Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλη μια συνεκπαίδευση στο φόντο επικίνδυνων ανταγωνισμών

Συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Harry S. Truman» έγινε τη Δευτέρα «στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Μια ζώνη στο «μάτι του κυκλώνα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου πολεμικά της Μόσχας προέβησαν στις 22 Ιούλη σε μία ιδιαίτερα «τολμηρή» ενέργεια: Τοποθετήθηκαν με τρόπο ώστε να φράξουν την Αδριατική και να παρεμποδίσουν την πορεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου που έπλεε προς την περιοχή, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας τόσο για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για τα Βαλκάνια, όπου το φιτίλι των ανταγωνισμών συνεχίζει να καίει άσβεστο. Τα ιταλικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν μάλιστα πρωτοφανή τον «ελιγμό αποκλεισμού», καθώς Ρώσοι και ΝΑΤΟικοί βρέθηκαν «σε απόσταση βολής» μεταξύ τους. Λίγες μέρες μετά, στις 25 Ιούλη, η ΝΑΤΟική δύναμη SMG2 - με αμερικανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά και ελληνικά μαχητικά και φρεγάτες - συγκεντρώθηκε στο Ιόνιο, σχηματίζοντας ένα τετράγωνο γύρω από το αεροπλανοφόρο, με σκοπό να φανεί ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει «να απολέσει τον έλεγχο της περιοχής».

Στην εν λόγω συνεκπαίδευση συμμετείχαν 2 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και 2 F-18 από το αεροπλανοφόρο, σε αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών. «Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο», αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

  • Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, την Τρίτη 23 Αυγούστου πρωτοετής ναυτική δόκιμος η οποία επέβαινε στο πλοίο του ΠΝ «Προμηθεύς», στο πλαίσιο θερινού εκπαιδευτικού πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Νάπολης στην Ιταλία, καθώς με άγνωστη αιτία ανέβασε πυρετό, και κατέληξε χτες τις πρωινές ώρες. Τα ακριβή αίτια του θανάτου της διερευνώνται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ