Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Eurokinissi

Σε ηλικία 82 ετών απεβίωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής.

Γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία - Αρχαιολογία κι έπειτα Γερμανική Φιλολογία στο ΑΠΘ, ενώ ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές και πήρε το διδακτορικό του στη Γερμανία το 1968.

Ως καθηγητής στο ΑΠΘ διατέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του '70 ήταν υπεύθυνος εκ μέρους του ιδρύματος στις ανασκαφές στο αρχαίο Δίον, θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων, στην Πιερία.

Το 1996 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια συνέδεσε το όνομά του με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς διετέλεσε διευθυντής του οργανισμού ανέγερσής του και στη συνέχεια διευθυντής του ίδιου Μουσείου στα 13 χρόνια της λειτουργίας του.

«Για τον θάνατο του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης και καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Παντερμαλή, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατό του.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Ν. Σταμπολίδης κ.ά.

Το ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης αποφάσισε να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος στο Αμφιθέατρο του Μουσείου και να θεσπίσει μία υποτροφία Κλασικής Αρχαιολογίας με το όνομά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ