Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες ανθρακωρύχοι νεκροί μετά από έκρηξη

Τουλάχιστον 41 εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ η κυβέρνηση ρίχνει τη νέα σφαγή στο... «πεπρωμένο»

Από τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων
Από τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων
Τουλάχιστον 41 εργάτες σκοτώθηκαν σε νέο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε ορυχείο της Τουρκίας, αυτήν τη φορά στην περιοχή Αμάσρα, της επαρχίας Μπαρτίν, στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Η νέα σφαγή ξύπνησε μνήμες από την πολύνεκρη έκρηξη που κόστισε τη ζωή 301 εργατών, τον Μάη του 2014, στη Σόμα της δυτικής επαρχίας Μανίσα.

Γύρω στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ στις στοές βρίσκονταν τουλάχιστον 110 εργαζόμενοι (με βάση τα ως τώρα λεγόμενα της εργοδοσίας και ενώ η εμπειρία έχει δείξει ότι συχνά πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν αδήλωτοι), σημειώθηκε έκρηξη που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οφείλεται σε διαρροή μεθανίου. Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ οι εργάτες βρίσκονταν σε βάθος 300 - 350 μέτρων στα έγκατα της γης. Σύμφωνα με τις αρχές, 58 εργαζόμενοι βγήκαν έξω ζωντανοί, είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων. Ο δήμαρχος της Αμάσρα, Ρ. Κακίρ, διευκρίνισε ότι πολλοί από τους επιζήσαντες φέρουν «σοβαρά τραύματα».

Ηδη στο προσκήνιο των συζητήσεων έρχεται η απουσία βασικών μέτρων ασφάλειας, με φόντο και τους ρυθμούς με τους οποίους η κυβέρνηση Ερντογάν παραδίδει όλο τον κλάδο της Ενέργειας στα μονοπώλια.

Το συγκεκριμένο ορυχείο ανήκει στην κρατική εταιρεία Turkish Hard Coal Enterprises ενώ η πλήρης παράδοσή του σε ιδιώτες συζητιέται εδώ και καιρό. Η «εισβολή» διαφόρων εργολάβων έχει επιδεινώσει σημαντικά τους όρους εργασίας, στο όνομα της «αύξησης της ανταγωνιστικότητας».

Οι γονείς ενός 33χρονου εργάτη που σκοτώθηκε θρηνούν στον τάφο του παιδιού τους

Copyright 2022 The Associated

Οι γονείς ενός 33χρονου εργάτη που σκοτώθηκε θρηνούν στον τάφο του παιδιού τους
Στο μεταξύ, οργή προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος δήθεν για να υποστηρίξει τους εργάτες, είχε το θράσος να μιλήσει για το... «σχέδιο του πεπρωμένου» και να πει ότι τέτοια ατυχήματα «θα υπάρχουν πάντα, πρέπει να το ξέρουμε κι αυτό»!

Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει σαν «πεπρωμένο» των εργατών να σκοτώνονται για τα κέρδη του κεφαλαίου, την ίδια ώρα που συνδικάτα καταγγέλλουν ότι ήδη από το 2019 είχαν συνταχθεί εκθέσεις που εφιστούσαν την προσοχή για σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας στο ορυχείο, που αν τηρούνταν δεν θα χάνονταν άδικα τόσες ζωές...

ΚΚ Τουρκίας: Να μη διαλέγουμε ανάμεσα στο ψωμί και τις ζωές μας!

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας πρώτα από όλα την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, τονίζει μεταξύ άλλων: «Είμαστε στον 21ο αιώνα και όλους μας εντυπωσιάζει η πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία. Το επίπεδο της επιστημονικής και τεχνικής ανάπτυξης είναι τέτοιο που οι ζωές των ανθρώπων μπορούν να γίνουν πιο εύκολες και να αντιμετωπίζουν λιγότερες προκλήσεις. Αλλά ενώ όλες αυτές οι δυνατότητες και ο πλούτος που δημιουργεί η ανθρωπότητα προσφέρονται στα συμφέροντα μιας χούφτας κηφήνων, δισεκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν με την ανέχεια, την εξαθλίωση και τον θάνατο».

Καταγγέλλει τις συνέπειες που έχει και για τους εργαζόμενους του κλάδου η πολιτική παράδοσης της Ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο, στηλιτεύοντας «την απρογραμμάτιστη σπατάλη των ενεργειακών πόρων της χώρας και την παντελή αδιαφορία για τις ζωές των ανθρακωρύχων».

Απαιτεί να σταματήσει η δραστηριοποίηση ιδιωτών και εργολάβων στον κλάδο, να σχεδιαστεί κεντρικά και με βάση τις ανάγκες όλης της κοινωνίας η παραγωγή άνθρακα στη χώρα. Και υπογραμμίζει: «Η υπόσχεσή μας προς τους ανθρακωρύχους: Να χτίσουμε μια χώρα στην οποία δεν θα αναγκαζόμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα στο ψωμί και τις ζωές μας!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ