Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΠΕΣΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη» στο πρόβλημα των αποβλήτων

RIZOSPASTIS

Η πρόσφατη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), με τηλεδιάσκεψη μπροστά στον φόβο του «εχθρού λαού», έδωσε την ευκαιρία να ξεχωρίσει για άλλη μια φορά «η ήρα απ' το στάρι». Από τη μια μεριά οι παρατάξεις των αστικών κομμάτων διαγκωνίζονταν για το ποιος συμμορφώνεται καλύτερα με τις κατευθύνσεις και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ποιος ασκεί τάχα φιλολαϊκή πολιτική και ποιος όχι. Από την άλλη οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», την οποία στηρίζει το ΚΚΕ, προέβαλαν για μια ακόμα φορά την πρότασή τους για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις αιτίες για τις σοβαρές συνέπειες που υφίστανται επί δεκαετίες στον τομέα αυτό τα λαϊκά νοικοκυριά, με επίκεντρο τις λαϊκές συνοικίες του Θριάσιου Πεδίου και της Δυτικής Αθήνας.

Το θέμα προσφέρεται για να αναδείξουμε τι θέλουν να κρύψουν, αλλά δεν μπορούν, πίσω από τον νέο καβγά που έχουν στήσει κυρίως οι παρατάξεις ΝΔ - Πατούλη και ΣΥΡΙΖΑ - Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, με αφορμή το νέο ΠΕΣΔΑ που θα έρθει προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πραγματικότητα για τις παρατάξεις που είχαν την ευθύνη της διοίκησης την τελευταία οκταετία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Πολύπλευρη στήριξη του κεφαλαίου

1. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι και οι δύο δεσμεύονται απέναντι στις φιλομονοπωλιακές στρατηγικές της ΕΕ περί «κυκλικής οικονομίας», «πράσινου New Deal», «πράσινης μετάβασης», κομμένες και ραμμένες ώστε να υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οτι στο πλαίσιο αυτό τα κόμματά τους αντιγράφουν πιστά τις αντιλαϊκές διατάξεις των Οδηγιών για τη διαχείριση των αποβλήτων, μεταφέροντάς τες αυτούσιες στην εθνική νομοθεσία, με εμβληματική την περίπτωση των τεσσάρων σχετικών με τη διαχείριση των αποβλήτων Ευρωπαϊκών Οδηγιών του 2018.

2. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι και οι δύο στηρίζουν και υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την κερδοφορία του, με διάφορους τρόπους:

-- Με τη συνεχιζόμενη ασυλία του κεφαλαίου να ρυπαίνει, μέσω διαδοχικών παρατάσεων προκειμένου να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των αποβλήτων του, επικίνδυνων και μη. Μέχρι το 2020 προέβλεπε το ΠΕΣΔΑ της διοίκησης Δούρου, όσο και η διάρκειά του, μέχρι το 2030 προβλέπει το ΠΕΣΔΑ της διοίκησης Πατούλη.

-- Με την επιλογή πανάκριβων τεχνολογιών επεξεργασίας, με επίκεντρο τις περιβόητες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για το ρεύμα των σύμμεικτων αποβλήτων, με βασικό στόχο την τροφοδοσία των τσιμεντοβιομηχανιών με καύσιμο σκουπίδι (μάλιστα επί πληρωμή τους!). Και, όπως περιλαμβάνεται στο νέο προς έγκριση ΠΕΣΔΑ 2022, με τη μονάδα καύσης που προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της ΝΔ (ΕΣΔΑ 2020).

-- Με την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των μονάδων της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής, που πρακτικά ολοκληρώθηκε επί διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ - Δούρου και επεκτείνεται επί διοίκησης ΝΔ - Πατούλη, με τις ΣΔΙΤ να επανέρχονται τώρα, από την εποχή της διοίκησης ΠΑΣΟΚ - Σγουρού, για τις δύο μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ).

-- Με την παράδοση της διαχείρισης σημαντικού μέρους των δημοτικών αποβλήτων στο κεφάλαιο μέσω των ιδιωτικών Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), με εμβληματική την περίπτωση των αποβλήτων συσκευασίας των μπλε κάδων.

3. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι και οι δύο προώθησαν την εφαρμογή των περιβόητων «οικονομικών εργαλείων» αφαίμαξης του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Με το ΠΕΣΔΑ 2016 να ενσωματώνει το «χαράτσι ταφής», το κεφαλικό σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» και άλλους περιβαλλοντικούς φόρους, και με το νέο ΠΕΣΔΑ 2022 να ενεργοποιεί τα δύο πρώτα και να ενσωματώνει το χαράτσι της πλαστικής σακούλας, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με νόμο το 2017 και το επέκτεινε η ΝΔ για τα πλαστικά μίας χρήσης στους χώρους εστίασης.

4. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι και οι δύο μετέτρεψαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) σε διακοσμητικό όργανο. Οτι ενστερνίστηκαν και συνέχισαν την κατάπτυστη τακτική της ομηρίας των εργαζομένων και των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται άμεσα από τη χωματερή, μέσω υψηλών χρηματικών ανταλλαγμάτων, των λεγόμενων «αντισταθμιστικών», κυρίως προς τον δήμο Φυλής.

5. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι και οι δύο έβαλαν ταφόπετρα σε ένα σύστημα ορθολογικής ανακύκλωσης, με ήπιες τεχνολογίες. Υιοθέτησαν τις πανάκριβες μονάδες επεξεργασίες σύμμεικτων αποβλήτων (ΜΕΑ και ήδη ΜΑΑΑ - μονάδες ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων), προσανατολισμένων στην παραγωγή καύσιμου σκουπιδιού (RDF/SRF) πλούσιου σε ανακυκλώσιμα υλικά. Ειδικότερα:

- Με το ΠΕΣΔΑ 2016 άνοιξε ολόκληρη λεωφόρος προς την επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι και για άλλες μονάδες καύσης. Οπως π.χ. με τη θέση για «διερεύνηση δυνατοτήτων σε υποδομές συνεπεξεργασίας / συναποτέφρωσης», «δείχνοντας» προς τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

- Με το νέο ΠΕΣΔΑ, σε συνέχεια των παραπάνω «καινοτομιών» και με την επίκληση του ΕΣΔΑ 2020, υιοθετείται η καύση των υπολειμμάτων από τις ΜΕΑ και τις άλλες μονάδες επεξεργασίας στο τεράστιο εργοστάσιο καρκινογόνας καύσης των 1.000 τόνων αποβλήτων ανά ημέρα (363.431 τόνων ανά έτος), στην Αττική, το οποίο, λόγω και των θερμοκρασιακών αναστροφών, εγκυμονεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Συνένοχοι στο περιβαλλοντικό έγκλημα στη Φυλή και στο Γραμματικό

6. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κρύψουν ότι και οι δύο έβαλαν την υπογραφή τους για την προώθηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος που λέγεται «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Γραμματικού», όταν με την υπ' αρ. 254/16.10.19 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συναποφάσισαν, και μάλιστα με πραξικοπηματική - χωρίς τοποθετήσεις - διαδικασία, «τη συνέχιση της δοκιμαστικής / πιλοτικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού...». Ενός παραρεμάτιου ΧΥΤ«Υ», που συμβασιοποιήθηκε το 2007 έναντι συνολικού ποσού 19 εκατ. ευρώ και 15 χρόνια μετά, χωρίς να έχει περαιωθεί, έχει εκτιναχθεί στα 37 - 38 εκατ. ευρώ, εξαιτίας υψηλών αναθεωρήσεων και πρόσθετων εργασιών. Μεταξύ αυτών και η κοπή συστάδων δάσους συνολικής έκτασης 105 στρεμμάτων!

7. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι και οι δύο έχουν συναποφασίσει με την υπ' αρ. 248/1.8.19 ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ τη διαιώνιση του «μνημείου περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου για τις επόμενες τρεις γενιές», όπως εύστοχα - αλλά υποκριτικά - είχε χαρακτηριστεί η «χωματερή Φυλής - Ανω Λιοσίων» από επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και αυτό παρόλο που είχαν πλήρη γνώση, με βάση και δικά τους προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης της χωματερής Φυλής - Ανω Λιοσίων, των καρκινογόνων - και όχι μόνο - χημικών και μικροβιολογικών εκπομπών σε επιφανειακά νερά, υπόγειο υδροφορέα και ατμόσφαιρα, με ανατριχιαστικές, δυστυχώς, υπερβάσεις των επιτρεπομένων ορίων. Πρόκειται κυρίως:

- Για την «Τελική Εκθεση» (Μάρτης 2018) και τα επιμέρους 13μηνιαία τεύχη (από 1/1/2017 έως 31/1/2018) του «Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των ΧΥΤΑ Φυλής και Ανω Λιοσίων», που υλοποιήθηκαν το 2017 από εξειδικευμένη εταιρεία για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ, και της οποίας στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν στον «Ριζοσπάστη» στις 13/5/2020, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής.

- Για την υπ' αρ. 80/9.3.21 «Εκθεση Μερικού Ελέγχου» του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος (Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος) για τη χημική ρύπανση των υπόγειων νερών, σε συνέχεια μετρήσεων από τον Φεβρουάριο 2019 έως και τον Ιούνιο 2020, στοιχεία της οποίας αποκαλύφθηκαν στον «Ριζοσπάστη» στις 29/4/2021.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα τεύχη της Επιδημιολογικής Ερευνας για τις επιπτώσεις του ΧΥΤΑ και γενικότερα της ΟΕΔΑ Φυλής στον ευρύτερο πληθυσμό, όπως έχει ζητήσει με Ερωτήσεις του το ΚΚΕ τον Μάρτη και τον Μάη του 2022. Φαινόμενο εξαιρετικά ανησυχητικό και ως προς την αξιοπιστία των ευρημάτων της έρευνας, όταν και όπως τελικά παρουσιαστούν.

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια

Ολα τα παραπάνω αποτελούν μία ακόμα απόδειξη ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνήσεις (για να μείνουμε στην τελευταία 8ετία), μαζί και οι παρατάξεις τους στην Περιφέρεια Αττικής, με τα ΠΕΣΔΑ και τις αποφάσεις τους κινούνται πάνω στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες, που οδηγούν σταθερά στην εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Πάνω σε αυτές τις ράγες προχώρησαν και προχωρούν, παραδίνοντας τη σκυτάλη ο ένας στον άλλον. Πάνω σε αυτές τις ράγες κινήθηκαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές και παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης δεσμεύεται από τις αντιλαϊκές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων. Οι σχεδιασμοί και η πολιτική τους διαφέρουν τελικά όσο η Σκύλλα από τη Χάρυβδη.

Η ζωή έχει αποδείξει ότι ουσιαστική αντιπολίτευση σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, δίνουν μόνο οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στις κάλπικες διαφορές τους. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουμε καθημερινά μπροστά για να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να μην προχωρήσουν τα αντιλαϊκά σχέδια που προβλέπονται στο νέο ΠΕΣΔΑ. Ουσιαστικός κρατικός έλεγχος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού από τους κινδύνους του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων και γενικότερα. Ανοίγουμε τον δρόμο για την πραγματική κάλυψη του συνόλου των αναγκών μας, σε μια κοινωνία όπου οι εργαζόμενοι θα είναι αφέντες του πλούτου που παράγουν.


Του
Μπάμπη ΖΙΩΓΑ*
* Ο Μπάμπης Ζιώγας είναι μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ