Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Νερό στον μύλο παζαριών για «δίκαιη μοιρασιά»

Νέα ορμή στα σχέδια και τους ανταγωνισμούς για την αξιοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου για την «ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία» δίνουν οι ανακοινώσεις για τον εντοπισμό νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κοινοπραξία των κολοσσών «Eni» και «Total» ανακοίνωσε ότι στο «οικόπεδο 6» εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι «έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας» και το οποίο «σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις» φτάνει τα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Κοινοπραξία και κυπριακή κυβέρνηση σημείωσαν ότι ήδη επεξεργάζονται τρόπους «για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να τονίσει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους συμμάχους και τους εταίρους τους» για «την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική Ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο». Φυσικά, δεν παρέλειψε να συστήσει να επιταχυνθούν τα παζάρια για το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι «οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων» αλλά και ότι «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Σημειωτέον, δύο 24ωρα πριν, ελπίδες για μια «δίκαιη μοιρασιά» εξέφραζε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, που αντιδρώντας στις ανακοινώσεις για το κυπριακό αέριο υποστήριξε ότι «η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος: Η δίκαιη κατανομή των εσόδων». Πριν κάποιες βδομάδες η Αγκυρα είχε και πάλι υπογραμμίσει ότι αν υπάρξει «συμβιβασμός μεταξύ των δύο κρατών (σ.σ. αναφερόμενη με αυτόν τον όρο σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά), τότε θα λυθούν τα μισά προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου».

Ολα αυτά την ώρα που ακόμα και επικριτές διαφόρων επιλογών της Τουρκίας, όπως ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, περιέγραφαν προσδοκίες να γίνει η Τουρκία «ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι».

Ο δε πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, Ορεν Ανόλικ, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει γενικά για την περιοχή η αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία - στο φόντο και των ενεργειακών παζαριών - είπε πως «πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί ένα είδος τριγώνου εντός του οποίου μπορούμε όλοι να εργαστούμε μαζί στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα, και οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ