Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αναγκαίο συστατικό η διδασκαλία της τέχνης στην Εκπαίδευση

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση για τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων και τα προβλήματα των εκπαιδευτικών

Τα ζητήματα της συρρίκνωσης της καλλιτεχνικής παιδείας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί ανέδειξε κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς την υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής.

Παρουσιάζοντας την Ερώτηση, αναφέρθηκε στις λεγόμενες «αναθέσεις μαθημάτων» στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με τις οποίες υποχρεώνονται δάσκαλοι να διδάξουν καλλιτεχνικά μαθήματα προκειμένου να συμπληρώσουν τις ώρες διδασκαλίας, αντί για καλλιτέχνες δασκάλους που έχουν την ειδικότητα αυτή και βεβαίως κυρίως την απαραίτητη γνώση για τη διδασκαλία της τέχνης.

Σημείωσε πως ως νεοδιόριστοι, οι καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με πανάκριβα ενοίκια, τις τοποθετήσεις μέχρι και σε πέντε σχολεία με συνεχείς μετακινήσεις και αναφέρθηκε στην απαράδεκτη κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών στα λύκεια. Κάλεσε να παρθούν μέτρα για να γίνει το μάθημα των Εικαστικών δίωρο και εργαστηριακό σε όλο τον βασικό κορμό της Εκπαίδευσης, παντού, να διδάσκεται από καλλιτέχνες. Επαναφορά δηλαδή του μαθήματος των Καλλιτεχνικών στην Α' Λυκείου σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, να μονιμοποιηθούν οι αναπληρωτές και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για το πρόβλημα της στέγασης και μετακινήσεων των νεοδιόριστων.

Η απάντηση του υπουργείου σε ό,τι αφορά τη μετατροπή του μαθήματος σε εργαστηριακό μάθημα, ήταν η επίκληση του πεπερασμένου αριθμού των διδακτικών ωρών στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και «τα δημοσιονομικά, χωροταξικά και τα διοικητικά ζητήματα λειτουργίας των σχολικών μονάδων».

Η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή σημείωσε πως αναθέσεις σε δασκάλους γίνονται μόνο σε περίπτωση αδυναμίας διδασκαλίας των μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων κλάδων, καταλήγοντας μάλιστα πως έτσι αποδεικνύεται η «μέριμνα» της πολιτείας, ώστε η διδασκαλία των μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής να διασφαλίζεται σε όλα τα Δημοτικά, ακόμη και στα ολιγοθέσια.

«Καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί υπάρχουν, εσείς δεν έχετε προσλάβει», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως προφανώς οι προσλήψεις δεν επαρκούν και υπογραμμίζοντας πως οι αναθέσεις πέρα από την εργασιακή έχουν παιδαγωγική - μορφωτική διάσταση, καθώς οι μαθητές στερούνται τη διδασκαλία ενός τόσο σημαντικού μαθήματος από κάποιον ειδικό γύρω από την τέχνη και τη διδασκαλία της.

«Θεωρούμε ως Κόμμα ότι το μάθημα των Καλλιτεχνικών, η τέχνη γενικότερα στην Εκπαίδευση πρέπει να είναι απαραίτητο συστατικό της. Είναι γνωστή η αξία της και η μορφωτική και η συμβολή της στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, τη συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ