Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΔΡΑΜΑ
Εργατικό «ατύχημα» με σοβαρά τραυματία εργάτη σε εργοτάξιο

Από την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στην ΑΓΕΤ - «Lafarge»
Από την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στην ΑΓΕΤ - «Lafarge»
Σοβαρό τραυματισμό υπέστη την προηγούμενη βδομάδα εργαζόμενος σε ώρα δουλειάς όταν το φορτηγό (τάμπερ) που οδηγούσε εξετράπη σε εργοτάξιο ανέγερσης ιδιωτικής κλινικής στην περιοχή της Πετρούσας Δράμας, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη λίστα των εργατικών «ατυχημάτων» στην περιοχή.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων ν. Δράμας, ο εργαζόμενος οδηγούσε το φορτηγό χωρίς να κατέχει άδεια για το συγκεκριμένο μηχάνημα και προσθέτει: «Η εντατικοποίηση για να "βγει" γρήγορα το έργο, η ασυδοσία της εργοδοσίας, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας γιατί θεωρούνται "κόστος", η αποφυγή πρόσληψης ειδικευόμενου προσωπικού για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, είναι το αποτέλεσμα των εργατικών ατυχημάτων».

Το Σωματείο τονίζει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά για τη συρρίκνωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν αυτήν την κατάσταση, να μη δεχτούν να πληρώνουν και με τη ζωή τους την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών. Δεν θα επιτρέψουμε να "τζογάρεται" η ζωή μας, των συναδέλφων μας, των δικών μας ανθρώπων για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», 55χρονος εργαζόμενος στον ΟΛΠ τραυματίστηκε χτες στην προβλήτα Ι στο Ικόνιο, στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ο εργαζόμενος βρισκόταν μέσα σε έναν σιδερένιο κλωβό, τον οποίο είχε σηκώσει κλαρκ. Τραυματίστηκε όταν ο κλωβός αυτός αποσπάστηκε, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί, και έπεσε στο έδαφος. Ο εργαζόμενος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, όπου δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες, χωρίς ευτυχώς να διατρέχει κίνδυνο.

Προτεραιότητα και όχι «κόστος» τα μέτρα προστασίας

Με τα εργατικά «ατυχήματα», πολλά από αυτά θανατηφόρα, να πολλαπλασιάζονται, τα συνδικάτα παίρνουν και πρακτικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, έλεγχο για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του τσιμεντάδικου της ΑΓΕΤ - «Lafarge» στη Χαλκίδα πραγματοποίησε στις 23 Σεπτέμβρη κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (ΕΚΕ), του Σωματείου Χειριστών και Βοηθών Μηχανημάτων Εύβοιας και της Ενωσης Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας μαζί με το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Χαλκίδας.

Στον συγκεκριμένο χώρο, όπου εκτελούνται εργασίες αποξήλωσης μηχανολογικού - ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, μεγάλων μεταλλικών εξαρτημάτων, καλωδίων κ.ά., κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας είχε βρεθεί και την προηγούμενη βδομάδα, συνομιλώντας με εργαζόμενους.

Οπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο, ο έλεγχος στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ - «Lafarge» εντάσσεται στις παρεμβάσεις που αφορούν την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και προκλήθηκε «μετά από καταγγελίες εργαζομένων πως δημιουργούνται συχνά καταστάσεις που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους».

Το κλιμάκιο απαίτησε από την εργοδοσία να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε εργατικό «ατύχημα», ενώ διατύπωσε τη θέση ότι «για ένα τέτοιο έργο απαιτείται να υπάρχουν το αναγκαίο και εξειδικευμένο τεχνικό - επιστημονικό προσωπικό, γιατρός Εργασίας, διαμορφώνοντας συνθήκες και όρους δουλειάς που θα αποκλείουν την πιθανότητα ατυχήματος».

Σημειώνει επίσης ότι οι παρεμβάσεις και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και γενικότερα για τις συνθήκες δουλειάς θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία.

«Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα και δεν μπορεί να θεωρείται από την εργοδοσία "κόστος"», καταλήγει, καλώντας κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο να καταγγέλλουν στα συνδικάτα τους και στο Εργατικό Κέντρο οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ