Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνομιλίες στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Ενοχλημένη η Ρωσία από την «ειρηνευτική συνθήκη» που προωθούν ΕΕ και ΗΠΑ

Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν χθες στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, στις πρώτες συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας αφότου οι δύο χώρες ξεκίνησαν τη διαδικασία «ομαλοποίησης σχέσεων» στα τέλη του 2021, ενώ εδώ και 13 χρόνια δεν είχαν συναντηθεί ηγέτες των δύο κρατών.

Η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Ν. Πασινιάν και τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλ. Αλίεφ σημειώθηκε σε μια χρονική περίοδο «έξαρσης» ένοπλων επεισοδίων στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, που παραμένουν ακαθόριστα μετά τον πόλεμο του 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά τον οποίο η Τουρκία είχε στηρίξει στρατιωτικά και πολιτικά το Αζερμπαϊτζάν. Αυτήν την περίοδο, άλλωστε, Ερεβάν και Μπακού βρίσκονται σε συνομιλίες με διαμεσολάβηση της ΕΕ και των ΗΠΑ για την υπογραφή «ειρηνευτικής συμφωνίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, Πασινιάν και Αλίεφ συναντήθηκαν επίσης στην Πράγα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ. Τόσο ο Αρμένιος πρωθυπουργός όσο και ο Αζέρος Πρόεδρος είχαν εκφράσει τις προηγούμενες μέρες «ετοιμότητα» για επίτευξη «ειρηνευτικής συμφωνίας», η οποία αναμένεται μεταξύ άλλων να αναγνωρίσει «αυτόνομο καθεστώς» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, με «εγγυήσεις για την ασφάλεια και τα δικαιώματα» των Αρμενίων που κατά κύριο λόγο ζουν εκεί.

Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι ΕΕ και ΗΠΑ πιέζουν μέσω της «ειρηνευτικής συμφωνίας» να τερματιστεί η ανάπτυξη περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «εγγυητών» της εκεχειρίας.

Η Ρωσία δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τις παραπάνω εξελίξεις, με την Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, να χαρακτηρίζει «ευσεβείς πόθους» τις προσπάθειες «να αμφισβητηθεί ο ρόλος της Ρωσίας» στη διευθέτηση της σύγκρουσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, αλλά και συνολικά στον Νότιο Καύκασο.

Οι δυτικές προσεγγίσεις για συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ερεβάν και Μπακού «δεν είναι ισορροπημένες και ορισμένοι μεσολαβητές της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν μπορούν να αποκαλούνται καθόλου ειρηνευτικοί μεσολαβητές», σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε δε ότι η Μόσχα έστειλε ολοκληρωμένες προτάσεις για μια συνθήκη ειρήνης στο Μπακού και στο Ερεβάν, και ο ειδικός απεσταλμένος του ρωσικού ΥΠΕΞ έχει πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στην περιοχή για σχετικές διαβουλεύσεις.

Στο μεταξύ, η Ρωσία διαμεσολαβεί και στις διαπραγματεύσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για την οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ