Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στηρίζει τα αιτήματα του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΟΔΑΠ

Πολυμελής αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), πρώην Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Σταθουλόπουλο, συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ με την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, και την Νίκη Κυριαζή, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για τη μετατροπή των πέντε κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ, αφού όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ «καταργεί την ενιαία πολιτική για τα δημόσια μουσεία της χώρας, γεγονός που θα οδηγήσει εν τέλει στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς από φορείς εκτός ΥΠΠΟΑ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που δεν θα έχουν καμία σχέση με τους εκπαιδευτικούς - παιδαγωγικούς στόχους ενός μουσείου και την καλλιέργεια της πολιτιστικής κουλτούρας των πολιτών της χώρας». Οπως τόνισαν, η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στον ΟΔΑΠ, με σημαντικότερη τη μείωση των εσόδων του από τα εισιτήρια των μουσείων, τα οποία μέχρι τώρα αναδιανέμονταν, χρηματοδοτώντας τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων όλης της χώρας.

Επεσήμαναν ότι ζητάνε να μη συσταθεί ΝΠΙΔ «ειδικού σκοπού με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας», όπως προβλέπεται στον νόμο που ψηφίστηκε το 2020, καθώς αφήνει «ανοιχτό το παράθυρο» για την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τόνισαν ότι απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΔΑΠ, φέρνοντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα ότι ο τελευταίος νόμος δεν προβλέπει καθόλου θέσεις πωλητών στην κατανομή των οργανικών θέσεων για την κάλυψη των κενών των πωλητηρίων, με ορατό τον κίνδυνο να παραδοθούν σε ιδιώτες. Κατήγγειλαν ότι αυτήν τη στιγμή τα περισσότερα πωλητήρια δεν λειτουργούν (τουλάχιστον όχι σε όλο το ωράριο), ενώ και όπου λειτουργούν εργάζονται συμβασιούχοι, και πρόσθεσαν ότι υπάρχουν πωλητήρια που έχουν ήδη ανατεθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι δεν έχουν αποδώσει στον ΟΔΑΠ το παραμικρό έσοδο. Τέλος, στάθηκαν στην τρομερή υποβάθμιση του εργαστηρίου παραγωγής ακριβών αντιγράφων των αρχαιολογικών αντικειμένων, με αποκορύφωμα μήτρες να παραδίδονται σε ιδιώτες για δικό τους κέρδος.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος επεσήμανε ότι στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του χώρου. Εξέφρασε δε για άλλη μια φορά την κάθετη εναντίωση του ΚΚΕ στη σχεδιαζόμενη μετατροπή των πέντε κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ, η οποία αποτελεί άλλον έναν κρίκο στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημείωσε επίσης ότι το ΚΚΕ καταψήφισε και στη Βουλή τον τελευταίο νόμο που μετέτρεπε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων σε οργανισμό διαχείρισης και ανάπτυξης, τονίζοντας πως στόχος είναι η διεύρυνση της εμπορευματοποίησης και η ανάδειξη νέων πεδίων επιχειρηματικότητας στην πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας, στο πλαίσιο της πολιτικής της λεγόμενης εξωστρέφειας. Τέτοια δείγματα ήδη υπάρχουν και τα συναντούν οι εργαζόμενοι του χώρου καθημερινά.

Για το ΚΚΕ, όπως επισημάνθηκε, η πολιτιστική κληρονομιά είναι μια πολύτιμη, ανεκτίμητη παρακαταθήκη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη γνώση του παρελθόντος, κάτι που βοηθά στην κατανόηση του παρόντος. Γι' αυτόν τον λόγο, θεωρεί ότι η πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά είναι καθολικό δικαίωμα, το οποίο οφείλει να εξασφαλίζει η πολιτεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ