Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτες δημόσια έκταση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Την αντίθεσή της στην εκχώρηση σε επιχειρηματίες δημόσιας χορτολιβαδικής έκτασης - βοσκότοπου έκτασης 1.345 στρεμμάτων σε Καλλιθέα και Φλάμπουρο, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.

Πρόκειται για μία από τις δημόσιες εκτάσεις που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες ως βοσκότοπος από κτηνοτρόφους της Καλλιθέας και όμορων χωριών, και τώρα η κυβέρνηση θέλει να τη μισθώσει σε ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Αν προχωρήσει η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον κτηνοτροφικό - γεωργικό χαρακτήρα της Καλλιθέας και των γύρω χωριών. Οι κτηνοτρόφοι που χρησιμοποιούν εδώ και πολλές δεκαετίες τις συγκεκριμένες εκτάσεις ως βοσκοτόπους θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις επιδοτήσεις λόγω έλλειψης βοσκοτόπων, αλλά και με το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού.

Οι κάτοικοι της Καλλιθέας και του Φλάμπουρου, γενικότερα οι λαϊκές οικογένειες, όπως έχει αποδειχθεί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την «απελευθέρωση» του τομέα της Ενέργειας και την επέλαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, αιολικά και μονάδες βιοαερίου, αντιθέτως έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «είμαστε αντίθετοι από θέση αρχής στην εκχώρηση της Ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της Ενέργειας από όλες τις πηγές να ανήκει σε έναν αποκλειστικά εθνικό φορέα, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται φτηνό ρεύμα σε όλο τον λαό και για την κάλυψη όλων των αναγκών της οικονομίας, με σαφή χωροθέτηση και με σεβασμό στο περιβάλλον. Απ' αυτήν τη σκοπιά έχουμε καταψηφίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας όλες τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ενέργεια που τη μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για τον λαό και πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καταστρέφοντας σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και στη συγκεκριμένη, τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή αλλά και το περιβάλλον».

Καλεί δε τους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να διεκδικήσουν: Κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και καύσιμα. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης), κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα των γεωργοκτηνοτρόφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ