Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δυναμώνει την καταστολή κατά των ξεριζωμένων

Από τον πρόσφατο εγκλωβισμό προσφύγων από τη Συρία σε νησίδα του Εβρου
Από τον πρόσφατο εγκλωβισμό προσφύγων από τη Συρία σε νησίδα του Εβρου
Η ένταση της καταστολής και η ανύψωση πελώριων εμποδίων, όπως οι φράχτες, δεν αποτρέπουν την αύξηση των ανθρώπινων ροών στα ευρωπαϊκά σύνορα, ούτε προστατεύουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αντίθετα, η αναζήτηση νέων, πιο επικίνδυνων δρόμων διέλευσης ενισχύει τη δράση των διακινητών, αυξάνει τις απαιτήσεις τους για την «ταρίφα» του ταξιδιού και οδηγεί σε πολλά περιστατικά νεκρών κατατρεγμένων. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει σε αυτήν την πολιτική, αφού συνιστά κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ και του προωθούμενου νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Ετσι, για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Π. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην επέκταση του φράχτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Εβρο. Το σχέδιο «Ακρίτας», όπως έχει ονομαστεί, περιέχει μια σειρά σενάρια δράσης αστυνομίας και στρατού στα σύνορα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο υπουργός μετέβη στις Φέρες, όπου παρελήφθησαν 5 τεθωρακισμένα οχήματα, μεικτού βάρους 4,6 τόνων, διαμορφωμένα για επιχειρήσεις σε δύσβατο έδαφος.

Από τον Πόρο ο υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο «Ακρίτας», το οποίο όπως είπε «περιλαμβάνει άμεσα μέτρα και προτεραιότητες που αφορούν την επέκταση του φράχτη, με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στο σύνολο των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο έως 140 χλμ., την ενίσχυση των αστυνομικών και συνοριοφυλάκων με 250 προσλήψεις, αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης».

ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ: Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα

Σε σχόλιό της η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ τονίζει: «Με αφορμή την επίσκεψη στον Εβρο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και την εφαρμογή του σχεδίου "Ακρίτας", ως ΤΕ του ΚΚΕ επισημαίνουμε ότι η ενίσχυση και επέκταση του φράχτη στον Εβρο, σε όλο σχεδόν το μήκος των συνόρων, δεν αποτελεί λύση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό κύμα που διαρκώς διογκώνεται. Η τουρκική επιθετικότητα σχετίζεται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς προκειμένου ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της ευρύτερης περιοχής. Η τουρκική κυβέρνηση ενθαρρύνεται από τη στάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αξιοποιεί και τους πρόσφυγες - μετανάστες, που είναι θύματα των επεμβάσεων και της διάλυσης χωρών, με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων. Καμία λύση δεν έδωσε στο Αιγαίο η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex, και θεωρούμε ότι είναι πολιτική αφέλεια η άποψη πως οι προσφυγικές ροές και η εργαλειοποίησή τους αντιμετωπίζονται με τον φράχτη.

Αν θέλουμε να αντιπαλέψουμε επί της ουσίας αυτήν την κατάσταση, οφείλουμε να σταματήσουμε τώρα: Κάθε συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, κάθε στήριξη και εμπλοκή της χώρας μας στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιχειρήσεις, εισβολές και εμπλοκές οι οποίες οδηγούν σε πολέμους και καταστροφές που δημιουργούν και αυξάνουν τα καραβάνια των προσφύγων. Απαιτούμε να καταργηθεί εδώ και τώρα η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ο πραγματικός εχθρός δεν είναι οι ξεριζωμένοι, αλλά η πολιτική που στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και μετατρέπει τη χώρα σε φυλακή για την προστασία του φρουρίου της ΕΕ. Η χώρα πρέπει να απεμπλακεί τώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να τερματίσει τη συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές».

  • Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν προχτές το πρωί στο ΚΥΤ Σάμου μεταξύ ξεριζωμένων και αστυνομικών δυνάμεων. Ηταν μέρα έκδοσης των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου του νησιού για τη χορήγηση ασύλου σε αιτούντες, και πολλοί κατατρεγμένοι από αφρικανικές χώρες πήραν αρνητική απάντηση μετά από μεγάλο διάστημα αναμονής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ