Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκοταδιστική εγκύκλιος της Εκκλησίας

Η σκοταδιστική εγκύκλιος «Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων» διαβάστηκε χθες στις εκκλησίες, μετά από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σε αυτή σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα ότι η Εκκλησία «δεν μπορεί να θεωρήσει την επιλογή της άμβλωσης απλώς και μονομερώς σαν ένα νομικό ζήτημα ή απόλυτο ανθρώπινο δικαίωμα της κυοφορούσας ή κεκτημένο της σύγχρονης κοινωνίας» και ζητάει από τις γυναίκες «να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τον θησαυρό της ζωής που κρατούν στα σπλάγχνα τους και, παρά τις συχνά αντίξοες συνθήκες ή την πιεστική γνώμη των άλλων, να δεχθούν με εμπιστοσύνη και πίστη το δώρο του Θεού».

Ακόμα πιο ακραίες θέσεις, ότι «δεν βιάζεται και δεν μένει έγκυος η γυναίκα που δεν θέλει», διατύπωσε σε ΜΜΕ την προηγούμενη βδομάδα ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, προκαλώντας εύλογα έντονες αντιδράσεις.

Η συγκεκριμένη στοχευμένη επίθεση στο δικαίωμα των γυναικών να προστατεύονται από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή βιασμό έρχεται σε μια περίοδο που το δικαίωμα στην άμβλωση βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, μετά και την απαράδεκτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία ανατρέπει τη συνταγματική απόφαση «Roe v. Wade», που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό ομοσπονδιακό επίπεδο. Αντίστοιχα αντιδραστικές απόψεις διατυπώνονται στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.

Αυτές οι σκοταδιστικές, οπισθοδρομικές φωνές και απόψεις σε βάρος του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση αναπτύσσονται στο έδαφος της αντιδραστικοποίησης της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, στην οποία τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών στην αναπαραγωγική υγεία θυσιάζονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ