένταξης και να ιδρυθούν όλα όσα χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών. Να εξασφαλιστούν σε όλα τα σχολεία οι αναγκαίες ώρες για ενισχυτική διδασκαλία.
  • Απαιτούμε 15 μαθητές ανά τμήμα για υγειονομικούς και κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους. Με βάση αυτό να καθοριστεί η συγκρότηση των τμημάτων και οι προσλήψεις. Να καταργηθεί το απαράδεκτο όριο για 25 μαθητές στις τάξεις. Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα για "σπάσιμο" τμημάτων.
  • Σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, άρα και στην Α' Διεύθυνση, τη μεγαλύτερη της χώρας, να υπολογιστούν επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών (πλήρους ωραρίου και όχι τρίμηνα) για την κάλυψη των έκτακτων κενών που θα προκύψουν από συναδέλφους που θα νοσήσουν από Covid-19, ώστε να μην επαναληφθεί το μπάχαλο της περσινής χρονιάς.
  • Να επανέλθει άμεσα ο υπεύθυνος δάσκαλος στο Ολοήμερο. Να καλυφθούν από την αρχή της χρονιάς με προσλήψεις όλες οι επιπλέον ανάγκες στο Ολοήμερο.
  • Να δοθούν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το ΥΠΑΙΘ όλα τα κενά για τη δήλωση περιοχών και ταυτόχρονα να δίνονται σε κάθε Διεύθυνση όλα τα κενά στις τοποθετήσεις των συναδέλφων (αποσπασμένων, νεοδιόριστων, αναπληρωτών...)».

Παράλληλα ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της διαβίωσης των εκπαιδευτικών και ουσιαστικά μέτρα για την πανδημία, που είναι ακόμα εδώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ