Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Ακρωτηριάστηκε το χέρι εργάτριας στα πλυντήρια

Στο «φουλ» η εντατικοποίηση, ελάχιστοι οι εργαζόμενοι

Από το σημείο του «ατυχήματος»
Από το σημείο του «ατυχήματος»
Το νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» που συνέβη στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» καταγγέλλει το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, αναφέροντας ότι χτες Τετάρτη «ακρωτηριάστηκε το χέρι συναδέλφου εργάτριας στα πλυντήρια, του εργολαβικού συνεργείου καθαρισμού (!), στην προσπάθειά της να "σώσει" ένα σεντόνι που είχε μπει στραβά στο μηχάνημα. Μάλιστα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το κουμπί έκτακτης ανάγκης καθυστέρησε να λειτουργήσει» και «μόνο από την υπερπροσπάθεια των συναδέλφων που βρίσκονταν στο χώρο γλίτωσε τον θάνατο!».

Το Σωματείο χαρακτηρίζει το περιστατικό εργοδοτικό έγκλημα και σημειώνει ότι ήταν θέμα χρόνου να γίνει καθώς στα πλυντήρια, όπως και σε όλα τα τμήματα, «η εντατικοποίηση είναι στο φουλ. Είναι μεγάλη η πίεση στους εργαζομένους, πόσο μάλλον στους εργολαβικούς, να βγάλουν σωστά και γρήγορα τη δουλειά για να "εντυπωσιάσουν" το αφεντικό τους ώστε να παραμείνουν στη δουλειά».

Επισημαίνει τις ελλείψεις σε προσωπικό, για χρόνια, στα πλυντήρια και αναφέρει ότι η δουλειά βγαίνει από λίγους μόνο μόνιμους «με τη βοήθεια άλλων εργατών, που μπορεί να μην έχουν καθόλου εμπειρία και γνώση, ούτε καν τη στοιχειώδη εκπαίδευση στη λειτουργία των μηχανημάτων. Και για να καλυφθούν τα κενά βάζουν μέχρι και τις καθαρίστριες του νοσοκομείου να κάνουν τη δουλειά!».

Ακόμα τα μηχανήματα, τονίζει, είναι παλιά καθώς «σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων που είναι ήδη 25 χρόνια στη δουλειά, αυτά δεν έχουν αλλαχθεί!».

Το Σωματείο, δείχνοντας πως οι πολιτικές στον χώρο της Υγείας έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, τονίζει πως «δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων στο όνομα εξοικονόμησης πόρων, για να μειώσουν το κόστος και να κερδίζουν περισσότερα» και απαιτεί: Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εργατών στα πλυντήρια, πλήρως εκπαιδευμένου. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους του νοσοκομείου. Αμεση συντήρηση των μηχανημάτων και αλλαγή τους με νέα όπου είναι απαραίτητο. Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ