Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στρατιωτική «επίδειξη δυνατοτήτων» των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα

Σε «δοκιμαστική» εκτόξευση 4 πυραύλων εδάφους - εδάφους προχώρησαν χτες ΗΠΑ και Νότια Κορέα, με κατεύθυνση από την Κορεατική Χερσόνησο προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, μία μέρα μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας που - για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια - πέρασε πάνω από τμήματα της ιαπωνικής επικράτειας.

Νωρίτερα, νοτιοκορεατικά και αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη είχαν επίσης εκτοξεύσει τακτικούς πυραύλους εναντίον εικονικών στόχων στην Κίτρινη Θάλασσα.

Είχαν προηγηθεί πριν από μερικές μέρες μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, τα οποία είχαν επίσης «συνοδευτεί» από εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, σε ένα ακόμα επεισόδιο κλιμάκωσης.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, μίλησε για «απάντηση στις προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας και «επίδειξη των δυνατοτήτων μας», με στόχο, όπως πρόσθεσε, να διασφαλιστεί και η «ετοιμότητα» των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο συμμάχων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φ. Κισίντα, ο οποίος χαρακτήρισε τη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή «σοβαρή πρόκληση για την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ιαπωνίας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας», σημειώνοντας ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», μεταξύ των μέτρων που οι ΗΠΑ εξετάζουν ως «απάντηση στην Πιονγιάνγκ» και για να αναβαθμίσουν τη συμβολή τους στη «σταθερότητα» Ασίας - Ειρηνικού, το αεροπλανοφόρο τους «USS Ronald Reagan» θα επιστρέψει και πάλι στην περιοχή, με αποστολές στη θαλάσσια περιοχή που «ενώνει» Κορεατική Χερσόνησο και Ιαπωνία. Μάλιστα, η Σεούλ μίλησε για «υψηλά ασυνήθιστη» κίνηση που αποσκοπεί να δείξει την απάντηση των συμμάχων στις απειλές της Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ, το «Ρόιτερς» και διάφορα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά Κίνα και Ρωσία διαφώνησαν, με το επιχείρημα ότι οι ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να συμβάλλουν στην εκτόνωση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, επέκρινε την «κλιμάκωση» στην περιοχή και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «ξαναρχίσει τον διάλογο» ώστε να επιτευχθεί «πλήρης και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Από τη μεριά της, η ΕΕ χαρακτήρισε «απερίσκεπτη και εσκεμμένα προκλητική ενέργεια» την πυραυλική εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα και την κάλεσε «να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων, να μην προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο» με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ