Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ «ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ»
Μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ

Μαζική η συμμετοχή στη χθεσινή απεργία. «Χρόνο» ζητάει η εργοδοσία για να απαντήσει στις απαιτήσεις των εργατών

Με μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι στο Ναυπηγείο του ομίλου Σπανόπουλου συνεχίζουν με αποφασιστικότητα και συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και συγκεκριμένα για να αποδεχτεί η εργοδοσία τη ΣΣΕ της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Αυτή η μαζική συμμετοχή στην απεργία ήταν ταυτόχρονα η απάντηση που έδωσαν οι εργαζόμενοι στην αξίωση της εργοδοσίας να παραιτηθούν από τη μόνιμη - σταθερή δουλειά και τη σύμβαση αορίστου χρόνου, και να δεχτούν να «επαναπροσληφθούν» με σύμβαση έργου από εργολάβους που αναλαμβάνουν δουλειά στο ναυπηγείο!

Οπως ξεκάθαρα και κυνικά είπε προς τη Σωματειακή Επιτροπή ο ίδιος ο Σπανόπουλος, απαιτώντας πιο φτηνούς εργαζόμενους κατά τη διάρκεια συνάντησής τους την περασμένη Δευτέρα, παρουσία των εργαζομένων: «Πώς θα γίνω ανταγωνιστικός απέναντι στα Ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας;».

Υπενθυμίζεται ότι το Ναυπηγείο της Σύρου, στο όνομα της «σωτηρίας» και της «ανάπτυξης», παραδόθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε εργολαβικούς που πληρώνονται με 7 έως 9 ευρώ την ώρα όπου είναι «όλα μέσα», δηλαδή επιδόματα, Δώρα και άδειες. Επιπλέον, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο μήνα ψήφισαν από κοινού την παράδοση στην ΟΝΕΧ και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, «καθαρών» από εργαζόμενους και εργασιακά δικαιώματα, για να επιβάλει και εκεί τους εργολαβικούς εργαζόμενους, μετατρέποντας το εργοστάσιο σε μια ακόμα «ειδική οικονομική ζώνη», «αποστειρωμένη» από κάθε κατοχυρωμένο εργασιακό δικαίωμα.

Το ίδιο «μοντέλο» θέλει να εφαρμόσει και το Ναυπηγείο «Σπανόπουλου», όμως οι εργαζόμενοι, με οργανωτή και εμψυχωτή το κλαδικό τους Συνδικάτο, του «έκοψαν» τη φόρα.

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας έγινε εκ νέου συνάντηση με τη Σωματειακή Επιτροπή, όπου ο εργοδότης ζήτησε προθεσμία για να απαντήσει στην πρόταση των εργαζομένων τις επόμενες μέρες.

«Βάση συζήτησης», όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι εργαζόμενοι, είναι «η πρόταση που έχει καταθέσει το Συνδικάτο μας, με αναγνώριση ειδικοτήτων, αυξήσεις στους μισθούς μας, μέτρα που αφορούν την υγεία και την ασφάλειά μας στην εργασία», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ακόμα ότι «εμείς θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από αυτά τα δικαιώματά μας δεν θα παραιτηθούμε».

Τονίζεται επιπλέον ότι μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι με τη συσπείρωσή τους στο σωματείο και τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έχουν καταφέρει να αποσπάσουν κατακτήσεις: Διεξαγωγή συνέλευσης στον χώρο, εκλογή Σωματειακής Επιτροπής, κανονική καταβολή του συνόλου μισθού, να σχολάνε μια ώρα νωρίτερα τις μέρες που έχει καύσωνα, χωρίς να κόβεται το μεροκάματο, καθώς επίσης να καταγράφονται και να δηλώνονται τα εργατικά «ατυχήματα». Τώρα «πάμε για να διεκδικήσουμε την υπογραφή ΣΣΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ