Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Με εκδικητικές απολύσεις συνεχίζεται η επίθεση της εργοδοσίας

Τις απολύσεις τεσσάρων εργαζομένων από την επιχείρηση «Celestino» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας την ανάκλησή τους. Οι εργαζόμενες, δύο από τις οποίες είναι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, δούλευαν για χρόνια στην εταιρεία, στο τμήμα e-shop, και σήμερα πετιούνται στην ανεργία «λόγω βιωσιμότητας της εταιρείας», σχολιάζει το σωματείο. Οπως εξηγεί, πρόκειται για εργαζόμενες που «έχουν αναγκαστεί τα τελευταία 2 χρόνια να εργάζονται κυρίως από το σπίτι τους, κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της εργοδοσίας, 7 μέρες τη βδομάδα, ακόμα και μέρες αργιών, για να συμπληρώνουν τον πενιχρό μισθό τους». Εχουν αντιμετωπίσει «προσβολές, πιέσεις, αξιολογήσεις, επιπλήξεις», έχουν υποστεί την πρακτική της εργοδοσίας να ανακαλεί άδειες και ρεπό, έχουν δουλέψει σε συνθήκες εντατικοποίησης κάτω από τη συνεχή απαίτηση «πάμε πιο γρήγορα».

«Ετσι διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τα κέρδη της η "Celestino"», ενώ δεν διστάζει να απολύσει εργαζόμενες «σε αυτές τις συνθήκες που η ακρίβεια μας πνίγει και δυσκολευόμαστε να τα φέρουμε βόλτα», τονίζει ο Σύλλογος.

«Αν κάποιος μπορεί να βάλει φρένο στο εργοδοτικό ξεσάλωμα, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οργανωμένα και συλλογικά, με το σωματείο μας, να μην αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Τώρα είναι ανάγκη να βγούμε πιο μαζικά, να σταθούμε στο πλευρό των απολυμένων συναδελφισσών μας. Ολοι μαζί να απαιτήσουμε να παρθούν πίσω οι απολύσεις, κανένας συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του, και να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, μισθούς με ουσιαστικές αυξήσεις». Στο φόντο αυτό, καλεί σε συμμετοχή στη Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 9 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ., προκειμένου οι εργαζόμενοι να σχεδιάσουν τη δράση τους σε κάθε εργασιακό χώρο απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης.

Με απολύσεις «τιμωρείται» η συνδικαλιστική δράση των εποχικών

Το Σωματείο Εργαζομένων στην EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ») καταγγέλλει την απόφαση της εργοδοσίας να μην ανανεώσει τη Σύμβαση Εργασίας δύο εποχικών εργαζομένων στο τμήμα της αποθήκης, που βρέθηκαν στο στόχαστρο «γιατί συμμετείχαν σε δράσεις του Σωματείου». Η απάντηση του Σωματείου ήταν άμεση: Προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εργοδοσία, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και για να σταματήσει να βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

«Το Σωματείο μας δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματα που έχει αποφασίσει η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», σημειώνει. Οσον αφορά τις απολύσεις, υπογραμμίζει ότι στόχος «είναι η συνδικαλιστική δίωξη, η παρεμπόδιση της διεκδίκησης και δράσης του Σωματείου και των εργαζομένων, αξιοποιώντας όλους τους αντιδραστικούς νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και που τους διατηρούν μέχρι και σήμερα». «Δεν πρόκειται να "κάτσουμε στα αυγά μας", ούτε να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας», ξεκαθαρίζει και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση με καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Στο στόχαστρο επειδή υπερασπίστηκε το ωράριο

Την απόλυση εργαζόμενης που «σήκωσε κεφάλι» στην επίθεση της εργοδοσίας στο ωράριο καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - eValue» Αττικής και απαιτεί την επαναπρόσληψή της. Η εργαζόμενη δουλεύει στο κτίριο του Γαλατσίου, στο έργο της ΔΕΗ, και η απόλυσή της «έρχεται να επισφραγίσει την ένταση της επίθεσης που θα συνεχίσουν να δέχονται οι συνάδελφοί μας στο συγκεκριμένο τμήμα», σχολιάζει το Σωματείο. Οπως καταγγέλλει, εδώ και καιρό η εργοδοσία επιδιώκει να επιμηκύνει το ωράριο εργασίας, «εντείνοντας τις ούτως ή άλλως απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς που υπάρχουν σε όλη την "Cosmote - eValue"».

«Η συναδέλφισσα που απολύθηκε ήταν ανάμεσα σε όσους δεν έσκυψαν το κεφάλι απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα», αναφέρει το Σωματείο. Υπογραμμίζει το θάρρος με το οποίο αντιστάθηκε «σε πρακτικές εργασιακής γαλέρας όπως οι αυθημερόν αλλαγές ωραρίου» αλλά και τη συμβολή της στην οργάνωση πετυχημένης κινητοποίησης στο κτίριο του Γαλατσίου. «Ολα αυτά ήταν που ενόχλησαν» τη διοίκηση της εταιρείας, που επιδιώκει «μέσα από τη δίωξη της συναδέλφισσας να φοβίσει όλους τους υπόλοιπους για να "ησυχάσουν" και να δεχτούν να δουλεύουν με όρους Μεσαίωνα».

«Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε τον δικό μας αγώνα να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις των εργοδοτών ώστε να δουλεύουμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Αντισταθήκαμε ενωμένα και παλέψαμε για το δίκιο μας, οργανωθήκαμε», αναφέρει το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στη δράση αυτή και μέσα από την προετοιμασία της απεργιακής τους απάντησης, και καταλήγει: «Η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη πρέπει να μας βρει όλους στον δρόμο, με νεκρωμένους τους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, φτηνό ρεύμα, κατάργηση των φόρων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνει η εργοδοτική επίθεση στη συνδικαλιστική δράση (2022-08-31 00:00:00.0)
«Πάρτε πίσω τις απολύσεις» λένε οι εργαζόμενοι στα «Praktiker» (2022-06-23 00:00:00.0)
Νέα απεργία κόντρα στις απολύσεις, στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία (2019-04-20 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες, κόντρα σε εργοδοσία και εργατοπατέρες (2019-02-14 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις προσπάθειες χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης (2018-06-27 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για την ανάκληση απολύσεων (2017-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ