Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να ενισχυθούν οι δημόσιοι οργανισμοί για τα ψηφιακά έργα στην Εκπαίδευση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή τις προκηρύξεις ύψους 63 εκατ. ευρώ για έργα που ήδη υλοποιούνται από το ΙΤΥΕ

Στις αρχές Αυγούστου, με οδηγία του υπουργείου Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προκήρυξε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό με τίτλο «Μετασχηματισμός των συμβατικών Προγραμμάτων Σπουδών και του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε υλικό ανοιχτού κώδικα». Ο διαγωνισμός αυτός εντάσσεται στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και μεταξύ άλλων περιέχει την ανάπτυξη Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, την υλοποίηση Ψηφιακού Αποθετηρίου και τη δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τα θέμα, που έχει προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, στην οποία επικαλείται το Σωματείο εργαζομένων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ), που επισημαίνει ότι «οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι πανομοιότυπες με τις προδιαγραφές έργων και υπηρεσιών που υλοποιεί, συντηρεί και αναβαθμίζει εδώ και χρόνια το ίδιο το ΙΤΥΕ» (βλ. «e-me», «e-class», «Φωτόδεντρο», ψηφιακή βιβλιοθήκη «ebooks.edu.gr» κ.ά.), που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον την περίοδο της πανδημίας και χρησιμοποιούνται και σήμερα ως βοηθητικά εργαλεία.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι αντίστοιχος διαγωνισμός, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, για τη δημιουργία ολοκληρωμένου ψηφιακού πληροφοριακού συστήματος για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προκηρύχθηκε στις αρχές καλοκαιριού, επίσης για υπηρεσίες που εδώ και χρόνια υλοποιεί και υποστηρίζει το ΙΤΥΕ.

«Το υπουργείο Παιδείας, αντί να ενισχύσει τις υποβαθμισμένες δημόσιες υποδομές και τους υποστελεχωμένους οργανισμούς, να αναβαθμίσει τα ανεπαρκή τεχνολογικά μέσα και τις ψηφιακές υπηρεσίες, που την περίοδο της πανδημίας χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των ίδιων των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών στήριξαν τη δημόσια Εκπαίδευση, δίνει "δωράκια" εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και συμφέροντα», σχολιάζει στο κείμενο της Ερώτησης το ΚΚΕ, θυμίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί την περίοδο της πανδημίας ανέδειξαν αυτά τα ζητήματα, απαιτώντας να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΙΤΥΕ, αν τα έργα αυτά υλοποιηθούν από το ίδιο το ΙΤΥΕ θα στοιχίσουν στο Δημόσιο θεαματικά λιγότερα χρήματα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης που υπογράφουν την Ερώτηση ζητούν από την υπουργό Παιδείας μέτρα ώστε:

  • Να μην υλοποιηθούν οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί και αντ' αυτού να αξιοποιηθούν οι δημόσιοι οργανισμοί (π.χ. ΙΤΥΕ) για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων.
  • Να αναβαθμιστούν και να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες και να στελεχωθούν επαρκώς οι δημόσιοι οργανισμοί που στηρίζουν τεχνολογικά την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Να σταματήσει η απόσπαση έργων και αρμοδιοτήτων από το ΙΤΥΕ και η παράδοσή τους σε ιδιώτες και να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας στον οργανισμό για την ενίσχυσή του.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για το δικαίωμα του λαού στην άθληση! (2023-09-21 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών (2020-04-03 00:00:00.0)
Μελέτη για τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση (2016-07-16 00:00:00.0)
Μάθημα με τον εκπαιδευτικό σε... άλλη πόλη (2014-07-26 00:00:00.0)
Με αφορμή την έρευνα «ΠΙΖΑ» του ΟΟΣΑ για την Παιδεία (2010-12-15 00:00:00.0)
Μέτωπο αγώνα γιατί «δεν πάει άλλο» (2005-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ