Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Δεν επιβεβαιώνεται καμία συμφωνία για επιστροφή τους

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από μια «αποκλειστική ενημέρωση» που διακίνησε στο διαδίκτυο η ΠΕΝΕΝ

Απάντηση στους ισχυρισμούς της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), που με δελτίο Τύπου στις 11 Σεπτέμβρη ανακοίνωσε ότι «αρχίζει η επιστροφή των δύο εγκλωβισμένων πληρωμάτων από τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια στο Ιράν», δίνουν οι συγγενείς των οκτώ Ελλήνων και του ενός Κύπριου - μελών του 24μελούς πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Prudent Warrior», το οποίο έχει δεσμευτεί από το Ιράν μαζί με το επίσης υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Delta Poseidon».

Στην επιστολή που αποστέλλει ο πληρεξούσιος δικηγόρος των συγγενών προς την ΠΕΝΕΝ, σημειώνεται ότι το σχετικό δελτίο Τύπου «περιέχει ανακρίβειες και πληροφορίες που δεν επαληθεύονται και δεν συνοδεύονται από την απαραίτητη πηγή», προσθέτοντας ότι εγείρονται και ερωτήματα για την πηγή πληροφόρησης της ΠΕΝΕΝ σχετικά με το θέμα. «Δυστυχώς, το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου αναπαρήχθη σχεδόν αυτούσιο από μεγάλο αριθμό ελληνικών μέσων ενημέρωσης, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις και αχρείαστη αναστάτωση», επισημαίνεται.

Στο επίμαχο δελτίο Τύπου της ΠΕΝΕΝ γινόταν λόγος για επίσκεψη ελληνικού κλιμακίου στο Ιράν και ότι η ιρανική πλευρά «δέχτηκε και συμφώνησε στην αντικατάσταση των δύο πληρωμάτων». Επίσης, αναφερόταν αυτολεξεί πως «αυτό σημαίνει ότι οι εγκλωβισμένοι ναυτεργάτες άμεσα θα επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται». Απαντώντας στις ανακρίβειες, οι συγγενείς δηλώνουν ότι κατόπιν επικοινωνίας με τους ναυτικούς «δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε οιαδήποτε συμφωνία σχετικά με την απελευθέρωση» και ότι «αν και εφόσον έχει καταρτιστεί κάποια συμφωνία, αυτή έχει γίνει ερήμην τους».

Σε άλλο σημείο οι συγγενείς δίνουν απάντηση και στα περί «αντικατάστασης» των ομήρων ναυτεργατών από άλλους συναδέλφους τους, τονίζοντας:

«Κατά τρόπο οριστικό αναφέρετε στο επίμαχο δελτίο Τύπου ότι "το σύνολο των Ελλήνων ναυτεργατών θα αντικατασταθεί με αλλοδαπούς, εκτός από έναν Ελληνα, ο οποίος επιθυμεί την παραμονή του στο πλοίο". Δυστυχώς για εμάς αλλά και για τους συγγενείς μας, που είναι μέλη του πληρώματος του "Prudent Warrior", ούτε αυτή η προαναγγελία γεγονότος επαληθεύεται. Συνεπώς, εγείρεται και πάλι το ερώτημα ποια είναι η πηγή πληροφόρησής σας για την εκ μέρους σας διάδοση ενός τόσο σημαντικού στοιχείου! Παράλληλα γεννώνται ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα της διάδοσης μιας τέτοιας είδησης εκ μέρους σας, η οποία δεν επαληθεύεται από οιαδήποτε επίσημη ή έστω ανεπίσημη ενημέρωση».

Περαιτέρω, οι συγγενείς των εγκλωβισμένων ναυτικών σχολιάζουν τη θέση της ΠΕΝΕΝ, την οποία εισηγήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για «αντικατάσταση» των πληρωμάτων των δύο δεξαμενόπλοιων. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οσο κι αν εμάς, που είμαστε οι συγγενείς των ελληνικής καταγωγής μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου "Prudent Warrior", αλλά και τους ίδιους τους συγγενείς μας που τελούν υπό ομηρία, θα μας λύτρωνε μια τέτοια "λύση", είναι γεγονός ότι έχουμε πλήρη επίγνωση ότι θα επρόκειτο για μια ανέφικτη συμφωνία. Κι αυτό διότι ουδείς Ελληνας υπαξιωματικός ή αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού θα ήταν διατεθειμένος να "αντικαταστήσει" τους αντίστοιχους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του "Prudent Warrior". Και για να είμαστε ακριβέστεροι: Ούτε εμείς, ούτε τα ελληνικής καταγωγής μέλη του πληρώματος του "Prudent Warrior" ενδιαφερόμαστε για μια λύση με την οποία θα επερχόταν απλώς αντικατάσταση των ομήρων από άλλους ομήρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ