Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ η διέξοδος και για τον βιοπαλαιστή αγρότη

«Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ η μόνη διέξοδος για τον βιοπαλαιστή αγρότη»: Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος της ΚΕ για την Αγροτική Πολιτική.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αγρότες της περιοχής, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και της λεκάνης της Βεγορίτιδας, με τους οποίους έγινε πλούσια συζήτηση μετά την κεντρική ομιλία. Παίρνοντας τον λόγο ανέδειξαν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί όσον αφορά τις καλλιέργειες των ροδάκινων, που φέτος υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, και των μήλων, με τις εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους και τη μη απορρόφηση της σοδειάς. Στη συνέχεια συζήτησαν για τη θέση του Κόμματος αναφορικά με τον ΕΛΓΑ και συνολικά για την αγροτική πολιτική.

Στην ομιλία του ο Ρ. Μαρούδας αναφέρθηκε στις εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στάθηκε στο κύμα ακρίβειας, λέγοντας ότι ο λαός μας πληρώνει το μάρμαρο της «πράσινης ανάπτυξης», των συνεπειών του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της απαξίωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα μίλησε για την πολύ δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής και τις τιμές πώλησης φρούτων - οπωροκηπευτικών να βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ανέδειξε τις επιπτώσεις της ακρίβειας για τον λαό, που κόβει ακόμα και από τη διατροφή του, από αγροτικά προϊόντα κ.ο.κ. Εκανε λόγο επίσης για την έλλειψη αγορών όπου τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η δυνατότητα απορρόφησης της παραγωγής, αλλά και για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που δεν στηρίζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσουν ο αγώνας των αγροτών και η διεκδίκηση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ στηρίζει και αναδεικνύει τα αιτήματα του οργανωμένου κινήματος για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για τιμές που θα αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους αγρότες.

Στη συνέχεια επεσήμανε τις επιπτώσεις για τους βιοπαλαιστές αγρότες αλλά και για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού από την ΚΑΠ της ΕΕ, που φέρνει την παραγωγή στα μέτρα της κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων, ενώ στάθηκε αναλυτικά με πολλά παραδείγματα στην τάση που υπάρχει με τη συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια.

Κλείνοντας παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική παραγωγή:«Η εργατική - λαϊκή εξουσία θα αξιοποιεί πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ο βιοπαλαιστής αγρότης θα ζει πολύ καλύτερα, ενταγμένος εθελοντικά στη συνεταιριστική αγροτική παραγωγή, η οποία θα συνδέεται με την κοινωνικοποιημένη βιομηχανία, το κρατικό εμπόριο θα εξασφαλίζει τιμές, υποδομές, προστασία από φυσικά φαινόμενα, δίνοντας οριστικά τέλος στο βάσανο της επιβίωσης, που σήμερα αποτελεί ατομική και όχι κοινωνική υπόθεση και ευθύνη».

Σε αυτήν τη βάση τόνισε την ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, που μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο».

Σε απελπιστική κατάσταση οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς

Τα όσα υπογραμμίστηκαν στην εκδήλωση επιβεβαιώνει και η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς, καθώς η διάθεση των μήλων είναι σε εξευτελιστικές τιμές, που δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής, και παράλληλα υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μείνουν αρκετοί τόνοι αδιάθετοι.

Τα προϊόντα δεν απορροφούνται στην εγχώρια λαϊκή κατανάλωση, ενώ η επιβολή του εμπάργκο στη Ρωσία οδήγησε στο να χαθεί μια τεράστια αγορά για τα μήλα και άλλα φρούτα (ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα κ.λπ.), με αποτέλεσμα να μην εξάγονται τα προϊόντα.

Επίσης, οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με το απαγορευτικό κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο στα 1,85 ευρώ το λίτρο και την επιστροφή - κοροϊδία των 70 εκατ. που εξήγγειλε η κυβέρνηση να αποτελεί ψίχουλα σε σχέση με την τεράστια κατανάλωση του αγροτικού κόσμου. Οι λογαριασμοί ρεύματος, από την άλλη, έφτασαν στους αγρότες τριπλασιασμένοι μέσα σε έναν χρόνο, 0,21 λεπτά/κιλοβατώρα όταν πέρυσι ήταν στα 0,07 λεπτά μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, παρά τις κοροϊδίες της κυβέρνησης ότι θα μειωθεί κατά 90% για τους αγρότες.

Ολα αυτά διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση σε μια χρονιά που οι τιμές σε πετρέλαιο, ρεύμα, μέσα και εφόδια έχουν εκτοξευτεί, συνολικά το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και οι αγρότες αναγκάζονται να πουλάνε φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι, ή να τους μένουν απούλητα τα προϊόντα.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ δηλώνει τη στήριξή της στη διεκδίκηση για άμεσα μέτρα προστασίας του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής, και συγκεκριμένα των μηλοπαραγωγών, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους αγώνες των φτωχών αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ