Σάββατο 8 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 9 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας την ίδια τους την επιβίωση

Μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι πραγματοποιούν αυτές τις μέρες μια σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις που περιλαμβάνουν συσκέψεις, συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών θέτουν στο επίκεντρο διεκδικήσεις για να πάρουν μια ανάσα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους. Αιτήματα τα οποία αφορούν ευρύτερα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που βλέπουν να μένουν αναξιοποίητες οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την τροφοδοσία τους με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Ηδη στα ράφια, τα προϊόντα πωλούνται 5 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός, εξαιτίας του κυνηγιού του κέρδους από εμπόρους και μεσάζοντες.

Σημαντικός σταθμός στη δράση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων είναι το συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica». Για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων θα συνεδριάσει το Σάββατο 8 Οκτώβρη στη Λάρισα η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Διεκδικούν μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν για άλλη μια φορά στους δρόμους, γιατί βλέπουν το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημά τους να μειώνεται κι άλλο από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, λόγω των αυξήσεων σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές, εφόδια.

Ταυτόχρονα, σε πολλές περιοχές της χώρας βλέπουν τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους να αρπάζουν την παραγωγή κάτω του κόστους, αξιοποιώντας και το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών.

Στις άμεσες διεκδικήσεις τους ξεχωρίζει το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.

Ταυτόχρονα, διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αλλά και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.

Παράλληλα, διεκδικούν προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.

Η κυβέρνηση - όπως και όλες οι προηγούμενες - αρνείται την ικανοποίηση των παραπάνω διεκδικήσεων, ενώ και τα περιβόητα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει από τη ΔΕΘ και παλιότερα, δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Στην πραγματικότητα, αρνείται την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης, για να μη θίξει τον «δημοσιονομικό χώρο» που της δίνει τις δυνατότητες για «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις

Στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, συντονίζουν τη δράση τους με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, με στόχο να υπάρξει κοινός αγωνιστικός βηματισμός εργαζομένων - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων, για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες οργανώνονται κινητοποιήσεις σε Θεσσαλία, Μακεδονία και αλλού. Συγκεκριμένα:

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου και Αργυροπουλίου - Λυγαριάς οργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ προς το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, την Τρίτη 11 Οκτώβρη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί στις 5 μ.μ. στον ανοιχτό χώρο έναντι της Τούμπας Τυρνάβου.

Επίσης, την Τρίτη 11/10, ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης Πέλλας «ΟΜΟΝΟΙΑ» οργανώνει συγκέντρωση με γεωργικά μηχανήματα και αγροτικά οχήματα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Κρύας Βρύσης.

-- Με αιχμή τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας οργανώνουν κινητοποίηση με τρακτέρ, την Πέμπτη 13 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στο κέντρο του Αμύνταιου.

Την Τετάρτη 12 Οκτώβρη η σύσκεψη στον Πύργο για τη σταφίδα

Τα οξυμένα προβλήματα που επικρατούν με την τιμή της μαύρης - κορινθιακής σταφίδας, αλλά και των σταφυλιών, θα απασχολήσουν πρωτοβουλία που παίρνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, που στο πλαίσιο περιφερειακών συσκέψεων που πραγματοποιεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για προβλήματα με αγροτικά προϊόντα σε διάφορους νομούς, οργανώνει σύσκεψη την Τετάρτη 12 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μαγούλας του δήμου Πύργου, καλώντας Αγροτικούς Συλλόγους από όμορους νομούς για τον συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους.

Μεταξύ άλλων η ΟΑΣΗ απαιτεί κατώτερες εγγυημένες τιμές για τη σταφίδα στα 2 ευρώ, ώστε να καλύπτεται το αυξημένο κόστος παραγωγής και να μπορούν να επιβιώσουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, όπως αντίστοιχα εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ