Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διεργασίες σε πολλά επίπεδα

«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο στην οποία, εξαιτίας των βημάτων της Πρίστινας, η Σερβία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην ασφάλεια», δήλωσε χτες στη Βουλή ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που ανέφερε ότι «στο βόρειο Κόσοβο αυξάνεται η παρουσία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Πρίστινα», υποστηρίζοντας ότι «η Σερβία δεν δημιουργεί κρίση... Ο κίνδυνος είναι κοντά, αντικειμενικά και σοβαρά».

Η συνεδρίαση έγινε λίγα 24ωρα μετά τις επαφές που είχε στο Βελιγράδι ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, μαζί με τους ειδικούς συμβούλους που διόρισαν οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας για τον διάλογο Σερβίας - Κοσόβου. Μετά απ' αυτές ο Βούτσιτς είχε δηλώσει ότι «οι αντιπρόσωποι των πιο ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, που μας είπαν ότι έχουν τη στήριξη ΗΠΑ και Τουρκίας, θεωρούν πως με δεδομένο ότι διεξάγεται ήδη ένας πόλεμος στην Ευρώπη, δεν χρειάζονται άλλες συγκρούσεις και υπάρχει ανάγκη για επίτευξη λύσης (σ.σ. μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου) το συντομότερο δυνατόν».

Οι πιέσεις για έναν συμβιβασμό μεγαλώνουν, ενώ εκκρεμεί η διευθέτηση των όρων (και αδειών) της εκατέρωθεν μετακίνησης Σέρβων και Κοσοβάρων, θέμα που πέρυσι είχε σταθεί επανειλημμένα αφορμή για εντάσεις στα μεταξύ τους σύνορα, με τις δύο πλευρές να έχουν επιστρατεύσει σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ανάμεσα σε άλλα ο Βούτσιτς είπε ότι «είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορες προκλήσεις για την ασφάλεια», αναφέροντας πως «εμείς παραμείναμε επικεντρωμένοι στον διάλογο» αλλά και προσθέτοντας: «Ο κόσμος λέει συχνά ότι το Κόσοβο ήταν πάντα δικό μας. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια, είχαμε πάντα πρέσβεις εκεί. Κάποιες φορές είχαν προβάδισμα οι δικές μας θέσεις, κάποιες φορές άλλων. Είναι σημαντικό το ότι υπάρχει ισχυρή επιρροή του ξένου παράγοντα και ότι κάθε φορά που οι Σέρβοι ήρθαν αντιμέτωποι με τραγωδίες, η Δύση πάντα στάθηκε στο πλευρό όσων ήταν ενάντια στους Σέρβους».

Στο μεταξύ, οι διεργασίες γύρω από τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου εντείνονται παράλληλα με άλλες που «τρέχουν» ενόψει και των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στις 2 Οκτώβρη, με φόντο την αναθέρμανση πολλών προσπαθειών για μεγαλύτερο βαθμό αυτονόμησης των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων στη χώρα: Από τη μία η ηγεσία της «Σερβικής Δημοκρατίας» (μίας από τις δύο οντότητες της χώρας - η άλλη είναι η Ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) εντείνει τις προσπάθειες για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία δράσης από τα κεντρικά ομοσπονδιακά όργανα, από την άλλη αντίστοιχες προσπάθειες δυναμώνουν πλέον και πολιτικές δυνάμεις που εμφανίζονται ως εκφραστές των Κροατοβόσνιων. Μάλιστα, τις προσπάθειες αυτές των Κροατοβόσνιων σιγοντάρουν και δυνάμεις από την Κροατία.

Στην πρόσφατη Σύνοδο της «Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι» (ένα από τα περιφερειακά σχήματα όπου συμμετέχουν βαλκανικά κράτη και υποψήφια μέλη της ΕΕ), ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς φέρεται να πρότεινε η τελική Διακήρυξη να αναφέρει τη σημασία που έχει «η νόμιμη αντιπροσώπευση των συνιστώντων λαών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» για τη «σταθερότητα του κράτους». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόταση δεν εγκρίθηκε, εξαιτίας διαφωνιών της «Σερβικής Δημοκρατίας», ενώ τελικά δεν εκδόθηκε κοινή Διακήρυξη, καθώς η Κροατία δεν συμφωνούσε να απουσιάζει η αναφορά αυτή από κάποιο επίσημο κείμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ