Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες ρωσικές καταγγελίες για τις κινήσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα

Από το βήμα της ετήσιας Συνόδου των υπουργών Αμυνας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού τον περασμένο Ιούλη

Russian Foreign Ministry Press

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού τον περασμένο Ιούλη
Οι διεθνείς εξελίξεις και η παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) - όπως αυτή «μεταφράζεται» με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης των μελών του Οργανισμού - βρίσκονται στο επίκεντρο της ετήσιας συνάντησης των υπουργών Αμυνας του SCO που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, με φόντο κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, τις σύνθετες εξελίξεις στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι στον Οργανισμό συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν, ενώ τα τελευταία χρόνια επίσης Ινδία και Πακιστάν. Καθεστώς παρατηρητή έχουν το Ιράν (επίκειται η ένταξή του ως πλήρες μέλος), η Λευκορωσία, η Μογγολία και το Αφγανιστάν.

Ρωσία: Καταγγέλλει τις κινήσεις των ΗΠΑ για αντικινεζικό μέτωπο

Σε μία ακόμα ρωσική παρέμβαση που αποτυπώνει την προσέγγιση Μόσχας - Πεκίνου απέναντι στην παρέμβαση των ΗΠΑ στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, μιλώντας στη συνάντηση κατήγγειλε τις κινήσεις των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των συμμαχιών και της θέσης τους στον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα. Μίλησε για ένα «ένα σύνολο σύνθετων αντιφάσεων μεταξύ εθνών της περιοχής» και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον επειδή «προσπαθεί να διαρρήξει την περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας».

«Στη νότια πτέρυγα της οργάνωσής μας - τη Νοτιοανατολική Ασία», είπε, «διαμορφώνονται εστίες θερμών εντάσεων με δύσκολα προβλέψιμα σενάρια για τις εξελίξεις που "τρέχουν"». Υποστήριξε ότι «οι χώρες της περιοχής πιέζονται για συνεργασία με το ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «μετά την Ευρώπη, διαμορφώνεται ένα μέτωπο για να αντιμετωπιστεί η Κίνα. Το αποκαλούμενο "ταϊβανέζικο ζήτημα" επιδεινώνεται σκόπιμα και υποκινούνται εδαφικές διαφορές στη Νότια και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα».

Σημείωσε ακόμα ότι αυτά τα σχέδια των ΗΠΑ εξυπηρετεί και η συγκρότηση διακρατικών ενώσεων όπως το σχήμα Quad (στο οποίο βέβαια συμμετέχει και η Ινδία, που είναι μέλος και του SCO...).

Στο πλαίσιο εξάλλου του «φλερτ» όλων των πλευρών με την ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) και τα μέλη της, ο Σοϊγκού επισήμανε ότι «την ασφάλεια της περιοχής μπορούν να εγγυηθούν μόνο οι κοινές προσπάθειες που λαμβάνουν υπόψιν τα συμφέροντα όλων των κρατών, με τον κεντρικό ρόλο της ASEAN και άλλων πολυμερών οργανισμών αλληλεπίδρασης».

Κίνα: Επαναφέρει το σχέδιο «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια»

Ο υπουργός Αμυνας της Κίνας Γουέι Φενγκχέ - που συμμετείχε στη συνάντηση μέσω βιντεοκλήσης - μίλησε για τις «πολλές κρίσεις και τις σοβαρές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής κοινωνία, εμφανίζοντας την κοινή δράση των μελών της SCO ως όλο και πιο σημαντική. Επανέφερε την κινεζική πρόταση για την Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια (Global Security Initiative - όχημα ισχυροποίησης των «αμυντικών» συνεργασιών της Κίνας και των συμμαχιών της), την οποία εμφάνισε ως έκφραση της βούλησης του Πεκίνου να διατηρηθεί η «παγκόσμια ειρήνη και ηρεμία». Αναφερόμενος στην Ταϊβάν επέμεινε ότι πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα της Κίνας» και τόνισε ότι η Κίνα θα συνεχίζει να απαντά με «αποφασιστικά αντίμετρα» στην πρόσφατη επίσκεψη Πελόζι.

Για τη δε SCO εκτίμησε ότι «μέσα από διαρκή αναζήτηση και ανάπτυξη, αυτή έγινε πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους μεταξύ χωρών με διαφορετικά συστήματα και άνοιξε έναν πετυχημένο δρόμο ενός νέου τύπου περιφερειακής οργάνωσης». Σημείωσε δε ότι τα μέλη της Οργάνωσης πρέπει «να βελτιώσουν τα επιχειρησιακά τους συστήματα και να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της συνεργασίας τους, να βαθύνουν τη συνεργασία ειδικά σε άμυνα και ασφάλεια, αλλά και να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση σταθερού ορίου για την κοινή και παγκόσμια ασφάλεια».

Ινδία: Εμφαση στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και την «πολυμέρεια»

Στη δική του παρέμβαση από την Τασκένδη, ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Ραζνάθ Σινγχ, σε πιο «ουδέτερους» τόνους, προέκρινε την ανάγκη κοινής δράσης «για την αντιμετώπιση όλων των μορφών της τρομοκρατίας». Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επανέλαβε ότι η Ινδία στηρίζει τη διευθέτηση μέσω συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας. Θυμίζουμε πως το Νέο Δελχί δεν έχει συνταχθεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας - αντιθέτως επωφελείται από αυτές, π.χ. αυξάνοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου - παρά τις έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ με τις οποίες έχει ενισχύσει πολύπλευρα τις σχέσεις του τα τελευταία χρόνια.

Οσον αφορά τη SCO, ο Σινγχ είπε ότι η Ινδία «αποδίδει προτεραιότητα» σε αυτήν εξαιτίας της «αδιαπραγμάτευτης πίστης της στην πολυμέρεια». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν και διμερώς οι σχέσεις των μελών της SCO αλλά και στο πλαίσιο της Οργάνωσης, στη βάση της ισοτιμίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας κατανόησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ