Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να διεκδικήσει ολοκληρωμένη πρόληψη από τα ναρκωτικά

Το Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Αλφα» να ενισχυθεί με ευθύνη του κράτους

Την απόσυρση του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης από το Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Αλφα», κατάργηση της μικρής επιδότησης που δίνει και έξωσή του από τον χώρο όπου στεγάζεται επιδιώκει η διοίκηση του δήμου, η οποία έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε διά περιφοράς. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντέδρασαν και ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα στην πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Το «Δίκτυο Αλφα» αποτελεί το «Κέντρο Πρόληψης και Ενημέρωσης Δυτικού Τομέα Ν. Θεσσαλονίκης για τις Εξαρτησιογόνες Ουσίες» και για την απόσυρση απ' αυτό η διοίκηση του δήμου επικαλείται ότι άλλοι φορείς, Περιφέρεια και δήμοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν καταβάλλουν τις ενισχύσεις που οφείλουν από το 2012. Τα Κέντρα Πρόληψης χρηματοδοτούνται κατά 50% από το υπουργείο Υγείας, μέσω του ΟΚΑΝΑ, και κατά 50% από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με ανακοίνωση - παρέμβασή της αναδεικνύει ότι με την επιλογή του αυτή ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης παρέχει στήριξη στην κυβερνητική πολιτική. Τονίζει ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι εντελώς ανεπαρκής και ότι γι' αυτόν τον λόγο το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι ήταν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης.

Και σημειώνει: «Αντί λοιπόν ο κ. Κυρίζογλου να επιδιώκει τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για έξωση από τον χώρο όπου στεγάζεται και κατάργηση της μικρής επιδότησης που δίνει στο "Δίκτυο Αλφα", θα έπρεπε να παλεύει μαζί με τους κατοίκους για τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για:

  • Στήριξη του έργου του "Δικτύου Αλφα", με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, στον στρατό, σε μαζικούς χώρους εργασίας, ώστε να αποτρέπεται η συνάντηση των νέων με τα ναρκωτικά.
  • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς της Πρόληψης και της Απεξάρτησης. Πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημιουργία ενιαίου φορέα διοίκησης και λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Στήριξη και αύξηση των "στεγνών" προγραμμάτων ως κύριου μοντέλου θεραπείας, με μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, για την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπου παρατηρείται υψηλή χρήση ουσιών. Ενίσχυση της δωρεάν μορφωτικής, αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
  • Μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση όλων των αντιλαϊκών - αντεργατικών νόμων που διαμορφώνουν έναν βίο αβίωτο, όπου βρίσκει εύφορο έδαφος η χρήση ουσιών».

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης «να οργανώσει την πάλη του, διεκδικώντας ολοκληρωμένη πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη και έρευνα. Διεκδικεί να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κάθε άνθρωπος που βαδίζει στο μονοπάτι των ναρκωτικών να έχει τη δυνατότητα να ξαναβαδίσει στο μονοπάτι της κοινωνικής ζωής και δράσης. Μια κεντρικά σχεδιασμένη, δημόσια και δωρεάν για όλους αντιναρκωτική πολιτική, στραμμένη στις αιτίες του φαινομένου στις δοσμένες κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, και όχι μια αποσπασματική διαχείριση του προβλήματος».

Και καταλήγει: «Στην πάλη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση καλούμε τους νέους και τις νέες, τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους στην πρόληψη και τη θεραπεία, όλους όσοι βιώνουν το κοινωνικό αυτό πρόβλημα από "πρώτο χέρι", να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στην πάλη για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ