Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Ολοι στους δρόμους, ξεσηκωμός για να μην πληρώσει ο λαός ξανά τα σπασμένα
  • Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., η συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα
  • Κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Σάλπισμα κλιμάκωσης της πάλης και απεργιακού ξεσηκωμού για το επόμενο διάστημα δίνουν οι σημερινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις. Εργατικά σωματεία, ενώσεις και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων, άλλοι μαζικοί φορείς διατρανώνουν με τις συγκεντρώσεις τους αυτό που ο λαός βιώνει ασφυκτιώντας λόγω της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά αγαθά: «Η ζωή μας δεν χωράει σε vouchers και pass. Δεν θα πληρώσουμε ξανά τα σπασμένα».

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική της εξαθλίωσης οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιπαρατάσσουν τις απαιτήσεις τους για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Επίσης, μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην Ενέργεια, στα καύσιμα, διαγραφή των χρεών. Για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

Καλούν σε μαζική συμμετοχή σήμερα στις 7 το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, τονίζοντας ότι «τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!».

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής:

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή. Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, ΟΤΑ Αττικής, Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Φαρμάκου, Μετάλλου. Οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνικών δήμου Πειραιά. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά. Τα Σωματεία Χρηματοπιστωτικού, Νοσοκομείου «Θριάσιο», Ενέργειας, δήμου Ηλιούπολης, «Mellon», «Nexi» (πρώην «First Data»), Εκτακτου Προσωπικού υπουργείου Πολιτισμού. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών. Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών. Ακόμα, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα.

Επίσης, κάλεσμα στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με την τελευταία να δίνει σημείο προσυγκέντρωσης στις 6.30 μ.μ. στη διασταύρωση των οδών Καραγιώργη Σερβίας και Σταδίου.

Ακόμα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Τοπογράφων και Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ΠΑΠΕΙ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, Μηχανικών και ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ και ΝΦΕΕΜΠ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που καλούν σε προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 6 μ.μ.

Στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις

Στην Πάτρα το Εργατικό Κέντρο έχει ανακοινώσει συγκέντρωση την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (7 μ.μ.) έξω από τα γραφεία του, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή εργατικά συνδικάτα και σωματεία. Στήριξη στις πρωτοβουλίες του συνδικαλιστικού φορέα έχουν ανακοινώσει επίσης η αγωνιστική δημοτική αρχή της πόλης και η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Σωματείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, Δημοσίου, ΝΑΤ, ΤΣΑ και ΔΕΚΟ Τραπεζών), που σήμερα θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου (12 μ., στο ΕΚΠ).

Επιπλέον, το Συνδικάτο Οικοδόμων θα προχωρήσει τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη (8 π.μ.) σε κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ (συμβολή Γούναρη και Κορίνθου), μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Σωματείων, απαιτώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και την άμεση έκδοση των συντάξεων.

Συγκέντρωση στην κωμόπολη της Παλαίρου, για την οποία δρομολογούνται και λεωφορεία απ' το Αγρίνιο (αναχώρηση 5.30 μ.μ. απ' τα γραφεία του), πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη (7.30 μ.μ.) το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Ταυτόχρονα, ο συνδικαλιστικός φορέας προετοιμάζει και τη συγκέντρωση στο Αγρίνιο την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (κεντρική πλατεία, 7.30 μ.μ.). Στην κινητοποίηση θα δώσουν το «παρών» και βιοπαλαιστές αγρότες, με κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΑ), αναδεικνύοντας το καυτό πρόβλημα ειδικά των κτηνοτρόφων της περιοχής που αναγκάζονται να πουλάνε το αιγοπρόβειο γάλα σε τιμές κάτω του κόστους ερχόμενοι αντιμέτωποι με τον αφανισμό. Η ΟΑΣΑ απαιτεί μεταξύ άλλων άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές που να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες και αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα (7.30 μ.μ.), πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο της πόλης από κοινού με συνδικάτα. Κινητοποίηση την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και στον Πύργο έξω από τη ΔΕΗ, από το Σωματείο Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα και τις Υπηρεσίες νομού Ηλείας.

Σε συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη (8 μ.μ.) στην πλατεία Αγίου Μάρκου προχωρά το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου που την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιήσει παρόμοια κινητοποίηση στην Αγία Παρασκευή Βολιμών (8 μ.μ.) για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα στις ορεινές περιοχές. Το ΕΚ Ζακύνθου θα πραγματοποιήσει παρέμβαση ενάντια στην ακρίβεια των εισιτηρίων, στα καράβια, στο λιμάνι της πόλης, την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη. Σε συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη, στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου και πικετοφορία στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου στις 7.30 μ.μ. αντίστοιχα, προχωρά το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Ο συνδικαλιστικός φορέας καλεί και σε πλατιά σύσκεψη συνδικάτα και λαϊκούς φορείς των δύο νησιών, μεθαύριο Σάββατο στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του στο Αργοστόλι.

Σε σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καλεί η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., προκειμένου να οργανωθούν από κοινού ο αγώνας και η απεργιακή απάντηση. Συγκεκριμένα, στην τελευταία του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας αποφάσισε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και ο λαός, καθώς και τον συντονισμό με συνδικάτα σε όλη τη χώρα για προκήρυξη πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης το επόμενο διάστημα.

Στη συνεδρίαση, που έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Αντώνης Κούκουρας, τόνισε ότι στις δύσκολες σημερινές συνθήκες και μπροστά σε έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα, το Εργατικό Κέντρο οφείλει να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να στηρίζει κάθε συνδικάτο για να οργανώσει τη δράση του, να μην περάσει καμιά προσπάθεια καλλιέργειας αναμονής.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, εκτός από τη σύσκεψη τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη και την προετοιμασία για πανεργατική κινητοποίηση, αποφάσισε να οργανώσει περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, να αναλάβει τη λειτουργία Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης, αλλά και να συγκροτηθεί Επιτροπή Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση έκτακτων ζητημάτων εργαζομένων (λογαριασμοί ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, πλειστηριασμοί κ.λπ.). Επίσης, να οργανωθεί το επόμενο διάστημα εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ