Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Οριακή νίκη για το «κεντροδεξιό» μπλοκ

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, παραδέχθηκε χθες το βράδυ την ήττα της και τη νίκη του συνασπισμού της «κεντροδεξιάς» και της άκρας δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, αφού σχεδόν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Κατά συνέπεια, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε την παραίτησή της, την οποία θα υποβάλει επίσημα σήμερα, οδηγώντας τους Σοσιαλδημοκράτες εκτός διακυβέρνησης μετά από 8 χρόνια.

Το «κεντροδεξιό» μπλοκ, που αποτελείται από τους «Μετριοπαθείς», το εθνικιστικό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες», τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, έχει «μια πλειοψηφία μικρή, αλλά πλειοψηφία όπως και να 'χει», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τα (σχεδόν) τελικά αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους σε πάνω από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο συνασπισμός δεξιάς - άκρας δεξιάς με επικεφαλής τον Ουλφ Κρίστερσον λαμβάνει 176 έδρες, έναντι 173 για το «κεντροαριστερό» μπλοκ των Σοσιαλδημοκρατών, με την Αριστερά, τους Πράσινους και το Κέντρο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ήταν σε τέτοιο βαθμό αμφίρροπο, ώστε για να επιβεβαιωθούν τα πλήρη αποτελέσματα χρειάστηκε να καταμετρηθούν χθες και οι μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφοι που έλειπαν.

«Μεγάλος νικητής» των εκλογών και «ρυθμιστής» στον σχηματισμό κυβέρνησης θεωρούνται οι εθνικιστές - ευρωσκεπτικιστές «Σουηδοί Δημοκράτες», που βγήκαν 2οι πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ηδη εχουν ξεκινήσει οι επαφές και τα παζάρια εντός του «κεντροδεξιού» μπλοκ, με τους «Σουηδούς Δημοκράτες» να ζητούν πλέον ανοιχτά να αναλάβουν υπουργεία, ενώ στελέχη τους υποστηρίζουν και ότι ο επικεφαλής τους, Τζίμι Εκεσον, θα πρέπει να αναλάβει την πρωθυπουργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ