Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προτάσεις Κομισιόν για νέες «εξοικονομήσεις» Ενέργειας σε βάρος των λαϊκών αναγκών

...την ίδια ώρα που θα παρέχονται νέα «πακέτα διάσωσης» σε ενεργειακούς ομίλους

Copyright 2022 The Associated

Τις προτάσεις της Κομισιόν για την «αντιμετώπιση» των υψηλών τιμών Ενέργειας στην Ευρώπη - οι οποίες «απογειώνονται» στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας στην Ουκρανία - παρουσίασε χτες η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Ο πυρήνας των προτάσεων αφορά την επιβολή νέων «εξοικονομήσεων» ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος των λαϊκών αναγκών, νέα «πακέτα διάσωσης» για ενεργειακούς κολοσσούς, καθώς και μέτρα μιας ορισμένης «μοιρασιάς» των υπερκερδών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια, για τη χρηματοδότηση άλλων «επενδύσεων» και για επιδοματικά μέτρα διατήρησης της λεγόμενης «κοινωνικής συνοχής».

Η δε πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου - με τη Μόσχα να προειδοποιεί σε οριστική διακοπή των ροών αερίου σε μια τέτοια περίπτωση - συνεχίζει να παζαρεύεται εντός της ΕΕ ενόψει της αυριανής έκτακτης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της λυκοσυμμαχίας. Ηδη ενστάσεις διατύπωσε η κυβέρνηση της Τσεχίας, που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, οι πέντε βασικές προτάσεις που παρουσίασε η Κομισιόν προβλέπουν:

-- Υποχρεωτικό στόχο για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής.

-- Ανώτατο όριο (πλαφόν) στα έσοδα μονοπωλίων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος (ΑΠΕ, λιγνίτης, πυρηνικά εργοστάσια) και διοχέτευση μέρους των «απροσδόκητων κερδών» που αποκομίζουν οι εταιρείες αυτές για στήριξη της «προσαρμογής εταιρειών» και «ευάλωτων ατόμων».

-- Θέσπιση αντίστοιχου πλαφόν στα «απροσδόκητα κέρδη» εταιρειών ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) και «συνεισφορά αλληλεγγύης», για τη στήριξη «καθαρών πηγών Ενέργειας» και «ευάλωτων νοικοκυριών».

-- Νέα πακέτα για «διευκόλυνση της ρευστότητας» για τις εταιρείες Ενέργειας «κοινής ωφέλειας».

-- Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Αντίδραση Τσεχίας για το προτεινόμενο πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Για το τελευταίο μέτρο η Μόσχα επανέλαβε ότι αν εφαρμοστεί θα σταματήσει οποιαδήποτε παροχή φυσικού αερίου.

Ο δε Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Τζόζεφ Σικέλα ζήτησε άμεσα να αφαιρεθεί η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου από την ατζέντα της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, αναφέροντας ότι «δεν πρόκειται για μία εποικοδομητική πρόταση».

«Είναι περισσότερο ένας άλλος τρόπος για να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, παρά μία πραγματική λύση στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Αυξάνονται οι προβλέψεις για ύφεση

Την ίδια ώρα, ο βιομηχανικός όμιλος «Eurelectric» σχολιάζοντας τις εξελίξεις εκτίμησε πως οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορούσαν να αδειάσουν φέτος τον χειμώνα, εάν δεν εφαρμοστούν επειγόντως περικοπές στη ζήτηση.

Με αυτό συμφώνησε και ο Niek Den Hollander, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής «Uniper», που προέβλεψε πως η Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα, καθώς δεν διαφαίνεται τέλος της ενεργειακής κρίσης.

Την απειλή ύφεσης στην ΕΕ επανέφερε χτες και ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Π. Τζεντιλόνι, εστιάζοντας στην εκτίναξης των τιμών της Ενέργειας.

Στην ίδια πρόβλεψη κατέληξε χτες και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρ. Σέβινγκ. Είπε πως η γερμανική οικονομία οδεύει προς ύφεση λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού, των ενεργειακών δυσχερειών και της διατάραξης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. «Δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να αποτρέψουμε την ύφεση στη Γερμανία», είπε στη διάρκεια ομιλίας του, καλώντας τις Κεντρικές Τράπεζες να δράσουν «γρήγορα και αποφασιστικά τώρα».

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το πακέτο στήριξης των πολιτών και των εταιρειών απέναντι στον πληθωρισμό θα ανέλθει στα 13 δισ. ευρώ φέτος. Οι «ενεργοβόρες» επιχειρήσεις θα λάβουν συνολικά 3 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου.

Εντείνονται τα αντιλαϊκά μέτρα «εξοικονόμησης»

Στην Ιταλία, μετά τις οδηγίες του υπουργείου Περιβαλλοντικής Μετάβασης για μείωση κατά έναν βαθμό της θερμοκρασίας των καλοριφέρ, αποσαφηνίστηκε ότι φέτος στις βιομηχανίες η θερμοκρασία των καλοριφέρ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 17 βαθμούς και στα σπίτια τους 19. Παράλληλα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ντράγκι ετοιμάζεται να δώσει «συμβουλές»... οικοκυρικών στους Ιταλούς, προτείνοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», να βάζουν πλυντήριο μόνο όταν έχει γεμίσει με ρούχα, να βγάζουν από την πρίζα τις οικιακές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούν και να μην σπαταλούν άσκοπα χρόνο κάτω από το ντους... Οσο για το μαγείρεμα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση της Ρώμης θα συμβουλεύσει τους πολίτες να κατεβάζουν τη φωτιά μόλις βράσει το νερό για τα μακαρόνια και να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τη χρήση του φούρνου...

Στη Γαλλία, αθλητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικά ιδρύματα εκφράζουν την οργή τους μετά την απόφαση να κλείσουν περίπου 30 πισίνες, καθώς οι διαχειριστές τους είπαν ότι τα αυξανόμενα κόστη θέρμανσης δεν τις καθιστούν πλέον βιώσιμες. «Η αναστολή της λειτουργίας τους θα επηρεάσει όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που δεν θα μπορούν να μάθουν κολύμπι» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FFN). Η «Vert Marine», που διαχειρίζεται πισίνες και παγοδρόμια σε όλη τη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθε στα 100 εκατομμύρια ευρώ από 15 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο κινήσεων της Ρωσίας και της Κίνας για «αποδολαριοποίηση» της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, η κυβέρνηση της Μιανμάρ ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με ρούβλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ