Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Την ανάγκη έντασης της λαϊκής πάλης ανέδειξε ο δήμαρχος Πάτρας

Ο αγωνιστής δήμαρχος Πάτρας Κ. Πελετίδης
Ο αγωνιστής δήμαρχος Πάτρας Κ. Πελετίδης
Παρέμβαση στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την οικονομική κατάσταση των δήμων και τα προβλήματα που βιώνει ο λαός πραγματοποίησε ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης. Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα λόγω της ακρίβειας και στις υποχρεώσεις των δήμων σε διάφορους τομείς, χωρίς οικονομική στήριξη από το κράτος, τόνισε ότι δεν αρκεί η περιγραφή της κατάστασης, ούτε η οργάνωση συνεδρίων και συναντήσεων, αν δεν υπάρξει διεκδίκηση.

«Μετά από τρία χρόνια της τρέχουσας θητείας, οι δήμαρχοι της συντριπτικής πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ συνεχίζουν να περιγράφουν τις οικονομικές δυσκολίες των δήμων, την υποχρηματοδότηση, την ανάληψη υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων χωρίς τους οικονομικούς πόρους, χωρίς μόνιμους εργαζόμενους κ.λπ.

Τι κρύβουν επιμελώς όμως; Την αιτία. Δεν εναντιώνονται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, γιατί παρότι προβάλλουν την "αυτοδιοικητική" τους ιδιότητα είναι ενταγμένοι στους πολιτικούς σχηματισμούς του κυρίαρχου συστήματος, συμφωνούν και υλοποιούν όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Κάνουν λίγη αντιπαράθεση αποκλειστικά για το θεαθήναι, γιατί ξέρουν ότι δεν είναι πολιτικοί αντίπαλοι μεταξύ τους, αλλά πολιτικοί ανταγωνιστές για μια θέση στην υπηρεσία του συστήματος», ανέφερε ο Κώστας Πελετίδης, διερωτώμενος σκωπτικά:

«Γιατί, κύριοι συνάδελφοι, πήρε φωτιά η τιμή της Ενέργειας, του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων, των εφοδίων και "καίνε" τους δήμους και τους κατοίκους των πόλεών μας; Για ποιων τα κέρδη θυσιάζεται ο λαός και δεινοπαθούμε στη λειτουργία των δήμων;».

Εξήγησε ότι οι αυξήσεις - «φωτιά» επιβλήθηκαν και μονιμοποιήθηκαν λόγω της πολιτικής που καθιστά την Ενέργεια εμπόρευμα και της «πράσινης μετάβασης», με την οποία συμφωνούν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος, αναφέροντας ότι την ίδια ώρα καλούνται οι δήμοι να την εξοικονομήσουν, αφήνοντας «ανοιχτή την "κάνουλα" που τροφοδοτεί με χρήμα και πλούτη την οικονομική ολιγαρχία».

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, τόνισε και κάλεσε τους δημάρχους να μπουν μπροστά στη μάχη με τον λαό διεκδικώντας κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, των χαρατσιών των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.

«Γιατί ανεχόμαστε τους "νταβατζήδες" που θα μας φέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, πάντα με την υπογραφή των ΗΠΑ; Γιατί ανεχόμαστε τα παραμύθια της "πράσινης ανάπτυξης", του εμπορίου ρύπων, και δεν απαιτούμε την άμεση αξιοποίηση των δικών μας πηγών Ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, όπως ο λιγνίτης; Ποιος από μας πιστεύει ότι τα "πιράνχας" νοιάζονται για το περιβάλλον και το κλίμα; Για τα κέρδη και την κυριαρχία τους νοιάζονται και για τίποτα άλλο, εμείς μόνο μπορούμε να προστατεύσουμε τον τόπο μας και τον πλανήτη», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για το «τέλος των μνημονίων» και τις υπερβάσεις των φορολογικών στόχων προέρχονται από τη φοροληστεία του λαού.

«Αμεσα πρέπει να απαιτήσουμε την τήρηση του θεσμικού πλαισίου χρηματοδότησης των δήμων από την κυβέρνηση, ώστε να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε», συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει προσαρμογή στις απαιτήσεις της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων.

«Ενα συνέδριο έχει νόημα όταν οργανώνεται από αποφασισμένους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, που θέλουν να αλλάξουν την πολιτική που εφαρμόζεται, να ηγηθούν στον αγώνα ώστε να είναι ευτυχισμένοι αυτοί που χτίζουν τις πόλεις και τα χωριά μας, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, η νεολαία μας, να λυτρωθούν επιτέλους από τους δυνάστες τους», πρόσθεσε ο δήμαρχος για να καταλήξει:

«Σε αυτούς που κυριαρχούνται από ηττοπάθεια και θέλουν "συναίνεση" και "λογική του εφικτού", θυμίζω τα λόγια του Ισπανού Μιγκέλ ντε Θερβάντες: "Το να αλλάξουμε τον κόσμο, φίλε Σάντσο, δεν είναι ούτε τρέλα ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την υποχρηματοδότηση κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» (2024-03-05 00:00:00.0)
Εχουμε διαλέξει την πλευρά του λαού, απέναντι στην πολιτική που τον τσακίζει (2022-11-29 00:00:00.0)
Να συζητηθεί ο εκλογικός νόμος στα Δημοτικά Συμβούλια (2021-02-23 00:00:00.0)
Στο πλευρό των μικρομεσαίων επαγγελματιών της εστίασης (2019-03-19 00:00:00.0)
Κοινή ανακοίνωση για το θέμα των συμβασιούχων (2017-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ