Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πολιτικά παζάρια και «εμπόδια» συνδεδεμένα με τον ανταγωνισμό Δύσης - Ρωσίας

Σε νέα φάση τα ενδοαστικά παζάρια στη Βουλγαρία μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής

Copyright 2022 The Associated

Σε νέα φάση τα ενδοαστικά παζάρια στη Βουλγαρία μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής
Με «εμπόδια» άμεσα σχετιζόμενα με τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Δύσης - Ρωσίας στα Βαλκάνια συνεχίζεται η νέα φάση των παζαριών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Μετά την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ - ηγέτη του κόμματος GERB, που ήρθε πρώτο στις εκλογές με 25,3% - ότι θα προσπαθήσει να διαμορφώσει κυβέρνηση των «ευρωατλαντικών κομμάτων», χθες ήταν η σειρά να τοποθετηθεί ο Κ. Κοσταντίνοφ, ηγέτης του άλλου «κερδισμένου» των εκλογών, του φιλορωσικού κόμματος «Αναγέννηση» (Vazrazhdane), το οποίο έλαβε 10,17%, διπλασιάζοντας το ποσοστό του από τις προηγούμενες εκλογές.

«Εμείς δεν θα στηρίξουμε μία κυβέρνηση όπου την εντολή σχηματισμού θα έχει άλλο κόμμα», είπε ο Κονσταντίνοφ, ενώ αναφερόμενος στην εντολή σχηματισμού που θα λάβει το GERB υποστήριξε ότι «αυτήν την κυβέρνηση τη διαμορφώνει προς το παρόν η αμερικανική πρεσβεία (...) Με αυτήν την κυβέρνηση που προετοιμάζεται ως ευρωατλαντική, στόχος είναι η Βουλγαρία να μπει στον πόλεμο».

Η διαπραγμάτευση για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία ξεκινάει ενώ «τρέχουν» και οι συνομιλίες της Σόφιας με τα Σκόπια, μετά την άρση του βέτο που ψήφισε η βουλγαρική Βουλή την άνοιξη και επέτρεψε την έναρξη επίσημων ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία (αλλά και με την Αλβανία, καθώς οι δύο διαδικασίες είναι αλληλένδετες).

Αναφερόμενος στις σχετικές διμερείς συνομιλίες και σε αξιώσεις που προβάλλει η βουλγαρική πλευρά, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στ. Πεντάροφσκι δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συναντήσει τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ρ. Ράντεφ, και «να διαπραγματευτεί για την Ιστορία». Πρόσθεσε δε ότι «όταν συζητάμε για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, δεν έχουμε δικαίωμα να εστιάζουμε στην Ιστορία».

Και συνέχισε: «Οι αρχικές προτάσεις της Σόφιας για τη δική μας ένταξη στην ΕΕ περιλάμβαναν ανύπαρκτα ζητήματα, όπως το αίτημα για τη γλώσσα, για την εθνική μας καταγωγή, για την περίοδο 1941 - 1945, την Κατοχή, τη διοίκηση κ.λπ. Δεν έχω διάθεση να χάσω τον χρόνο μου σε αυτά τα θέματα και να ταξιδέψω στη Σόφια, ή να προσκαλέσω τον Ράντεφ να έρθει σε μας, για να διαπραγματευτώ αν το 1941 οι Βούλγαροι ήταν κατακτητές ή διοικητές (...) Θέλω να συζητήσω με τον Ράντεφ για αληθινά ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η Ενέργεια, η οικονομία και οι υποδομές ανάμεσα στη Σόφια και στα Σκόπια (...) Για όλα τα άλλα εγώ δεν έλαβα εντολή το 2019 (σ.σ. όταν εξελέγη), να γυρίσω την πατρίδα μου στον 19ο αιώνα, να συζητήσω για τον τσάρο Σαμουήλ, για τον 10ο και τον 11ο αιώνα».

Σερβία: Χωρίς σχηματισμό κυβέρνησης 6 μήνες μετά τις εκλογές

Σ' αυτές τις συνθήκες συνεχίζεται η ρευστότητα και στη Σερβία, όπου, αν και έγιναν βουλευτικές εκλογές τον Απρίλη, εκκρεμεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. Οι δυνάμεις που μέχρι σήμερα στηρίζουν τον Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς επικράτησαν στις εκλογές, ωστόσο καταγράφονται σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ τους.

Εδώ και καιρό σχολιάζεται ότι αυτή η καθυστέρηση επιβεβαιώνει την αυξανόμενη πίεση για τη στάση του Βελιγραδίου απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις διαφωνίες μεταξύ του Προοδευτικού Κόμματος του Βούτσιτς και δυνάμεων που συνεργάζονται μαζί του, όπως το «Κίνημα των Σοσιαλιστών» (από το οποίο προέρχεται ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών Αλ. Βουλίν, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Πούτιν).

Ενδεικτικές των διεργασιών είναι και οι ανακοινώσεις που έκανε ο Βούτσιτς πριν δυο βδομάδες για ένα «νέο κίνημα» που σκέφτεται να δημιουργήσει, με στόχο «την επιβίωση και τη πρόοδο της Σερβίας».

Ολα αυτά ενώ «τρέχουν» σύνθετα παζάρια και για τους όρους νέων συνομιλιών με το Κόσοβο, με τον Βούτσιτς σε πρόσφατες δηλώσεις του να τάσσεται υπέρ μιας «ρεαλιστικής λύσης», επισημαίνοντας ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, που δεν μπορούν να παραβλεφθούν.

Ρουμανία: Εφοδος σε σερβική θυγατρική της «Gazprom»

Σε ένα τέτοιο φόντο, στη Ρουμανία οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στις εγκαταστάσεις της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας «NIS Petrol», που ανήκει στον ρωσικό κολοσσό «Gazprom». Η έφοδος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έρευνας για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ερευνών της Εισαγγελίας για το Οργανωμένο Εγκλημα και την Τρομοκρατία, 8 εργαζόμενοι της «NIS Petrol» ανακρίθηκαν και οι 4 απ' αυτούς παραμένουν «υπό έρευνα». Η έρευνα αφορά κατηγορίες με βάση τις οποίες διαβίβασαν στη μητρική τους εταιρεία στο Βελιγράδι εμπιστευτικές εκθέσεις σχετικά με κοιτάσματα πετρελαίου.

Η «NIS Petrol» διαχειρίζεται 6 υπό παραχώρηση κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ρουμανικές περιοχές Μπιχόρ και Τιμισοάρα, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. Το σερβικό Δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 30% των μετοχών.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Βούτσιτς μίλησε για «πολιτικό πόλεμο» και «πόλεμο κατασκοπείας, ώστε να πειθαρχήσουν περισσότερο κάποιες χώρες που θεωρούνται ανυπάκουες» και απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάμειξης του σερβικού Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ