Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΟΓΕ
«Προσωπικός γιατρός»: Σκαλοπάτι στην εμπορευματοποίηση

Την αξιοποίηση του θεσμού του «προσωπικού γιατρού» ως ενός ακόμα «σκαλοπατιού» στην πολιτική που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ξεσκεπάζει μια σειρά από ψέματα του υπουργείου Υγείας, το οποίο, σημειωτέον, μετά και τα προβλήματα που εμφανίστηκαν αφού οι «εγγραφές» στους «προσωπικούς γιατρούς» εξαντλήθηκαν σε λίγες ώρες, συστήνει ...«υπομονή».

Η Ομοσπονδία Γυναικών σημειώνει ότι η κυβέρνηση υπόσχεται «ολοκληρωμένη φροντίδα» την ίδια στιγμή που σε κάθε γιατρό αναλογούν «μέχρι και 2.000 άτομα μηνιαίως». Επίσης, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «επιβράβευση» των πολιτών που θα εγγραφούν στον «προσωπικό γιατρό» με προτεραιότητα στα ραντεβού στις δημόσιες δομές Υγείας, όταν αυτές λειτουργούν «χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς την απαραίτητη και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή» και «τα διαθέσιμα ραντεβού για μια μαστογραφία, μια μαγνητική, μια γαστροσκόπηση είναι μετά από μήνες». Συνδέει τον νέο θεσμό με την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ενώ κρύβει ότι «το υπαρκτό πρόβλημα της μαζικής προσέλευσης στις εφημερίες των νοσοκομείων δεν οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού γιατρού, αλλά στα ξεχαρβαλωμένα και απαρχαιωμένα Κέντρα Υγείας, που δεν έχουν όλες τις ειδικότητες, τον απαραίτητο εξοπλισμό, δεν λειτουργούν καν όλο το 24ωρο».

«Ο θεσμός του "προσωπικού γιατρού" μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ της υγείας των γυναικών και των οικογενειών τους μόνο όταν αποτελεί βασικό πυρήνα ενός αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου, αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών στην Υγεία», τονίζει η ΟΓΕ. Αντίθετα με τα παραπάνω, όμως, η εφαρμογή του «προσωπικού γιατρού» έρχεται σήμερα να λειτουργήσει «ως εργαλείο - "κόφτης" των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας», κατά το παράδειγμα άλλων χωρών όπου εφαρμόζεται ο θεσμός του ιατρού - πορτιέρη (gate-keeper), που «ελέγχεται και πριμοδοτείται με κριτήριο τα νούμερα, π.χ. πόσο λιγότερους θα παραπέμψει για εξετάσεις».

«Παλεύουμε για ένα σύστημα δημόσιας και δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας και θα εξασφαλίζει οικογενειακό γιατρό για όλες και όλους», σημειώνει η ΟΓΕ.

Στις διεκδικήσεις της περιλαμβάνονται αυτές για Κέντρα Υγείας με μόνιμο προσωπικό (γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό), με 24ωρη λειτουργία, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ' οίκον επισκέψεις. Οι δομές να διαθέτουν κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού, εμβολιασμών, γυναίκας και παιδιού, Ψυχικής Υγείας, φυσικοθεραπευτήριο, φαρμακείο, παρέχοντας δωρεάν φάρμακα, στελέχωση και εξοπλισμό για κάλυψη του προγεννητικού ελέγχου των εγκύων και τις ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας τους κατά την εγκυμοσύνη, στελέχωση και εξοπλισμό για να πραγματοποιούνται κατ' οίκον επισκέψεις σε βαριά αρρώστους, ηλικιωμένους, αναπήρους. Επίσης, απαιτεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ