Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συγκρότηση Ταμείου από τις ΗΠΑ με τα «παγωμένα» αποθεματικά

Την ίδρυση Ταμείου, που θα διαχειρίζεται τα 3,5 δισ. δολάρια από τα συνολικά 7 δισ. δολάρια της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν που έμειναν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσαν χτες οι ΗΠΑ.

Το λεγόμενο «Αφγανικό Ταμείο» θα έχει έδρα στην Ελβετία. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μετά από συνεργασία και με «Αφγανούς ειδικούς οικονομολόγους». Χωρίς άμεση αναφορά σε Ρωσία και Κίνα, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το «κενό» μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά με φόντο μια σειρά από συναντήσεις και δηλώσεις που δείχνουν τις διαθέσεις των δύο χωρών για επενδύσεις στο μεγάλο φυσικό πλούτο της χώρας, στόχος των ΗΠΑ ορίζεται τα χρήματα αυτά μεταξύ άλλων «να διατηρηθούν μακριά από τα χέρια των Ταλιμπάν και άλλων κακόβουλων παραγόντων» και το Ταμείο «να προστατεύει, διατηρεί και διαθέτει στοχευμένα τα 3,5 δισ. δολάρια για να συμβάλουν στη μεγαλύτερη σταθερότητα στην αφγανική οικονομία».

Ουσιαστικά μεθοδεύεται η δημιουργία ενός εργαλείου υποκατάστασης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, αφού, όπως ανακοινώθηκε, το Ταμείο θα αναλάβει την καταβολή οφειλών του αφγανικού χρέους, πληρωμές οφειλών για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα και - μελλοντικά - το τύπωμα χαρτονομισμάτων.

Η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, υποστήριξε πως το Ταμείο «θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν». Πρόσθεσε δε ότι ζητούμενο είναι «να εργαστούμε από κοινού με τους διεθνείς μας εταίρους για να διευκολυνθεί η χρήση αυτών των πόρων για τη βελτίωση των απλών ανθρώπων στο Αφγανιστάν».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ουάλι Αντεγιέμο, εξέφρασε «λύπη» επειδή, όπως είπε, η Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν δεν απέδειξε την ανεξαρτησία της έναντι των Ταλιμπάν, δεν τήρησε τη δέσμευσή της να χρηματοδοτήσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και δεν διόρισε έναν αξιόπιστο, εξωτερικό παρατηρητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ