Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑ
Απήργησαν ξανά για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις

Καμία ανοχή στη δουλειά - σκλαβιά που επιβάλλουν κυβερνήσεις και εργοδοσία στη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού

Μια από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα
Μια από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα
Με 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων, έδωσαν την Παρασκευή συνέχεια στον αγώνα τους για τις Συλλογικές Συμβάσεις οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Αττική και στην Κέρκυρα.

Στην Αττική, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και επιχειρησιακά σωματεία απαίτησαν την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία της Αττικής, με αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 8ωρο κ.ά. Ξεκαθάρισαν στους εργοδότες και στο υπουργείο ότι δεν θα επιτρέψουν να μεθοδεύεται πίσω από την πλάτη τους η υπογραφή κλαδικής Σύμβασης που θα στέλνει στα ...αζήτητα τα δίκαια αιτήματά τους και την ίδια στιγμή θα κάνει πράξη τις νέες αξιώσεις των ξενοδόχων. Στην κατεύθυνση αυτή, έστειλαν μήνυμα για συνέχιση του αγώνα, τόσο με νέες πρωτοβουλίες στα ξενοδοχεία, όσο και με την οργάνωση της συμμετοχής του κλάδου στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και τα σωματεία τους αναδεικνύουν την άλλη πλευρά αυτού που διαφημίζει η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, δηλαδή ότι το 2022 αναμένεται να αποτελέσει νέο έτος - ρεκόρ για τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο του Τουρισμού. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας σημαντικά το αντίστοιχο μέγεθος του 2019 (18,2 δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή όμως οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα όπου κατρακύλησαν πριν μια δεκαετία, τα δικαιώματα των εργαζομένων συντρίβονται και οι όροι δουλειάς χειροτερεύουν, κάτω από το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, την επίθεση της εργοδοσίας, αλλά και τη ...χείρα βοηθείας που τους προσφέρουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές που έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

«Δεν σκοπεύουμε να ζούμε σαν δούλοι»

Η συγκέντρωση των απεργών στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα
Η συγκέντρωση των απεργών στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα
«Αρνούμαστε να εργαστούμε σε τέτοιες συνθήκες, όχι γιατί είμαστε τεμπέληδες, όπως διακινούν με τη βοήθεια των καλοταϊσμένων ΜΜΕ οι εργοδότες, αλλά γιατί δεν γεννηθήκαμε σκλάβοι και δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους ξενοδόχοι και εστιάτορες», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι. «Σταθερή δουλειά, Ασφάλιση, Υγεία για κάθε εργαζόμενο στα ξενοδοχεία», φώναξαν και απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 8ωρο, προσλήψεις προσωπικού ώστε να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση.

Τη συμμετοχή στην απεργία, που καταγράφηκε αυξημένη σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, χαιρέτισε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Κατήγγειλε τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να «σπάσει» την απεργία τους με εκβιασμούς και απειλές, αλλά και απόπειρες εξαγοράς. Εκτός από το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επίθεση στη συνδικαλιστική δράση, στις πρόσφατες απολύσεις συνδικαλιστών σε ξενοδοχειακές μονάδες όπως το «Hilton» και το «Grand Resort Lagonisi». Στο ζήτημα αυτό ο εκπρόσωπος του υπουργείου, τον οποίο τα σωματεία κάλεσαν να πάρει θέση, αρκέστηκε να παραπέμψει στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και στα ...δικαστήρια.

Οσον αφορά το ζήτημα των Συμβάσεων, ο πρόεδρος του Συνδικάτου κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υπογραφή τοπικής Σύμβασης αντί να περιμένουν - όπως προτείνουν οι ξενοδόχοι - την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης. «Δεν περιμένουμε σωτήρες. Δεν εναποθέτουμε τον αγώνα μας σε αντιπροσώπους που τα έχουν κάνει πλακάκια με τους εργοδότες. Δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες για αυξήσεις μισθών σε όλους αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια υπέγραψαν Συμβάσεις με μειώσεις και καθιέρωση του 7ήμερου», ξεκαθάρισε. Υπενθύμισε ότι στις κλαδικές Συμβάσεις που υπογράφουν οι εργοδότες με την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας ενσωματώνονται χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερες πλευρές της αντεργατικής νομοθεσίας, όπως αυτές που έχουν πλήξει το ρεπό και το 8ωρο. Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυναν και πρόεδροι επιχειρησιακών σωματείων.

Στην Ενωση Ξενοδόχων, τα σωματεία ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει όρος της Σύμβασης η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και η δεκάωρη δουλειά, όπως θέλουν οι εργοδότες και όπως έχει ήδη συμβεί με την τοπική Σύμβαση στη Ρόδο. Αυτό το «παιχνίδι» που στήνεται «δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε με άλλο τρόπο παρά μόνο με τη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεών μας», υπογράμμισαν.

Προκειμένου να βρεθούν στο επίκεντρο τα αιτήματα των εργαζομένων, να μπει φρένο στις εργοδοτικές αξιώσεις αλλά και να παρθούν άμεσα μέτρα για την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προχωρούν το επόμενο διάστημα σε συνελεύσεις και αποφασίζουν τα επόμενα βήματά τους, ετοιμάζοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, ώστε να αποτελέσει σταθμό περαιτέρω κλιμάκωσης.

Απλήρωτοι και εγκλωβισμένοι οι εργαζόμενοι στη «Rocket»

Στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων διαδήλωσαν και εργαζόμενοι στον Επισιτισμό. Μεταξύ αυτών, διανομείς και άλλοι εργαζόμενοι από την εταιρεία «Rocket», που έχουν μείνει απλήρωτοι από τον περασμένο Ιούνη. Η συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα ανέστειλε τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάσουν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι αλλά και να έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι σε μια εταιρεία - φάντασμα, χωρίς να είναι ούτε κανονικά εργαζόμενοι αλλά ούτε και απολυμένοι.

Στην Κέρκυρα

Και στην Κέρκυρα, από τα χαράματα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχεία απεργιακές κινητοποιήσεις του κλαδικού Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού και των επιχειρησιακών σωματείων, στο πλαίσιο της απεργίας στον κλάδο.

Στα ξενοδοχεία «Aeolos Beach Resort», «Domes of Corfu» (Γλυφάδα), «Pelekas Monastery», «La grotta Verde», «Domes Miramare», «Labranda Sandy Beach Resort», «Luis Ionian Sun», «Luis Kerkyra Blue (Golf)», «Dreams Resorts and Spas (Corkyra)» κ.α., δεκάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων τους, στέλνοντας μαχητικό μήνυμα ότι δεν αποδέχονται την εφαρμογή του δεκάωρου του νόμου Χατζηδάκη που απαιτεί η εργοδοσία ως προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Σύμφωνα με τα σωματεία, στην απεργία συμμετείχαν και νέα τμήματα ξενοδοχοϋπαλλήλων σε σύγκριση με τις απεργίες του προηγούμενου μήνα, όπως στο «Aeolos Beach Resort», όπου ξεχώρισε η συμμετοχή των καμαριέρηδων. Το απόγευμα της Παρασκευής ήταν προγραμματισμένη απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ