Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Το Σάββατο διαδηλώνουν στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Με καθημερινές περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και άλλες δράσεις που οργανώνουν Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι, οι οποίοι συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, εντείνονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στις 12 μ. στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Στις διεκδικήσεις τους ξεχωρίζει το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.

Στη Θεσσαλία

Την Κυριακή, έγιναν συσκέψεις στη Ζαγορά Μαγνησίας και στην Ελασσόνα, ενώ χτες Δευτέρα σύσκεψη έγινε στην Αργαλαστή.

Στις συσκέψεις αυτές αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα και η κοροϊδία της κυβέρνησης, που δίνει ψίχουλα στους αγρότες, ενώ την ίδια ώρα μπουκώνει με δισεκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κοινή πεποίθηση όσων συμμετείχαν ήταν ότι μόνο με τις πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις μπορούν να αποσπάσουν κάτι και όχι περιμένοντας λύσεις από διάφορους επίδοξους «σωτήρες».

Σήμερα, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, η οποία οργανώνει σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων του νομού, αύριο στις 7 μ.μ., στον Παλαμά, ενώ παρόμοιες συσκέψεις οργανώνει τις επόμενες μέρες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας στον Ριζόμυλο και στο Αϊδίνι.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα πραγματοποίησαν, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στην περιοχή Σφαγεία στα Βασιλικά, αγρότες της περιοχής, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ανανέωσαν δε το αγωνιστικό ραντεβού τους για τη μεγάλη κινητοποίηση το Σάββατο 22 Οκτώβρη.

Συντονισμένες κινητοποιήσεις για σταφίδα και σταφύλια

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα για να μπορέσουμε να ζήσουμε», τονίζουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαχάρως, Χειμαδιού - Σοπίου, Αλφειούσας, Πελοπίου και περιχώρων, Καυκωνίας, Χανδρινού, Γαργαλιάνων, η Επιτροπή Αγώνα Πύργου Τριφυλίας, Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και Ωλενίας, καθώς και ο ΑΣ Ζακύνθου, που συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους για το καυτό πρόβλημα των τιμών της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και των σταφυλιών.

Απαιτώντας, μεταξύ άλλων, κατώτατη εγγυημένη τιμή για τη σταφίδα και τα σταφύλια (επιτραπέζια και οινοποιήσιμα), για το πρώτο προϊόν να ξεπερνά τα 2 ευρώ το κιλό και επιδότηση του κόστους παραγωγής ώστε να καλύπτεται και να μένει ένα εισόδημα επιβίωσης, η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη (έκθεση «Agrotica»).

Παράλληλα, ανακοίνωσαν τις πρώτες συντονισμένες κινητοποιήσεις τους την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, στην Ηλεία στις 10.30 π.μ. στον κόμβο Αγίου Γεωργίου (Πύργος) και στο Αίγιο στις 11 π.μ. στον κόμβο Σελινούντα, αλλά και τη μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη, μαζί με τα εργατικά σωματεία στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

Μέτρα στήριξης απαιτεί το ΚΚΕ

Το θέμα της κατάστασης που επικρατεί με τις τιμές των σταφυλιών (ειδικά του Ροδίτη) στη Δυτική Αχαΐα ανέδειξαν, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Παπαναστάσης. Μεταξύ άλλων απαιτούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, κατώτατες εγγυημένες τιμές, χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ και αλλαγή κανονισμού του ώστε να αποζημιώνει για το σύνολο των καταστροφών από θεομηνίες και φυτοπαθολογικές ασθένειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ