Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Με τα τρακτέρ στον δρόμο διεκδικούν για την επιβίωσή τους

Σήμερα στις 6 μ.μ. στα εγκαίνια της Γιορτής μήλου το αγωνιστικό ραντεβού

Σε κινητοποίηση με τρακτέρ προχωρούν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς Λάρισας, σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ., διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Αγιάς, στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας - Αγιάς - Αγιοκάμπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με πανό και σημαίες στον χώρο που θα γίνεται η Γιορτή μήλου, όπου εκπρόσωποί τους θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από μαζική σύσκεψη που οργανώθηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους του δήμου Αγιάς τη Δευτέρα, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αυτή την περίοδο, προβλήματα που δημιουργεί και οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Τους δεκάδες αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη απασχόλησε ιδιαίτερα το πρόβλημα που έχει προκύψει τον τελευταίο μήνα και έχει να κάνει με τις δυσκολίες που εμφανίζονται στη διακίνηση, εξαγωγή και εμπορία των μήλων ποικιλίας «Gala».

Πιο συγκεκριμένα, τα μήλα «Gala», που είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν, έχουν μείνει πάνω στα δέντρα ή σε αποθήκες - ψυγεία, μιας και αντιμετωπίζουν πρόβλημα απορρόφησης από παραδοσιακές αγορές, όπως αυτή της Αιγύπτου, που απορροφούσε τουλάχιστον το 80% της παραγωγής. Αυτό οφείλεται στο καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Αίγυπτο, που έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπεται η εισαγωγή ευπαθών προϊόντων σε κοντέινερ με τιμολόγιο έως 1.600 ευρώ, ποσό που δεν ανταποκρίνεται ούτε στα στοιχειώδη έξοδα μεταφοράς.

Με αυτό το πρόσχημα, οι έμποροι προφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές, σχεδόν τις μισές σε σχέση με πέρυσι, ή εμπορεύονται τα μήλα κυρίως με τις λεγόμενες ανοιχτές τιμές, δηλαδή οι αγρότες δεν ξέρουν πότε και με πόσα θα πληρωθούν την παραγωγή τους, ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα συνεχίζουν να αυξάνονται, όπως και τα έξοδα διαβίωσης των οικογενειών τους.

Ταυτόχρονα, οι μηλοπαραγωγοί πληρώνουν και την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αφού με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, πολλά από τα φρούτα δεν μπορούν να διοχετευτούν σε αγορές του εξωτερικού, όπως αντίστοιχα συνέβαινε και με το εμπάργκο που είχε επιβάλει στη Ρωσία η ΕΕ από το 2014.

Την τελειωτική βολή στους μηλοπαραγωγούς δίνει και η μειωμένη κατανάλωση, λόγω της γενικότερης ακρίβειας που οδηγεί τα λαϊκά νοικοκυριά σε περικοπές ακόμα και από βασικές τους ανάγκες.

Στη σύσκεψη αναδείχτηκε πως παρόμοια προβλήματα εμφανίστηκαν και με τα κεράσια, που πουλήθηκαν σε τιμές από 0,90-1,25 ευρώ, κάτω από το κόστος παραγωγής, άσχετα αν στην κατανάλωση φτάνανε πανάκριβα, ενώ κοινή διαπίστωση ήταν ότι το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής έδωσε τη χαριστική βολή σε εκατοντάδες αγρότες που δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πετρέλαιο είναι στο 1,85 ευρώ/λίτρο και η επιστροφή - κοροϊδία των 70 εκατομμυρίων που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι ούτε ψίχουλα σε σχέση με την τεράστια κατανάλωση που έκαναν. Ακόμα, το αγροτικό ρεύμα ήταν πριν από έναν χρόνο 0,07 λεπτά/κιλοβατώρα και σήμερα, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής - που δεν την μείωσαν 90% όπως δήλωσε το υπουργείο για τους αγρότες - πληρώνουν 0,21 λεπτά, δηλαδή το τριπλάσιο ρεύμα σε έναν χρόνο.

Δίνουμε αγώνα που αφορά την επιβίωσή μας

«Πλέον είναι γνωστό σε όλους ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο»: Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ανέδειξε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν χωρά καμιά αναμονή, ούτε προσδοκία ότι το πρόβλημα θα λυθεί εναποθέτοντας τις ελπίδες τους σε «επίδοξους σωτήρες».

Υπενθυμίζοντας παλιότερες κατακτήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και ειδικά στην Αγιά, όπως τη διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα όπως τα μήλα, τα κάστανα και τα αμύγδαλα, επισήμανε ότι στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά όλοι οι αγρότες της περιοχής, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά, να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας ενώ δουλεύουμε σκληρά και παράγουμε, να εγκαταλείψουμε τα χωράφια και τον τόπο μας που αγαπάμε, όλοι οι αγρότες της Αγιάς, ενωμένοι σε μια γροθιά, λέμε ότι δεν πάει άλλο, φτάνει ως εδώ! Απαιτούμε να γίνει σεβαστός ο κόπος, ο ιδρώτας, τα χρήματα που επενδύουμε στην παραγωγή κάθε χρόνο! Απαιτούμε το αυτονόητο, να πουλάμε τα μήλα, τα κεράσια, τα κάστανα, τα άλλα προϊόντα που παράγουμε, σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουμε ένα μεροκάματο ώστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα χωράφια μας. Χρήματα υπάρχουν, και είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης αν θα συνεχίσει να μπουκώνει με δισ. τους επιχειρηματίες όπως συμβαίνει τώρα ή θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα!».

Αμεσα αιτήματα - διεκδικήσεις

Συγκεκριμένα, μετά από διεξοδική συζήτηση, το πλαίσιο των βασικών αιτημάτων που καταλήχθηκε στη σύσκεψη περιλαμβάνει τα εξής:

-- Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.

-- Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διακίνηση και απορρόφηση των μήλων. Να σταματήσει το εμπάργκο στη Ρωσία και να ανοίξει η αγορά για τα προϊόντα.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, ένα μεροκάματο που να εξασφαλίζει τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν στην τιμή ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογές με τα τρακτέρ στον δρόμο, για καταψήφιση κυβέρνησης και ΚΑΠ (2024-06-07 00:00:00.0)
Στους δρόμους του αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους (2023-01-03 00:00:00.0)
Αγώνας επιβίωσης κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία (2022-12-23 00:00:00.0)
Μέτρα στήριξης για την επιβίωση εδώ και τώρα! (2022-11-25 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν σήμερα στην Αθήνα με διεκδικήσεις που αφορούν την επιβίωσή τους (2022-11-24 00:00:00.0)
Δεν πουλάμε στα «κουτουρού»! (2005-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ