Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
Εκτινάσσεται το κόστος ταφής απορριμμάτων, με τους δημότες να πληρώνουν το «μάρμαρο»

Σε συναγερμό καλεί σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας, με αφορμή την εκτίναξη του κόστους ταφής απορριμμάτων που επιβάλλει η «Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης» (ΔΙΑΜΑΘ).

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, στο εισηγητικό έγγραφο της ΔΙΑΜΑΘ για το σχέδιο κανονισμού τιμολόγησης του 2023 αναφέρεται πως το αυξημένο χαράτσι που επιβάλλει η ΔΙΑΜΑΘ κάθε χρόνο στους δήμους θα εκτιναχθεί με την επιβολή του «τέλους ταφής», που έχει οριστεί με νόμο να επιβάλλεται από 1/1/22.

Το αποτέλεσμα θα είναι, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο έγγραφό της η ΔΙΑΜΑΘ, να φέρει «ανατροπή στον οικονομικό προγραμματισμό των δήμων και στον προϋπολογισμό τους, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να μετακυλήσουν το επιπλέον αυτό κόστος στους δημότες, αυξάνοντας εκ νέου τα δημοτικά τέλη» και ότι θα έχει «ανυπολόγιστες συνέπειες στην περαιτέρω ομαλή λειτουργία του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων και στο περιβάλλον».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας τονίζει επίσης πως το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων θα αυξάνεται διαρκώς για τον λαό, ιδιαίτερα όταν λειτουργήσει η ενεργοβόρα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ Καβάλας), την οποία θα διαχειρίζεται το ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο, «που έχει ως πρώτο στόχο, μακράν των άλλων, το κέρδος του».

«Ολα αυτά αποδεικνύουν αυτό που επανειλημμένως υποστηρίζουμε, ότι η προβολή της λεγόμενης "πράσινης ανάπτυξης", της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει", που αποτελούν διακηρυγμένη πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κομμάτων, όλων των αιρετών τους στους δήμους και τις Περιφέρειες και βασική αρχή του κανονισμού τιμολόγησης, είναι το πλαίσιο της εξαπάτησης του λαού που βλέπει πως η ζωή του και το περιβάλλον καθημερινά υποβαθμίζονται.

Ο λαός στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης" είναι ο μοναδικός που πληρώνει, ενώ αποκλειστικά κερδισμένοι βγαίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού κ.λπ.», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ