Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 1 Οκτώβρη

1935 Στρατιωτικό απόσπασμα πυροβολεί συλλαλητήριο 3.000 αμπελουργών της Λευκάδας, σκοτώνοντας τον κομμουνιστή Δ. Καρφάκη και έναν μαθητή.

1945 Συνέρχεται στην Αθήνα το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1-6/10). Ηταν το πρώτο Συνέδριο του ΚΚΕ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνήλθε σε συνθήκες τυπικής νομιμότητας. Συνθήκες που δεν θα ξαναζούσε το Κόμμα παρά μόνο μετά από 29 χρόνια, το 1974 (το επόμενο τυπικά νόμιμο Συνέδριό του ήταν το 10ο, που πραγματοποιήθηκε το 1978). Παρά και τα τότε πρόσφατα γεγονότα (ένοπλη σύγκρουση του Δεκέμβρη με τις συνασπισμένες δυνάμεις της ντόπιας αστικής τάξης, ταγματασφαλιτών κ.λπ. και του βρετανικού ιμπεριαλισμού), το Κόμμα δεν μπόρεσε να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, να διαμορφώσει επαναστατική στρατηγική και να ρίξει όλες του τις δυνάμεις για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1946 Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Νυρεμβέργη καταδικάζει σε θάνατο 12 ναζιστές ηγέτες. Πολλοί θα απελευθερωθούν έπειτα από λίγα χρόνια, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θα «αξιοποιούνταν» στη συνέχεια από τον διεθνή ιμπεριαλισμό στην «εκστρατεία» του κατά του κομμουνισμού.

1949 Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

1979 Επειτα από 70 χρόνια αμερικανικού ελέγχου, η διώρυγα παραδίδεται επίσημα στον Παναμά (αν και η σχετική Συνθήκη όριζε ότι η παράδοση του ελέγχου θα γινόταν «σταδιακά», σε ένα διάστημα 20 ακόμα χρόνων).

Κυριακή 2 Οκτώβρη

1804 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και εφευρέτης Νικολά Ζοζέφ Κινιό, που θεωρείται ο κατασκευαστής του πρώτου αυτοκινήτου.

1904 Γεννιέται ο Βρετανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός Γκράχαμ Γκριν.

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ σε ολόκληρη τη χώρα, που διαρκούν έως τα μέσα Δεκέμβρη, χωρίς όμως να πετύχουν τον σκοπό τους.

1964 Αποκαλύπτεται από τον Τύπο ότι στον στρατό κυκλοφορούσε το περιοδικό «Σοβιετολογία», που διηύθυνε ο Γ. Γεωργαλάς, μετέπειτα υφυπουργός της χούντας.

1975 Η αμερικανική Βουλή εγκρίνει τη μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων στην Τουρκία.

1976 Γενική επιστράτευση των Παλαιστινίων κηρύσσει ο Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή επέμβαση στον Λίβανο.

1986 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας του, Ιντιρα Γκάντι. Τραυματίζονται έξι άτομα και ο επίδοξος δολοφόνος χαρακτηρίζεται «ψυχοπαθής».

1990 Προφυλακίζεται ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ