Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, δυναμώνουμε τη φωνή μας!

Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης αποφασίστηκε στη σύσκεψη της ΟΒΣΑ με συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ

Με κινητοποιήσεις απαντούν στα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στην κοροϊδία των κυβερνητικών εξαγγελιών αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες. «Αρνούμαστε να γίνουμε εξιλαστήρια θύματα για τα κέρδη των λίγων. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας υπερασπίζοντας το εισόδημά μας, διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών μας. Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες ενώνουμε τις δυνάμεις μας! Δυναμώνουμε τη φωνή μας!»: Τα παραπάνω αναφέρουν σε κοινό τους ψήφισμα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν την περασμένη Δευτέρα σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. Το ψήφισμα συνυπογράφουν 4 Ομοσπονδίες, 9 κλαδικά Σωματεία, 10 τοπικές Ενώσεις και 2 Επιτροπές Αγώνα.

Στο φόντο της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε Ενέργεια, πρώτες ύλες κ.α., που στραγγαλίζουν το εισόδημα, των χρεών και της φοροληστείας που τους απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, συζήτησαν για την ανάγκη να ενταθούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Στη βάση αυτή, αποφάσισαν να οργανώσουν τριήμερο δράσης στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη, με πολύμορφες πρωτοβουλίες σε κλάδους και συνοικίες που θα κορυφωθούν στις 5 Οκτώβρη με απογευματινό συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, οι φορείς των επαγγελματιών θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνουν εργατικά σωματεία σήμερα, Πέμπτη, στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ χτες προχώρησαν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, πορεία στο κέντρο και διαμαρτυρία σε συμβολαιογραφείο ενάντια σε πλειστηριασμό.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες προκαλούν τη νοημοσύνη μας

«Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης πρέπει και μπορεί να αποτελέσουν τους μήνες που η κυβέρνηση θα πιεστεί από τις διαμαρτυρίες μας. Μπορούν να γίνουν οι μήνες που περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι θα βγουν στον δρόμο, περισσότεροι θα διεκδικήσουν την κάλυψη των αναγκών τους», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης. Κάλεσε τους επαγγελματίες να απαντήσουν με συλλογικό και οργανωμένο αγώνα στην κυβερνητική πολιτική, στα μέτρα και τους σχεδιασμούς που πλήττουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κατήγγειλε ότι αυτές δεν αφορούν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που παλεύουν για την επιβίωση. «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες προκαλούν τη νοημοσύνη μας», σχολίασε και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός «παρουσίασε τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων και τα μέτρα στήριξής τους που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση ως διέξοδο για την ικανοποίηση και των ίδιων των λαϊκών αναγκών.Ετσι, στο όνομα δήθεν της στήριξης της μεσαίας τάξης επανέφερε μια σειρά από μέτρα, που είτε αφορούν απευθείας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους - χρηματοδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα, πακέτα για την "πράσινη" και ψηφιακή οικονομία - είτε αφορούν μεγαλύτερες και πιο δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Τι ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ; Η μη πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος για όσους αυξήσουν το προσωπικό τους! Οι αυτοαπασχολούμενοι από τα βάρη δυσκολευόμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας και η κυβέρνηση μας λέει ότι αν θέλουμε να μην πληρώνουμε το άδικο χαράτσι πρέπει να προσλάβουμε υπάλληλο!», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών. «Οφειλές σε εφορία, ΦΠΑ, προμηθευτές, τράπεζες είναι στην ημερήσια διάταξη κάθε επαγγελματία. Οσους διακανονισμούς και να κάνουμε η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Τα χρέη, σε συνάρτηση με την πρωτοφανή ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πρώτες ύλες, στο ρεύμα, στα καύσιμα, επιβαρύνουν την ήδη οριακή οικονομική μας κατάσταση», υπογράμμισε ο Θ. Καλαμπαλίκης. Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, όπως εξήγησε, είναι να κλονίζεται πλέον σοβαρά η κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης. Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Αρνούμαστε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, γινόμαστε τείχος προστασίας για κάθε συνάδελφο

Οσον αφορά τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, τις διοικήσεις των επιμελητηρίων, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ υπογράμμισε ότι είναι υπόλογοι γιατί «καλλιεργούσαν κλίμα προσμονής πως κάτι θα δώσει η κυβέρνηση και στους επαγγελματίες» και παράλληλα «στο όνομα της αναμονής έβαζαν φρένο στους αγώνες».

«Ηρθε η ώρα να σκεφτούμε καλά μέχρι πού μπορεί να φτάσει η υπομονή μας. Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι έχει έρθει η ώρα να τους αφήσουμε πίσω», σημείωσε. «Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να βοηθήσουμε περισσότερους συναδέλφους να καταλάβουν ότι χωρίς αποφασιστική ενίσχυση του συλλογικού αγώνα τίποτε καλό δεν πρόκειται να έρθει για εμάς. Ο,τι κερδίσουμε, θα το αποσπάσουμε με το σπαθί μας και με τους αγώνες μας», πρόσθεσε.

«Δεν αντέχουμε άλλο, μας ξεζούμισαν. Αρνούμαστε να μείνουμε κλεισμένοι στα μαγαζιά μας μέχρι να μας κλείσουν. Αρνούμαστε να μείνουμε θεατές, αμέτοχοι, άβουλοι και φοβισμένοι. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Στη μίζερη ζωή που μας ετοιμάζουν απαντάμε με ανυποχώρητο, μαζικό, συλλογικό αγώνα. Παλεύουμε για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή. Δεν θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφο χωρίς σπίτι, χωρίς ρεύμα. Τα αγωνιστικά σωματεία θα γίνουμε τείχος προστασίας για τους συναδέλφους. Στο μέλλον που μας ετοιμάζουν απαντάμε με τη συμμετοχή μας στα σωματεία, με τον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση», τόνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, μετέφερε το κάλεσμα της ΟΒΣΑ σε κάθε συνδικαλιστή και σωματείο να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ