Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συνέχεια αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων σε σχολεία και σχολές

Συνεχίζονται για τρίτη βδομάδα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ήθους» στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε «σωστά» την ισλαμική μαντίλα.

Τις τελευταίες μέρες οι κινητοποιήσεις εντείνονται σε σχολεία και πανεπιστήμια. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν νεαρά κορίτσια να πετάνε τις μαντίλες και να φωνάζουν «Κάτω ο δικτάτορας».

Χτες, στο μεταξύ, οι ιρανικές δικαστικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ερευνούν τον περίεργο θάνατο της 16χρονης διαδηλώτριας Νίκα Σακράμι, η οποία βρέθηκε νεκρή μετά από 10 μέρες κατά τις οποίες αγνοούνταν η τύχη της, έπειτα από τη συμμετοχή της σε κινητοποιήσεις. Μαρτυρίες συγγενικών προσώπων της κοπέλας δείχνουν ότι πιθανώς έπεσε θύμα της βίαιης κρατικής καταστολής. Το τελευταίο μήνυμα που είχε στείλει σε φίλη της η Νίκα έγραφε ότι την κυνηγούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας, όπως κατήγγειλε μια θεία της μιλώντας στο BBC. Οι γονείς της είπαν ότι δεν τους άφησαν καλά - καλά να δουν το πτώμα της κόρης τους, επιτρέποντάς τους μόνο να δουν το πρόσωπό της για ελάχιστα λεπτά. Την Κυριακή η οικογένεια της έφηβης μετέφερε το πτώμα της στην πόλη καταγωγής του πατέρα, τη Χοραμαμπάντ στο δυτικό Ιράν. Υπό πίεση η οικογένεια δέχτηκε να μην πραγματοποιήσει κηδεία και οι δυνάμεις ασφαλείας «έκλεψαν» το πτώμα της Νίκα και το έθαψαν σε ένα χωριό, κατήγγειλε μια πηγή. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο της Χοραμαμπάντ και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Την ίδια ώρα, επισήμως ο αριθμός των θυμάτων στις κινητοποιήσεις εξακολουθεί να αναφέρεται ότι είναι 41 νεκροί, αν και αντικυβερνητικές ιρανικές οργανώσεις, όπως η νορβηγική ΜΚΟ «Iran Human Rights», εκτιμούν πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον διπλάσιοι.

Η δε ιρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αποδίδει τις κινητοποιήσεις σε ανάμειξη ξένων δυνάμεων, κατηγορώντας μεταξύ άλλων τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Χτες ο Βρετανός πρέσβης στην Τεχεράνη κλήθηκε για εξηγήσεις στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς θεωρήθηκαν «προβοκατόρικες» και παρεμβατικές οι πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζ. Κλέβερλι σχετικά με την καταστολή των διαδηλώσεων. Ο Κλέβερλι είχε κατηγορήσει τις ιρανικές αρχές για «σοκαριστική βία» κατά των διαδηλωτών και τους είχε ζητήσει «να σεβαστούν το δικαίωμα της ειρηνικής συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας», ζητώντας παράλληλα την απελευθέρωση εκατοντάδων φυλακισμένων ατόμων.

Απελευθέρωση Αμερικανών από τους Ιρανούς

Στο μεταξύ, χτες αφέθηκε ελεύθερος από τις ιρανικές αρχές να φύγει από τη χώρα, έπειτα από σκληρό παζάρι με τις ΗΠΑ, ο 85χρονος Αμερικανός πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, Μπακέρ Ναμαζί. Ο Ναμαζί οδηγήθηκε άμεσα με πτήση στο Ομάν και από εκεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αφέθηκε ελεύθερος και ο γιος του, Σιαμάκ, που σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπαρτμεντ επίσης κρατούνταν άδικα.

Πατέρας και γιος φαίνεται ότι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από έκκληση του γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες.

Πρώην στέλεχος της UNICEF, ο 85χρονος συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2016 στο Ιράν, όπου είχε μεταβεί για να ζητήσει την απελευθέρωση του 50χρονου γιου του, ο οποίος είχε συλληφθεί έναν χρόνο πριν. Οι ΗΠΑ ασκούσαν πιέσεις για την απελευθέρωση των δύο ανδρών, καθώς και άλλων δύο Αμερικανών, στο πλαίσιο του ευρύτερου παζαριού για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

  • Περισσότεροι από 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες, οι περισσότεροι ελαφρά, από σεισμό 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο βορειοδυτικό Ιράν. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και σημειώθηκε στην ιρανική επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ