Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και η πραγματικότητα των συνταξιούχων

Με κάλεσμα αγώνα απαντούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στις εξαγγελίες από τη ΔΕΘ

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα προχωρούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας στο ακέραιο όσα ζητούν μέχρι σήμερα και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ συνιστούν δήθεν «αυξήσεις στις συντάξεις».

Οπως σημειώνει η ΣΕΑ, «οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να δεχθούν και να ονομάσουν αυξήσεις τα ποσά που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ», καθώς από τον νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι αυξήσεις στους συνταξιούχους απαγορεύτηκαν μέχρι το 2022, πράγμα που τήρησε και η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ οι συντάξεις «για δεκατρία χρόνια σφαγιάζονται με τεράστιες περικοπές από όλες τις κυβερνήσεις στις κύριες και επικουρικές, στις συντάξεις χηρείας, με την αφαίρεση της 13ης και της 14ης σύνταξης, του ΕΚΑΣ, του εφάπαξ... Συγχρόνως, σφαγιάστηκαν δικαιώματα των συνταξιούχων, κοινωνικού χαρακτήρα...».

«Οι συνταξιούχοι που έχουμε πληρώσει αυτό το τεράστιο τίμημα δεν μπορούμε να δεχθούμε ως αύξηση το 6% - 7%, όταν αυτό το ποσοστό δεν καλύπτει ούτε την αύξηση του τιμάριθμου του τελευταίου διαστήματος», τονίζουν, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα κι αυτά τα ποσοστά δίνονται μόνο στις κύριες και όχι στις επικουρικές συντάξεις, ενώ καραδοκεί και η εφορία, αφού δεν γίνεται διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας.

Γι' αυτό, προσθέτει η ΣΕΑ:

  • «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένα εκατομμύριο και πάνω συνταξιούχοι, που έχουν τη λεγόμενη "προσωπική διαφορά", δεν θα πάρουν αύξηση όταν αυτή δεν καλύπτει την "προσωπική διαφορά". Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η διαφορά είναι τόσο μεγάλη, όπως των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, που δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν αύξηση. Το ότι μέχρι σήμερα το ποσό της "προσωπικής διαφοράς" δινόταν και δεν είχε περικοπεί από 1/1/2019, όπως αρχικά ψηφίστηκε, οφείλεται στην αγωνιστική δράση των συνταξιούχων.
  • Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης την αφαίρεση μόνο του μικρού ποσού του ν.3986/11, και ταυτόχρονα να παραμένει η παρακράτηση του πολλαπλάσιου ποσού υπέρ του ΑΚΑΓΕ από το 2010.
  • Δεν μπορούμε να δεχτούμε και να ανεχτούμε να μη δίνονται τα αναδρομικά 11 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους, και με αυτά τα χρήματα, καθώς και με τα τεράστια χαράτσια στις τιμές του ρεύματος, να χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.
  • Δεν μπορούμε να δεχτούμε, αντί για τα πληρωμένα Δώρα μας που έχουν εδώ και 10 χρόνια περικοπεί, να μας δίνονται από τις κυβερνήσεις όποτε τους βολεύει επιδόματα φτώχειας, και μάλιστα σε ορισμένους μόνο συνταξιούχους».

Μπροστά σ' αυτήν την τραγική κατάσταση που παραμένει, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις συνεχίζουν να διεκδικούν:

  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις τώρα. Κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ. Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.
  • Να δοθούν άμεσα σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά του 11μηνου που παράνομα παρακρατούνται.
  • Να αποδοθεί το 0,5% του ΑΕΠ, ποσό που έχει φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια.
  • Να αποδοθούν τώρα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις οι παράνομα παρακρατημένες συνδρομές (0,20%) που οφείλονται από το 2018.

Επίσης, απαιτούν ενίσχυση των νοσοκομείων, να ξηλωθούν οι αντεργατικοί νόμοι, να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ