Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
Οχι άλλος νεκρός στον βωμό του κέρδους!

Κηδεύτηκε χτες ο άτυχος 40χρονος εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του σε στοά βωξίτη

Τα μεταλλεία βωξίτη
Τα μεταλλεία βωξίτη
«Οχι άλλος νεκρός στα μεταλλεία!»: Δυνατά ακούστηκε το μήνυμα από εργαζόμενους, συνταξιούχους και κατοίκους της Αμφισσας στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες στο κέντρο της πόλης, μία μέρα μετά το νέο εργατικό «δυστύχημα» και τον θάνατο του 40χρονου μηχανικού Κώστα Αργύρη στα μεταλλεία της «Imerys» στη Βάργιανη Φωκίδας. Ο άτυχος εργαζόμενος, πατέρας ενός παιδιού, που βρήκε τραγικό θάνατο σε μία από τις στοές του βωξίτη, κηδεύτηκε χτες στη Λαμία, με τους συγγενείς και τους συναδέλφους του να τον αποχαιρετούν με οδύνη και συγκίνηση.

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, δίνοντας συνέχεια στις άμεσες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που πήρε από την πρώτη στιγμή του νέου εργοδοτικού εγκλήματος, για χτες είχε προκηρύξει στάση, καλώντας στην κινητοποίηση, η οποία ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της πόλης και με συνθήματα να αντηχούν, όπως: «Οχι άλλο δυστύχημα στα μεταλλεία, το αίμα να πληρώσει η εργοδοσία».

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ειρήνη Καραχάλιου, απηύθυνε κάλεσμα κλιμάκωσης με συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει καλέσει το Εργατικό Κέντρο για σήμερα, Παρασκευή 7 Οκτώβρη (11 π.μ., μπροστά από το υποκατάστημα του ΙΚΑ), καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Δεν φταίει η «κακιά στιγμή»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων της περιοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εξέφρασαν τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του 40χρονου και απαίτησαν να μπει ένα τέλος στις «ανθρωποθυσίες» στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στις διαχρονικές ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων που στο κυνήγι του κέρδους, και με τις πλάτες των εκάστοτε κυβερνήσεων, βάζουν τις ανθρώπινες ζωές στο ζύγι κόστους - οφέλους, στάθηκε στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Ιωσηφίδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας και πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία της περιοχής. Τόνισε ότι η λογική τού «φταίει η κακιά ώρα» αθωώνει τους υπεύθυνους για τους 8 νεκρούς και τους πολλούς ακόμη σακατεμένους τα τελευταία 20 χρόνια στα μεταλλεία της Φωκίδας, ρίχνει την ευθύνη για την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους ίδιους τους εργαζόμενους και επιτρέπει να συνεχίζεται η ασυδοσία της εργοδοσίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι στη θέση του 40χρονου μηχανικού θα μπορούσε να είναι κάθε εργαζόμενος και σημείωσε ότι η πάλη για μέτρα ασφάλειας είναι υπόθεση όλων. Επισήμανε δε τα όσα αναφέρουν εργαζόμενοι στα μεταλλεία σχετικά με τις «προειδοποιήσεις» που είχε δώσει η κεντρική στοά τα προηγούμενα χρόνια.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Στάθης Λεοντίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στις αιρετές Περιφέρειες και της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΠΕ Φωκίδας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας για να μπορεί ο εργαζόμενος να γυρίσει ζωντανός στο σπίτι του αφορά όλους και δεν χωρούν διαχωριστικές γραμμές.

Ανέδειξε ότι οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες του σήμερα θα μπορούσαν, αν αξιοποιούνταν προς όφελος των εργαζομένων και του λαού, να προσφέρουν πάρα πολλά στην ασφάλεια και την προστασία στους χώρους δουλειάς, ωστόσο, σημείωσε, αυτό «σκοντάφτει» στους «αδυσώπητους νόμους της αγοράς και στη λογική του κόστους από πλευράς εργοδοσίας και κράτους που γίνεται μέγγενη στα δικαιώματά μας».

Από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας χαιρέτισε η Ασπασία Δροσοπούλου, μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία σημείωσε αρχικά ότι τα μεταλλεία αποτελούν βασικό χώρο δουλειάς για την Αμφισσα και τη γύρω περιοχή και επισήμανε ότι ο χαρακτηρισμός «εργοδοτικό έγκλημα» στοχεύει στο να αναδείξει τις ευθύνες για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και ασφάλειας που θα μπορούσε να έχουν αποτρέψει τον θάνατο του εργαζόμενου.

Συνεχίζοντας στάθηκε στην υποστελέχωση του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων, στην έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, αλλά και στην εντατικοποίηση της εργασίας. Τόνισε ότι η εργοδοσία της «Imerys» έχει επιβάλει 6ήμερη εργασία και έναρξη του ωραρίου όχι από τον χώρο που συγκεντρώνονται αρχικά οι εργαζόμενοι, αλλά από τις στοές, που σε ορισμένες περιπτώσεις απέχουν ακόμη και πάνω από μία ώρα!

«Αυτήν την άθλια πραγματικότητα έρχονται να νομιμοποιήσουν και να ενισχύσουν οι κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως ο νόμος Χατζηδάκη και ο νόμος για τη διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας», σημείωσε και τόνισε ότι «το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία απαιτούμε οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος και στην απόδοση όλων των ευθυνών».

Κλείνοντας κάλεσε κάθε εργαζόμενο «να μπει στον αγώνα για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενάντια στο αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις και κοστίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές».

Μενίδι: Να αποδοθούν ευθύνες για το νέο εργοδοτικό έγκλημα

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα, το δεύτερο θανατηφόρο που σημειώθηκε προχτές Τετάρτη, κοστίζοντας τη ζωή ενός ακόμα εργαζόμενου, σε αποθήκη ηλεκτρονικού εμπορίου στο Μενίδι, καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του. Σημειώνεται ότι ο 38χρονος εργαζόμενος Α. Μ., πατέρας δύο παιδιών, καταπλακώθηκε από βαριά αντικείμενα την ώρα που εκτελούσε εργασίες στην επιχείρηση. Το Συνδικάτο απαιτεί τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, την απόδοση ευθυνών στην εργοδοσία και την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις αιτίες των «ατυχημάτων»: Την απουσία μέτρων πρόληψης, την εντατικοποίηση κ.ο.κ.

Χωρίς γιατρό Εργασίας το λατομείο στη Δράμα, όπου τραυματίστηκε εργαζόμενος

Σε μεγάλο κίνδυνο βρέθηκε η υγεία ενός εργαζόμενου, που τραυματίστηκε την προηγούμενη βδομάδα μετά από πτώση ενώ εργαζόταν σε λατομείο στους Πύργους Δράμας, όπως αποκαλύπτει ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Προσοτσάνης κ. Τσιρώνης.

Θυμίζουμε ότι το περιστατικό είχε καταγγείλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας. Ο εργαζόμενος χτυπήθηκε από τσάπα και έπεσε από ύψος 3 μέτρων με το κεφάλι. Τελικά διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας με ελικόπτερο, καθώς ο δρόμος ήταν επικίνδυνος για τη μεταφορά του με ασθενοφόρο.

Ο κ. Τσιρώνης, μιλώντας στα «Χρονικά της Δράμας», ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο λατομείο «απουσιάζει ο γιατρός Εργασίας από τον χώρο εργασίας, που είναι επικίνδυνο. Θα έπρεπε να είναι καθημερινά παρών σε τέτοιες δουλειές». Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι ο δρόμος που φτάνει στο λατομείο είναι σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να αργήσει κατά πολύ η διακομιδή του τραυματία εργαζόμενου στο νοσοκομείο. Ανέφερε πως το ΕΚΑΒ έλαβε κλήση στις 8.55 π.μ. την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη και έφθασε στον τόπο του ατυχήματος στις 9.52 π.μ. ενώ το ελικόπτερο απογειώθηκε με τον ασθενή στις 12.22 μ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλη του 2020, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 7 (μαζί με το παραπάνω) σοβαρά εργατικά «ατυχήματα», στοιχείο που αναδεικνύει την τραγική εικόνα: Τα κέρδη των επιχειρηματιών και στον κλάδο του μαρμάρου στην Ανατολική Μακεδονία είναι βαμμένα με το αίμα εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ