Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εκατομμύρια άνεργοι και υποαπασχολούμενοι

Ενώ συνεχίζονται οι διαβεβαιώσεις για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας από μια πιθανή «κεντροδεξιά» κυβέρνηση

Νέες δεσμεύσεις για την ευρωατλαντική πορεία της Ιταλίας και μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτέμβρη, σε περίπτωση που επικρατήσει ο λεγόμενος «κεντροδεξιός» συνασπισμός, έδωσε ο Αντ. Ταγιάνι, συντονιστής της «Φόρτσα Ιτάλια» (FI), την ώρα που η στάση της χώρας απέναντι στη Ρωσία και στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης και ο επικεφαλής της «Λέγκα», Μ. Σαλβίνι, αμφισβητεί την «αποτελεσματικότητα» και το «νόημα» των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ.

Οπως δήλωσε προχθές ο Ταγιάνι, «δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην εξωτερική πολιτική». «Η κεντροδεξιά είναι με το ΝΑΤΟ και με τη Δύση», η δε FI «είναι εγγυητής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει μεγάλη αρμοδιότητα στη διεθνή πολιτική», πρόσθεσε, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν σημαντικό προβάδισμα στον «κεντροδεξιό» συνασπισμό, που αποτελείται από τα «Αδέλφια της Ιταλίας», τη «Λέγκα» και την FI.

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» εμφανίζονται σταθερά ως πρώτο κόμμα και πιθανώς η ηγέτης του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός. Σε αντίθεση με τις επισημάνσεις του Σαλβίνι, η Μελόνι υποστηρίζει ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα, επικαλούμενη τη σημαντική επιβράδυνση των προοπτικών ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ρωσίας. Επίσης, από την αρχή του πολέμου υποστήριζε ένθερμα την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενώ διαβεβαιώνει για την «αφοσίωση» της Ιταλίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, προβάλλει την ετοιμότητά της να υπερασπιστεί αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των ιταλικών μονοπωλίων στους ανταγωνισμούς εντός ΕΕ. «Στην Ευρώπη ανησυχούν όλοι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με την Μελόνι πρωθυπουργό», δήλωσε σε συγκέντρωση στο Μιλάνο. «Τι θα συμβεί; Θα τελειώσει το πάρτι και η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι, για να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις. Η μόνη χώρα που δεν το έκανε μέχρι τώρα είναι η Ιταλία, με ευθύνη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο αρκούνταν σε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από μέρους των Γερμανών και των Γάλλων».

Εκατομμύρια με «σοβαρές δυσκολίες» στην απασχόληση

Την ίδια στιγμή, η θέση των εργαζομένων και των ανέργων συνεχίζει να επιδεινώνεται και πάνω από 9 εκατ. άνθρωποι στην Ιταλία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες «απασχόλησης», όπως τις ονομάζει η έκθεση του ιδρύματος «Di Vittorio» του συνδικάτου CGIL.

Η έκθεση ανέφερε ότι το 2021 το 16% του ενήλικου πληθυσμού ήταν άνεργοι, πολύ πάνω από το επίσημο ποσοστό ανεργίας, 9,5%, στο οποίο περιλαμβάνονται μόνο άτομα που αναζητούν ενεργά εργασία, ενώ το ίδρυμα υπολογίζει και μακροχρόνια άνεργους, που έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια να βρουν δουλειά.

Ετσι, σύμφωνα με την έκθεση σχεδόν 4,3 εκατ. άνθρωποι ήταν άνεργοι στην Ιταλία πέρυσι αλλά μόνο 2,3 εκατ. από αυτούς θεωρήθηκαν επίσημα άνεργοι. Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της ISTAT, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 η επίσημη ανεργία μειώθηκε σε 8,1%, με το σύνολο των ανέργων να ανέρχεται σε 2,025 εκατ.

Η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχουν άλλα 4,9 εκατ. άτομα που αντιμετωπίζουν «δυσκολίες στην απασχόληση» παρόλο που έχουν δουλειά, π.χ. εργαζόμενοι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης οι οποίοι επιθυμούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ή εργαζόμενοι σε προσωρινές θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ