Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Πολύ μεγάλα τα προβλήματα των αλιέων

Συνάντηση της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ με τον Σύλλογο Αλιέων Εβρου

Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της Τομεακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ, το Σάββατο 3/9 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο των αλιέων Εβρου, Δημήτρη Σαρίκα, και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου τους, Παναγιώτη Καραβέτη. Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου, και ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία και στέλεχος του Κόμματος.

Ο πρόεδρος των αλιέων Εβρου μετέφερε την αγωνία για το μέλλον των 250 αλιέων της Αλεξανδρούπολης, καθώς η κατάσταση γι' αυτούς όσο πάει και δυσχεραίνει. Εκτός από τα κοινά προβλήματα (αύξηση των τιμών του πετρελαίου, μη καταβολή μέχρι και σήμερα των αποζημιώσεων για την πανδημία), ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος και με ιδιαίτερα προβλήματα όπως η ασύδοτη παράνομη αλιεία από τους Τούρκους ψαράδες και οι αθρόες εισαγωγές ψαριών από την Τουρκία, οι οποίες αποτελούν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας.

Παράλληλα, μεγαλώνει η ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στην αλιεία από την εγκατάσταση των δύο πλωτών σταθμών υγροποιημένου αερίου (FSRU), αλλά και από την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα στην θάλασσα του Θρακικού Πελάγους.

Στη συζήτηση, τα στελέχη του ΚΚΕ ενημέρωσαν για τη δραστηριότητα του Κόμματος μέσα στη Βουλή αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπεράσπιση του μέλλοντος των Ελλήνων αλιέων. Παράλληλα επεσήμαναν τις ανησυχίες τους για τη «συνύπαρξη» της ΝΑΤΟικής βάσης και της ιχθυόσκαλας στον ίδιο χώρο, με άμεσο κίνδυνο ακόμα και κλεισίματός της και μεταφοράς των παράκτιων αλιέων που πουλούν τα εμπορεύματά τους, σε άγνωστο χώρο, επίσης με την πιθανότητα «ατυχήματος», με άγνωστες συνέπειες, καθώς και με μετατροπή όλης της περιοχής σε στόχο αντιποίνων, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που φουντώνουν. Υπογράμμισαν δε ότι αποτελεί μονόδρομο η αγωνιστική συμπόρευση των αυτοαπασχολούμενων αλιέων με τους εργαζόμενους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στα σχέδια μετατροπής της περιοχής σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Στο τέλος της συνάντησης, από πλευράς ΚΚΕ δόθηκε δέσμευση για τη συνέχιση της ανάδειξης των προβλημάτων των αλιέων, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος των αλιέων επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του ΚΚΕ και του Συλλόγου και ευχαρίστησε για την ανάδειξη των προβλημάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα ΝΑΤΟικά σχέδια «υπάρχει κράτος» (2023-03-09 00:00:00.0)
Με παράκτιους αλιείς και σπογγαλιείς (2018-03-23 00:00:00.0)
Νέο «όχι» στα χρυσωρυχεία (2012-10-05 00:00:00.0)
Εστία ασύδοτης εκμετάλλευσης (2008-04-18 00:00:00.0)
Ζοφερές οι προοπτικές για την αγροτική οικονομία (2000-12-09 00:00:00.0)
Ενταση στις σχέσεις προκαλούν οι διενέξεις ψαράδων (1998-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ