Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Η υπογραφή τοπικής Σύμβασης δικαιώνει την οργάνωση και τη διεκδίκηση

Σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και άλλες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στη Σύμβαση

Eurokinissi

Να οργανωθούν στις γραμμές του, να παλέψουν για την εφαρμογή της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψαν και να δυναμώσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων.

«Η υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης στη Σαντορίνη δικαιώνει την απόφαση των εργαζομένων πριν από τέσσερα χρόνια να οργανωθούν και να ιδρύσουν Συνδικάτο, να παλέψουν για να βελτιωθούν το εισόδημα και οι συνθήκες δουλειάς σε μια περιοχή που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς», σημειώνει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Κωδικοποιώντας τα βασικά σημεία της Σύμβασης που υπεγράφη προχτές, ξεχωρίζει τις ακόλουθες κατακτήσεις που πέτυχαν οι εργαζόμενοι: Την υπεράσπιση του 5ήμερου και του 8ωρου, το «φρένο» στις πρακτικές της απλήρωτης δουλειάς. Τις αυξήσεις στους μισθούς, που φτάνουν μέχρι και το 19% και αντιστοιχούν σε πάνω από 100 ευρώ για όλες τις ειδικότητες. Τη διασφάλιση όλων των επιδομάτων σε Τουρισμό και Εστίαση. Τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου για τους διανομείς. Την κατοχύρωση του δικαιώματος στην επαναπρόσληψη το αργότερο έως τις 2 Μάη κάθε έτος.

Η υπογραφή της Σύμβασης «είναι ακόμη σημαντικότερη», όπως αναφέρει το Συνδικάτο, σε μια εποχή που είναι σε ισχύ «όλες οι αντεργατικές επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, που διέλυσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις», δημιουργώντας για τους εργαζόμενους μια κόλαση «με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, χωρίς σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, σε κλάδο που απέφερε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους». Εκτός από τους αντεργατικούς νόμους, το Συνδικάτο έπρεπε να ξεπεράσει εμπόδια όπως «οι υπογραφές ηγεσιών στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού σε Συλλογικές Συμβάσεις που μείωσαν τους μισθούς και αφαίρεσαν δικαιώματα».

«Εχουμε επίγνωση ότι το πρώτο αυτό βήμα ούτε καλύπτει το σύνολο των αυξημένων αναγκών των συναδέλφων, ούτε εξασφαλίζεται η τήρηση, ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών, ούτε και λύνει το τεράστιο ζήτημα της εποχικότητας, δηλαδή να δουλεύει κανείς έξι μήνες για να ζήσει δώδεκα. Ομως είναι βέβαιο ότι η αρχή έγινε. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το Συνδικάτο μας πιο μαζικό, πιο δυνατό, ώστε να διεκδικήσουμε μαζί με όλη την εργατική τάξη αυτό που αξίζουμε», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Καλεί τις επιχειρήσεις στη Σαντορίνη να εφαρμόσουν όλες τις προβλέψεις της νέας Σύμβασης και την κυβέρνηση να κηρύξει άμεσα την υποχρεωτική εφαρμογή της. «Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι του νησιού να γραφτούν όλοι στο σωματείο μας, για να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε την επόμενη σκληρή μάχη που θα είναι η εφαρμογή της Σύμβασής μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου.

Περιοδείες ενημέρωσης και συζήτησης στα ξενοδοχεία της Ζακύνθου από το κλαδικό Συνδικάτο

Πλατύ κάλεσμα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού να δώσουν δύναμη στο σωματείο τους, εγγραφόμενοι μαζικά σε αυτό και διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, απευθύνει και το κλαδικό Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.

Με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, καλεί σε πάλη για να έχουν όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ΣΣΕ, να υπογραφεί τοπική κλαδική Σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις και να φτιαχτεί το παλιό νοσοκομείο, για να στεγάζονται εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία από άλλα μέρη.

Το σωματείο έχει βρεθεί ήδη στα ξενοδοχεία «Zante Park», «Galaxy», «Caravel» και «Plagos», όπου από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναδεικνύονται σειρά προβλημάτων (μη πληρωμή υπερωριών, μη αναγνώριση προϋπηρεσιών, υπερεντατικοποίηση της εργασίας), αλλά και το άγχος για τον χειμώνα που έρχεται, με την ακρίβεια, τα ζητήματα Υγείας, Παιδείας κ.λπ.

«Ενώ στην αρχή της σεζόν οι ξενοδόχοι παρακαλούσαν για προσωπικό και έταζαν μεγάλους μισθούς, τώρα στην κορύφωση της σεζόν βλέπουμε ότι την αυξημένη δουλειά τη βγάζουμε λιγότεροι», αναφέρει το σωματείο στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας: «Οι αφίξεις έχουν εκτιναχθεί, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες του 2019, ενώ τα ξενοδοχεία δουλεύουν με το ίδιο ή και λιγότερο προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε ανάσα, με μισθούς τελικά που δεν πληρώνουν τον όγκο της δουλειάς, όσο οι ξενοδόχοι μαζεύουν χρήμα που δεν ξέρουν τι να το κάνουν. Από την άλλη οι αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στο ρεύμα, είναι τεράστιες».

Στέκεται στη μη τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων, με το «τυράκι» της «ατομικής συμφωνίας» που χρησιμοποιούν οι ξενοδόχοι, και φέρνει παραδείγματα μισθού και επιδομάτων που θα έπρεπε να λαμβάνει ένας ξενοδοχοϋπάλληλος βάσει των χρόνων εργασίας του, ενώ καταγγέλλει και την τρομοκρατία σε χώρους δουλειάς, που οδηγεί σε παραιτήσεις, επισημαίνοντας: «Είναι τουλάχιστον πρόκληση στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν οι ξενοδόχοι να μετράνε αύξηση στα κέρδη τους από τη δουλειά μας, ενώ εμείς να μετράμε επαγγελματικές ασθένειες, μυοσκελετικά προβλήματα και ένα εισόδημα που δεν μας φτάνει να περάσουμε τον χειμώνα.

Αυτή είναι η πραγματική κλεψιά. Η νόμιμη εκμετάλλευση, την οποία ενισχύουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη ΝΔ. Λειτουργούν ως το προσωπικό των ξενοδόχων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Από τη μία φέρνουν νόμους όπως αυτός της Αχτσιόγλου, του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην μπορούμε να απεργήσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, και από την άλλη νομοθετούν τις απλήρωτες υπερωρίες και την "απελευθέρωση" των απολύσεων, όπως έγινε με τον νόμο Χατζηδάκη της ΝΔ».

«Φωτίζει» ο αγώνας των εργαζομένων στο πρώην «Zante Beach»

Το Συνδικάτο αναφέρεται και στην πάλη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο «Domes Aulus Zante» (πρώην «Zante Beach») και στα σημαντικά αποτελέσματα που είχε, σημειώνοντας ότι «με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε» και προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι «με την επιτροπή που έστησαν και τη στάση εργασίας που έκαναν κατέκτησαν να πληρώνονται όλες οι υπερωρίες, κόντρα στον νόμο Χατζηδάκη. Ακόμα, κέρδισαν να τους αναγνωριστεί η προϋπηρεσία, αλλά και να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους του ξενοδοχείου. Ο αγώνας τους μαζί με το σωματείο μπορεί να γίνει παράδειγμα για όλα τα ξενοδοχεία. Εδειξε ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη όταν είμαστε ενωμένοι, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας». Καλεί τους εργαζόμενους να ορθώσουν το ανάστημά τους, να μην περιμένουν από κανέναν «σωτήρα», μαζικά να γραφτούν στο σωματείο, δίνοντάς του δύναμη και οργανώνοντας τον αγώνα τους. «Μόνο με ένα μαζικό σωματείο, ταξικά προσανατολισμένο, θα εμποδίσουμε τα σχέδιά τους», επισημαίνει.

Οι περιοδείες συνεχίζονται, με στόχο και την πραγματοποίηση συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς, ενώ το επόμενο διάστημα το Συνδικάτο προγραμματίζει και εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απήργησαν και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα κόντρα στην αδιαλλαξία των ξενοδόχων (2022-06-25 00:00:00.0)
Πέτυχαν επαναπρόσληψη, απέτρεψαν τα σχέδια της εργοδοσίας (2022-05-03 00:00:00.0)
Να ακυρώσουμε στην πράξη τις απαιτήσεις των ξενοδόχων (2021-01-27 00:00:00.0)
Στάση εργασίας για τους απλήρωτους εργαζόμενους (2012-04-04 00:00:00.0)
Δεν εφαρμόζει τη σύμβαση, δεν κολλάει όλα τα ένσημα (2004-08-03 00:00:00.0)
Εξαρση "μαύρης εργασίας" (1999-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ